woensdag 26 februari 2014

PGGM heroverweegt besluit over Israelische investeringen, adviseurs waren 'pro-Palestijns'


Christenen voor (de) Israel(ische nederzettingen) demonstreren voor het hoofdkantoor van PGGM.

Was dit te verwachten? Onlangs besloot het pensioenfonds PGGM om zijn investeringen terug te halen uit de vijf grootste Israelische banken, omdat die de bouw van de illegale nederzettingen in de door Israel bezette gebieden financieren. Maar nu gaat het Pensioenfond Zorg en Welzijn, PFZW, dat ressorteert onder PGGM, dit besluit ‘zeer uitgebreid doorlichten’.  De directeur van PGGM, Peter Borgdorff, bevestigde dit tegenover het magazine IP Nederland,
En waarom gaat PGGM de zaak nu opnieuw tegen het licht houden? Omdat er protesten zijn gekomen van de Joodse lobby en de daarmee verbonden fundamentalistische organisaties als Christenen voor Israel en de kleine christelijke partijtjes in de Tweede Kamer. De PGGM bestuurders zijn geschrokken van de reacties. En ''in de nasleep van het besluit'' om geld terug te halen uit de Israelische banken, bleek ineens dat de adviseurs van PGGM niet deugden.
Het bleek namelijk dat
voorzitter Gert van Dijk van de PGGM-raad ook lid was van het pro-Palestijnse ICCO. Cees Flinterman, lid van de ethische raad van PFZW, bleek ook lid te zijn van The Rights Forum en van het Steuncomité van het Russell Tribunal on Palestine, die ervan worden beschuldigd een anti-Israelagenda te hebben. En tenslotte bevestigde Borgdorff in zijn blog dat pro-Palestijnse organisaties zoals  Cordaid, ICCO, IKV PaxChristi, Oxfam Novib, al jaren lobbyden bij het pensioenfonds, en dat dit toevallig de pensioenen verzorgde voor sommige van die organisaties.
PGGM-directeur Borgdorff zelf gaf aan dat de reacties, zoals het protest van Christenen voor Israel voor het hoofdkantoor, Kamervragen van de kleine christelijke partijtjes, en gesprekken met Joodse organisaties en  organisaties ''die niet wilden dat met dat geld politieke statements werden gemaakt'' hem niet koud lieten.
“Toen we laatst een demonstratie voor de poort van PGGM hadden, moest je langs 250 demonstranten om naar binnen te komen, en dat heeft impact. Dan gaan ook de eigen PGGM-medewerkers vragen stellen over wat er nu eigenlijk gebeurt en waarom.” En: “Ik heb inmiddels met veel vertegenwoordigers van Joodse organisaties in Nederland gesproken en wat me daarin geraakt heeft, is dat deze mensen en hun achterban echt bang zijn, bezorgd en verdrietig. Ze zijn bang dat zich in Nederland weer een anti-Israel situatie gaat voordoen die doet denken aan de jaren dertig en ze zijn er niet langer zeker van dat zij hier als mensen nog langer gedoogd worden.”
Afgezien daarvan was Borgdorff ook van zijn stuk gebracht doordat collega pensioenfonds ABP had besloten juist niet in de Israelische banken te desinvesteren omdat die niets zouden doen wat strafbaar zou zijn.
Was dit te verwachten? zo vroeg ik aan het begin van dit stukje. En het antwoord is: ja, dit was te verwachten. Onder druk van de toenemende dreiging van BDS nemen de tegenstellingen toe. Joodse organisaties die vroeger nog gematigd kritisch waren over de nederzettingen staan ineens vierkant achter het nederzettingenbeleid als het aankomt op maatregelen ertegen, en ontzien zich niet daarbij iemand als Peter Borgdorff om de oren te slaan met huilerige verhalen over angst voor een nieuwe Holocaust. En vanzelfsprekend worden dan ook mensen en organisaties die opkomen voor de mensenrechten  - ik schreef er eerder over - verdacht gemaakt als ''pro-Palestijns'' of ''anti-Israel''. Ze mogen blij zijn dat ze wegens hun ageren tegen de nu al bijna 47 jaar durende bezetting en landroof  op de westelijke Jordaanoever niet meteen ''klassieke antisemieten in een modern jasje'' worden genoemd,  zoals Bibi Netanyahu onlangs al deed. Maar misschien is dat een volgende fase in de strijd, als die zich nog verder verhardt. Want dat is, vrees ik, wat er staat te gebeuren.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat PFZW zijn eerdere besluit ‘uitgebreid gaat doorlichten’ is bizar. Directeur Peter Borgdorff schreef op 10 januari jl. dat het besluit was gebaseerd op het internationaal recht en was genomen na zorgvuldig, ruim drie jaar (!) durend overleg met de betreffende Israëlische banken. Wat valt er minder dan twee maanden later dan precies ‘door te lichten’?
Zie Borgdorffs toelichting van 10 januari:
http://pfzw.typepad.com/blog/2014/01/hartstocht-wanhoop-en-een-belegging-in-vijf-banken.html

