maandag 10 februari 2014

Hongaarse Joden protesteren tegen wegmoffelen eigen rol Hongaren bij Holocaust-herdenking

Members of the fascist Arrow Cross Party arrest Jews. Budapest, Hungary, October-December 1944.
1944: Joden worden opgebracht tijdens een razzia door Hongaarse Pijlkruisers. 

De Vereniging van Hongaarse Joodse Gemeentes Mazsihizs, een overkoepelende organisatie van Hongaarse Joden, heeft zondag besloten om de officiële herdenking van de Holocaust in Hongarije te gaan boycotten, tenzij de rol van de de Hongaren zelf bij de deportatie en het doden van Joden duidelijker naar voren wordt gebracht. Mazsihizs stelde voorwaarden waaraan voldaan moet worden willen de Joden niet wegblijven bij de 70ste herdenking van juni 1944, toen 437.000 Joden in het tijds bestek van slechts enkele weken naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd 

Andras Heisler, de voorzitter van Mazsihisz,  zei dat de groep bezwaar heeft tegen plannen voor een Holocaust monument en herdenkingscentrum in Boedapest, evenals tegen de benoeming van een directeur van een nieuw geschiedenisinstituut die een verontschuldigende houding aanneemt tegenover de deportaties van Joden. Heisler zei dat hij binnen enkel dagen een duidelijk antwoord van de regering verwacht op de bezwaren van Mazsihizs. Zoniet dan wordt het besluit om weg te blijven onherroepelijk. De Hongaarse Joodse gemeenschap (van zo'n 100.000 mensen) is op een verontwaardigd over het gebrek aan overleg over de projecten op een eensgezind manier die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen,  voegde hij hieraan toe. 
Mazshizs wil dat de plannen voor de bouw van een monument niet ver van de Amerikaanse ambassade wordt bijgesteld, omdat het Hongarije voorstelt als ene slachtoffer van Duitse agressie. Ook heeft de groep kritiek geleverd op een herdenkingscentrum dat nu wordt gebouwd op een treinstation in Boedapest, dat eens als doorgangsstation voor de deportaties dienst deed, omdat het geen aandacht geeft aan de Hongaarse rol bij die deportaties. En tenslotte is de groep tegen de benoeming van een directeur van een nieuw geschiedenis instituut , omdat deze een deportatie van enkele tienduizenden Joden in 1941 een ''procedure die gericht was op mensen met een buitenlandse nationaliteit'.
Arrow Cross Party members execute Jews along the banks of the Danube River. Budapest, Hungary, 1944.
Executie van Joden door Pijlkruisers aan de oever van de Donau. 

De waarheid is dat Hongarije in de oorlog werd geregeerd door een fascistische regering onder admiraal Horthy die een bondgenoot was van Hitler. Duitsland bezette het land echter in maart 1944, nadat het had ontdekt dat Horthy's regering, nadat zij zware verliezen had geleden aan het Oostfront, in het geheim overleg was begonnen met de geallieerden. Daarna kwam de fascistische Pijlkruisers beweging aan de macht, die in juni 1944 in samenwerking met Adolf Eichmann, de SS-er die verantwoordelijk was voor de transporten van Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen, een versnelde deportatie van de Joden op touw zette. De Pijlkruisers lieten zich daarbij niet onbetuigd, zij waren actief bij het opsporen en ook liquideren van Joden. In totaal werd ruim een half miljoen Hongaarse Joden gedood tijdens de oorlog. Maar de Joden waren ook vóór de Duitse bezetting al al hun rechten kwijt en samengedreven in getto's. "Het waren niet de Duitsers die me in het getto opsloten,'' zei Gusztav Zoltai, een van de voormannen van Mazsihizs, ''maar Hongaarse soldaten en fascisten.''     

Een eventuele boycot door de Joodse gemeenschap van de 70-jarige herdenking zal de centrum-rechtse regering van Victor Orban niet weerhouden van een verwachte stembusoverwinning in april. Wel zal het het image in het buitenland kunnen schaden van de regering, die ervan wordt beschuldigd te weinig op te treden tegen het antisemitisme van de ultra-rechtse Jobbik-partij.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo heb ik eens openlijk bezwaar gemaakt tegen het wegmoffelen van de rol van joden bij de slavenhandel van de WIC in het Caraïbisch gebied. Ik werd direct als antisemiet weggezet en door luidkeels "Shoa" roepende lieden de mond gesnoerd.

Iedereen heeft wel iets in de geschiedenis van zijn of haar volk dat niet precies moreel juist was. Het steeds opnieuw confronteren van mensen met hun in het verre verleden liggende "erfzonde" roept kennelijk weerstand op.

Laten we ons meer richten op de oologsmisdaden en schendingen van mensenrechten die zich vandaag de dag afspelen. Daar kunnen we namelijk wel iets aan doen.

Anton

Abu Pessoptimist zei

Anton,
Het lijkt mij juist uiterst nuttig om mensen bewust te laten zijn van hun eigen (erf)zonden. Kijk naar de manier waarop NL het verleden van de Politionele Acties in Indië onder het tapijt heeft geveegd (en nog steeds veegt) en niets wilde weten van de schuld van ''onze jongens'' aan Srebrenica.
Hoe kan je schendingen van de mensenrechten vandaag de dag voorkomen als je niet wilt weten dat je ouders en andere voorvaderen zich al aan dat soort dingen schuldig maakten?
(En wat de Joodse rol bij de slavenhandel betreft: die was er, maar schijnt - behalve misschien in Suriname en de Caribische eilanden - niet erger geweest te zijn dan van de doorsnee niet-Joden.

Anoniem zei

Ik heb niets tegen geschiedenis onderwijs en onderken net als jij het grote belang ervan Abu maar het ieder jaar weer inpeperen van enkele groepen met erfschuld vanwege één of enkele incidenten lijkt mij nogal willekeurig.

Waarom de 2e WO wel maar de 1e WO en de 80 jarige oorlog niet ieder jaar herdenken? Of zoals jij zelf aangaf waarom de 2e WO wel en de politionele acties niet? Waarom de 2e WO wel en Srebrenica niet? Je benadrukte zelf ook al de volslagen willekeur.

Voor wat betreft de razernij die ik over mij afriep door de rol van joden bij de slavenhandel in het Caraïbisch gebied te noemen was niet de mate van joodse betrokkenheid het probleem maar het feit dat ik de joodse betrokkenheid sowieso durfde noemen.

Wel staat vast dat er zes dagen per week veilingen waren waar de slaven werden verhandeld. Alleen op zaterdag niet, dan was er namelijk nauwelijks aanbod.

Laten we ons vooral wat meer richten op de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen die zich vandaag de dag afspelen. Daar kunnen we namelijk wel iets aan doen.

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...