zaterdag 15 februari 2014

''Het vredesplan van Kerry is een ramp''

Ik was van plan zelf de zin in de kop boven dit stukje op te schrijven als het zover was. Als er ofwel een deal was, ofwel als de deal was mislukt. Immers als Kerry's akkoord er niet komt, is duidelijk dat de vredesplannen meer dan ooit terug zijn bij af, met alle alle akelige gevolgen van dien. En als de plannen van John  Kerry, die door de EU en de hele Westerse wereld geweldig worden toegejuicht wèl tot iets leiden, is dat een minstens even grote, zoniet nog grotere ramp. Ik kom daar te zijner tijd zeker op terug, Maar voorlopig heeft de onvolprezen Gideon Levy van Haaretz alsvast wat op een rijtje gezet. Dit zegt hij over als er wèl een akkoord komt:

Gideon Levy.jpg
Levy
''... en het spel dat nu gaande is, is het exploiteren van de zwakheid van de Palestijnse Autoriteit. Terwijl de Arabische wereld het aan de stok heeft met haar eigen regimes en de Westerse wereld dit eindeloze conflict moe is, staan de Palestijnen er alleen voor. Amerika probeert hen op hun knieën en eronder te krijgen. En als dat lukt, is het een ramp.
Het zou niet alleen unfair zijn, maar ook zinloos. Als Kerry slaagt en de Palestijnen hun handtekening onder de capitulatie-overeenkomst zetten, dan blijven 80 procent van de kolonisten waar ze zijn, zal Jeruzalem niet echt worden verdeeld  − zeker niet genoeg om als hoofdstad van twee landen te dienen; de Jordaanvallei zal in de handen van Israel blijven, hetzij geleased, gehuurd of geleend; de imaginaire Palestijnse staat zal gedemilitariseerd zijn; Gaza blijft belegerd, van alles verstoken en vergeten; Hamas, dat ongeveer de helft van het Palestijnse volk vertegenwoordigt wordt nog steeds behandeld als een outcast; Israel wordt erkend als een strikt koshere Joodse staat met een certificaat van de PA; het Recht op Terugkeer wordt voor altijd ontzegd aan alle Palestijnse ballingen en vluchtelingen waar ze zich ook bevinden; en de eisen omtrent “veiligheidsvoorzieningen” worden ingewilligd  − de Israelische eisen natuurlijk. De Palestijnen, van wie er sinds 2000 zo'n 7.000 zijn gedood, hebben geen veiligheidsprobleem; hun leven en welzijn is volledig veiliggesteld en gegarandeerd.''
''En wat gebeurt er daarna? Zal deze oplossing lang standhouden? Zullen de miljoen Palestijnen hun hoofden buigen voor de overmacht en zich blij overgeven aan hun dagelijks routine, naast 80 procent van hun niet uitgenodigde buren met hun honger naar vastgoed, messianisme en onteigening, van wie sommigen wonen op privé land van Palestijnen? Zullen ze hun onafhankelijkheid vieren in de sloppen van het Shuafat-kamp, hun nieuwe eeuwige hoofdstad? En de vluchtelingen in de kampen en de ballingen die over de hele wereld zijn verspreid, zullen die hun droom opgeven? Zal Hamas worden ontwapend? Allemaal omdat Kerry zo aandrong en Mahmoud Abbas ophield met tegenstribbelen?''

Wie wil het hele stuk van Levy wil lezen (in het Engels) het staat hier op de site van ''buurvrouw'' Anja Meulenbelt. Is het vloeken in de synagoge wat Gideon Levy doet?  Hij gaat zeker in tegen wat het ''gematigde midden'' in Israel en de Joodse gemeenschap denkt. Ook tegen het vrome gemurmel van Westerse politici, onder wie Frans Timmermans en ruim meer dan de helft van onze Tweede Kamer, trouwens. Maar het is dan misschien ook een keer tijd dat iedereen ophoudt met elkaar gedachteloos na te praten en nadenkt over waar een regeling aan moet voldoen om rechtvaardig te zijn. En haalbaar en houdbaar op een langere termijn.

3 opmerkingen:

Joris zei

Op de site van Norman Finkelstein staan al een tijd lang stukken te lezen waarin wordt betoogd dat alle boycot-initiatieven vanuit Europa mede gecoordineerd worden door Kerry, teneinde onwillige partijen binnen de Israelische politiek (die zogezegd niets minder dan een Israel van de Jordaanrivier tot de zee willen hebben) mee te krijgen met het Kerry-plan (dat, zoals ook blijkt uit dit stuk, weinig goeds betekent voor de Palestijnen). In dit interview legt hij dit vrij goed uit.

Vooral deze quote vind ik verhelderend: "The Europeans in particular are turning the screws. Every day there’s another report of an individual or collective European initiative severing ties with Israeli entities linked to the illegal settlements. My guess is, the threats currently emanating from Europe are being coordinated with Kerry, in order to convey, not so much to the Israeli government (for all his emoting, Netanyahu is on board), but to Israeli holdouts, that the settlement project outside the Wall has no future prospects. Within Israeli politics, those supporting the Kerry process—here’s an irony worth savouring!—have exploited the Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) movement to the same end: “If we don’t settle now, BDS is just around the corner.”"

Abu Pessoptimist zei

Joris,
Niet alleen Finkelstein zegt het, ook binnen de Israelische regering waren dit soort geluiden te horen. Is het waar? Of is het gewoon een samenloop van omstandigheden? Mijn standpunt is: het zou waar kunnen zijn, maar dat is dan alles wat ik erover durf te zeggen.

Joris zei

Als ik het goed begrijp trekken veel Europese bedrijven hun investeringen terug omdat ze niet willen investeren in bedrijven die zich op illegaal bezet grondgebied bevinden. Op het moment dat de PA zijn handtekening onder het Kerry-plan zou zetten worden veel van de Israelische bedrijven die nu nog illegaal zijn ineens legaal, zodat men de eerst teruggetrokken investeringen gewoon weer terug kan draaien.

Dat zou dan in ieder geval bepaald geen overwinning zijn voor de BDS-beweging.

Net voor Biden het overneemt keurt Israel nog wat nieuwbouw goed in bezet gebied

Restaurant in Havat Yair Nog net voor de inauguratie van Joe Biden als president van de VS heeft Israel gisteren weer een uitbreiding goedge...