donderdag 6 februari 2014

Israelische leger en kolonisten vernielen ruim 500 palm- en olijfbomen

مواطنون يتفقدون أشجار نخيل اقتلعتها جرافات الاحتلال صباح اليوم في   الزبيدات  بالاغوار.(عدسة: ايمن نوباني /وفا)
Het Israelische leger heeft donderdag ongeveer 120 palmbomen ontworteld in Al-Zubeidat, een plaats ten noorden van Jericho. Hasan Al-Jarmi, de eigenaar,  zei dat het leger het gebied in de vroege ochtend afzette en dat bulldozers de bomen velden, onder het motto dat ze in Area C stonden, wat gebied is onder volledige Israelische controle. Al-Jarmi zei dat hij de afgelopen tien jaar bezig is geweest om op zijn land een plantage van de grond te krijgen en dat de Israeli's nu zijn hoop de bodem in hadden geslagen dat het project winst zou gaan afwerpen. Hij zei echter door te gaan met het beplanten van zijn grond. De gouverneur van  Jericho, Majed Al-Fetyani, `noemde de Israelische actie een nieuw bewijs van de manier waarop de Israeli's proberen de Palestijnen te  verjagen en ''faits accomplis'' te scheppen.
Elders, ten westen van Bethlehem in het dorp Wadi Fukin, bewerkten de Israeli's donderdag een stuk grond van 5 dunum (een halve hectare) waarop olijf- en amandelbomen waren geplant. Burgemeester Ahmad Sukar, van het dorp, zei dat het ging om land dat grensde aan de nederzetting Tzur Hadassah.Hij voegde er aan toe dat de militaire autoriteiten de eigenaars van het land eerder een bericht hadden gestuurd dat hun land was geconfisqueerd in verband met uitbreiding van de nederzetting. De boeren waren echter doorgegaan met het land te bebouwen. Sukar zei dat met het platmaken van de grond ook zo'n 300 olijfbomen verloren gingen. Volgens Sukar heeft het dorp al een tijd te lijden van aanvallen van het leger en de kolonisten met de bedoeling de grond over te nemen voor de nabijgelegen nederzettingen.
Woensdag waren het kolonisten die actief waren met het vernielen van olijfbomen. Volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever in de gaten houdt, vernielden kolonisten van de nederzetting Itamar ongeveer 100 olijfbomen in Wadi Yanoun, een gebied dat ligt tussen de plaatsen Awarta en Yanoun in  het district Nablus.De kolonisten zouden kettingzagen hebben gebruikt.
In bijna hetzelfde gebied braken donderdag gevechten uit tussen kolonisten van de nederzetting Eish Kodesh en boeren uit het dorp Qusra. Ghassan Daghlas vertelde Ma'an dat een groep kolonisten boeren aanvielen en probeerden hen te verhinderen op hun land te werken. Een wachtpost van de dorpelingen gebruikte de luidspreker van de moskee om andere inwoners van Qusra te hulp te roepen. Enkele tientallen dorpelingen snelden toe en de kolonisten sloegen daarna op de vlucht. Onlangs slaagden dorpelingen van Qusra er ook in een aantal kolonisten, die probeerden vernielingen aan te richten in het dorp, in een hoek te drijven en af te rossen alvorens ze over te dragen aan het Israelische leger.

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...