Dat de lobbyisten van Christenen voor Israël, het CIDI, de PVV en de kleine christelijke partijen te hoop zouden lopen tegen het besluit konden Borgdorff cs (helaas) verwachten. Deze clubs keren zich steevast onbesuisd en met veel kabaal tegen besluiten die Israëls illegale kolonisatieproject dreigen aan te tasten. Zij steken permanent de middelvinger op richting het internationaal recht. En zij maken iedereen die in de kwestie-Palestina dat recht als richtsnoer hanteert verdacht als ‘anti-Israël’ of erger.

Nu heten hun slachtoffers dus prof. Gert van Dijk (voorzitter ledenraad PGGM) en prof. Cees Flinterman (lid van de Ethische Commissie van PGGM). Beide zijn vooraanstaande wetenschappers met een enorme staat van dienst, en niet voor niets in hun PGGM-functies benoemd. Maar Van Dijk blijkt ook lid van ICCO en staat nu derhalve als ‘pro-Palestijns’ te boek, whatever that may be. En Flinterman heet betrokken te zijn bij The Rights Forum en het steuncomité van het Russell Tribunal on Palestine, en draagt nu het stempel ‘anti-Israël’.

Illustratief voor het bedroevende niveau van de lobbyisten is ook de in het artikel van IP Nederland vermelde ‘tegenboycot’ van de joodse organisatie Tradition is our Future (TOF) aan het adres van PGGM. TOF probeert de CEO van PGGM uit een adviescommissie van een Amerikaanse universiteit te werken. Hoe klein kun je zijn?

Moge Peter Borgdorff, Gert van Dijk en Cees Flinterman het hoofd koel en de rug recht houden. En de lobbyisten zien voor wat zij zijn: radicale fundamentalisten die geen zee te hoog gaat om het illegale kolonisatieproject tot het eind der tijden voort te zetten, met alle uitzichtloosheid voor de betrokken partijen − Israël inbegrepen − van dien.

Martijn.

Unknown zei

Ik voel plaatsvervangende schaamte...

bram zei

wijsheid komt vaak met de tijd !

we zien dat ook bij mensen , in hun jeugd zijn ze vaak naief links, later worden ze realistisch rechts

Elisabeth zei

"...wat me daarin geraakt heeft, is dat deze mensen en hun achterban echt bang zijn, bezorgd en verdrietig. Ze zijn bang dat zich in Nederland weer een anti-Israel situatie gaat voordoen die doet denken aan de jaren dertig en ze zijn er niet langer zeker van DAT ZIJ HIER ALS MENSEN NOG LANGER GEDOOGD (ja 'gedoogd'!) WORDEN."

Hier wordt ik echt kotsmisselijk van. De ECHTE Jodenvervolging van de jaren dertig wordt op deze manier een lachertje.

En wat een gezwets: Hoezo "WEER een anti-Israel situatie die doet denken aan de jaren dertig". Hitler's rassenhaat had niets met de staat Israel te maken (die nog niet bestond) laat staan met waar het hier om gaat, namelijk schending van het internationaal recht. (Ik zie Hitler zich daar al druk over maken...) De suggestie dat er verband is tussen de twee is werkelijk schandalig, en dan die idiote sprong van sancties tegen Israel, naar HIER niet meer 'gedoogd' worden!


En ICCO wegzetten als niet meer dan 'pro-Palestijns' (HEEL verdacht dat) terwijl die organisatie zich voor ZOVEEL belangrijke zaken inzet, welja...

Het is zoals je zegt: Een beetje mompelen dat je ook niet zo voor die bezetting en die nederzettingen bent in eigen kring kan nog net, maar zodra anderen daar consequenties aan verbinden worden werkelijk de laagste propagandatrucs en beschamende emotionele chantage uit de kast gehaald. Maar ja, het werkt blijkbaar nog steeds bij mensen als Borgdorff dus waarom zou je jezelf niet nog wat meer verlagen.

Bah, hier moet ik echt even van bijkomen.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Dit wordt dus gezegd door mensen uit naam van Joodse organisaties. Het woord dat in gedachten komt is ''smerig''. Ik zou wel willen weten wie zulke onzedelijke, hysterische onzin uitkraamt, al heb ik zo mijn vermoedens. Maar één van de redenen hierachter is natuurlijk ook dat discussie binnen Joodse kring over wat die nederzettingen inhouden, hoe dat juridisch in elkaar ziet en wat het voor Palestijnen betekent, al jaren de kop wordt ingedrukt.

