woensdag 19 februari 2014

Jeruzalem: zeven huizen in Silwan moeten weg voor bezoekerscentrum ''Stad van David''

An Israeli soldier stands in the City of David (Ir David) in East Jerusalem, next to the Arab neighborhood of Silwan (photo credit: Matanya Tausig/Flash90/File)
De ingang van ''De Stad van David'' zoals het er nu uitziet.

Israel heeft zeven Palestijnse families in de buurt Al-Ain bij Silwan (Oost-Jeruzalem) laten weten dat hun huizen zullen worden gesloopt, zo heeft het informatie Centrum Wadi Hilweh in Silwan bekendgemaakt. De sloop vindt plaats in verband met plannen voor de bouw van een bezoekerscentrum behorende bij een nationaal park dat wordt aangelegd door de organisatie van kolonisten Elad, die opgravingen verricht in het gebied, dat de naam  ''Ir David'' (Stad van David) heeft gekregen. Volgens het Wadi Hilweh Centrum wordt het project neergezet door Elad op een gebied van 1200 vierkante meter. In totaal worden 22 huizen door het project bedreigd. De zeven families die nu bericht van de gemeente Jeruzalem hebben gehad, hebben 60 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Daarbij moeten wel papieren als vergunningen voor het huis worden overlegd. Die hebben de betrokken huiseigenaren nooit van de gemeente gekregen, zodat de zaak waarschijnlijk kansloos is.

Volgens cijfers van de VN hebben 33% van de Palestijnse huiseigenaren in Jeruzalem nooit een vergunning van de gemeente kunnen krijgen. Sinds 1967 hebben de Israelische autoriteiten al zo'n 2.000 van deze huizen die nooit een vergunning hebben gekregen, gesloopt. Het juiste aantal van de Palestijnen die daardoor dakloos werden, is niet bekend. Tussen 2004 en 2012 waren dat er volgens cijfers van de Israelische NGO B'tselem in ieder geval 1.630.
De bouw van het bezoekerscentrum van Elad is overigens geenszins onomstreden. Niet alleen omdat het een project van een groep kolonisten is, en omdat er zoveel Arabische huizen voor moeten verdwijnen, maar ook om esthetische redenen. Het ontwerp van het centrum,. dat nu nog bij de planningscommissie van de gemeente Jeruzalem ligt, betreft een betonnen kolos van zeven verdiepingen die slechts 20 meter van de Oude Stad en 100 meter van de Aqsa moskee zal verrijzen. Van verschillende kanten is erop gewezen dat het gebouw de skyline van Jeruzalem zeker geen goed zal doen.

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

Hoor eens even, wie heeft daar nu de oudste rechten, die paar Palestijnse families of Koning David? Koning David is bovendien van ons allemaal, Unesco Cultureel Erfgoed zal ik maar zeggen en die 22 huizen zijn alleen van Palestijnen, dus hoe moeilijk kan zo'n keuze zijn?

De bewoners zouden er een eer in moeten stellen, plaats te maken voor zo'n belangrijk archeologisch project, die kans krijgt echt niet iedereen.

Palestijnen hebben geen gevoel voor de joodse geschiedenis, dat is al jaren hun makke. Misschien kunnen ze gids worden op het terrein, dan kunnen ze de toeristen laten zien waar hun huizen stonden, die vinden dat vast interessant...

Maar nu even serieus: die Palestijnse 'huizen' in Silwan, daar wil toch geen fatsoenlijk mens in wonen? Uitgewoonde staketsels zijn het. En waarom zouden deze families niet gewoon elders een net huis neerzetten., met een voortuin en zo? Daar kunnen ze dan ook hun eigen kikkererwten verbouwen. Handjes genoeg! Haha.

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...