E.R. Gernis zei

Zie hier voor de zienswijze van 'de joodse gemeenschap':

http://www.nik.nl/2014/02/joodse-contractpartners-roepen-pggm-ter-verantwoording/

En hier:

http://www.joodseomroep.nl/gesprek-pggm-om-duidelijkheid/

“We hebben onze gesprekspartners van PGGM enige ethiek bijgebracht."

Deze laatste woorden zijn van Ruben Vis, secretaris van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, die al eerder, samen met rabbijn Evers, toen het ging over Israëlische joden, suggereerde dat die moreel superieur zijn aan hun omgeving (bedoeld werd: aan Palestijnen)

Abu Pessoptimist zei

Wow E.R. Grenis, Ik had hier nog niet gekeken, maar dit is zeer verhelderend. De Joodse Omroep:
“Wij wilden het gesprek voeren om duidelijk te maken dat PGGM rekening moet houden met onze gevoelens” zo laat NIK-secretaris Ruben Vis weten. Samen met zeven andere vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit Joods Nederland nam hij deel aan het gesprek met PGGM. “We hebben onze gesprekspartners van PGGM enige ethiek bijgebracht. Zaken doen, in dit geval met Israël, moet niet samengaan met intern gerommel met mensenrechtenbeleid. Veel klanten van PGGM voelen een diepe verbondenheid met Israël, wij vonden dat ze daarmee rekening moesten houden”.
Niet slecht voor een cabaret-tekst, maar de geachte secretaris van het NIK was dus bloedserieus.

sjaak zei


wijs besluit van de PGGM

ze waren even in de war gebracht maar dat heeft gelukkig niet lang geduurd

Abu Pessoptimist zei

sjaak,
Tuurlijk. Joden hebben zo geleden in de Tweede Wereldoorlog dat ze nu alles mogen en zich niets (meer) aan hoeven te trekken van wetten die gelden voor alle andere mensen. En omdat ze zo geleden hebben mag je er ook niets tegen ondernemen als ze land roven, het bestaan van een ander volk onmogelijk maken, mensen doden en zich als regionale boeman gedragen.

E.R. Gernis zei

‘Israël boycotten’ roept de Israëllobby, desinvesteren uit 5 met de bezetting heulende banken is hetzelfde alsIsraël boycotten!

Oh ja?

PGGM heeft Wallmart uitgesloten, wegens de slechte arbeidsvoorwaarden/-omstandigheden.

Boycot PGGM nu opeens Amerika?

Abu Pessoptimist zei

E.R.Hernis,
Natuurlijk is Walmart boycotten ook heel ongepast. Hebben de Amerikanen ons soms niet bevrijd?

Esther zei

Abu Pessoptimist zei...

sjaak,
Tuurlijk. Joden hebben zo geleden in de Tweede Wereldoorlog dat ze nu alles mogen...
27 februari 2014 13:18

Daarom ben je een antisemiet, Abu. En het erge is, het is in de loop der jaren zo in je gevreten dat je niet eens meer merkt dat je dergelijke stupide taal uitslaat.
Jij bent het die Auschwitz misbruikt en je ziet het niet eens. En dan heb ik het niet eens over de onzin die je uitkraamt over het water, de verdeling er van en de bron van je berichten, altijd van sympathisanten van terroristen en moordenaars.

Abu Pessoptimist zei

Beste Esther,
Ik werk met open vizier, jij verschuilt je achter een voornaam die misschien niet eens de jouwe is. Je neemt de vrijheid me uit te maken voor antisemiet, omdat ik de reactie parafraseer van de regering-Netanyahu (c.q. vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap hier) die in het geweer komen tegen maatregelen naar aanleiding van misdragingen van Israel, met het argument dat dat een herhaling is van de Jodenvervolging.
Jij mag dat antisemitisch van mij noemen, maar alleen als je dat ook doet met open vizier, d.w.z als je je bekend maakt inclusief een emailadres. Zoniet, dan ben je hier voor het laatst te gast geweest.

Anoniem zei

Esther,

Over stupide taal uitslaan gesproken: ik heb u op dit blog nog nooit op een onderbouwde opinie kunnen betrappen, en vaak - ook nu weer - overschrijdt u de grenzen van het betamelijke met een lichtjaar. Mocht u in de waan verkeren met uw horkerige gedrag de Israëlische zaak te dienen, dan help ik u graag uit de droom: het tegendeel is het geval.

En wat de bronnen van Abu betreft - volgens u ‘altijd sympathisanten van terroristen en moordenaars’: het bovenstaande stuk is gebaseerd op informatie van het CIDI en IP Nederland/Europe. Bestaan het CIDI en IP uit ‘sympathisanten van terroristen en moordenaars’, is dat wat u wilt zeggen?

Martijn.

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...