woensdag 19 maart 2014

Israel schiet weer tiener dood op de Westoever, de 57ste dode sinds de vredebesprekingen begonnen

Friends and relatives of Palestinian teenager Yussef Shawamreh mourn outside his house in the West Bank village of Deir al-Asa, south of Hebron, Wednesday, March 19, 2014. The Israeli military said soldiers have shot and killed a Palestinian who was among a group trying to break through the West Bank separation fence. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)Vrienden en familie hebben zich verzameld bij het huis van de 15-jarige Youssef Shawamreh, om te rouwen over zijn dood. Youssef was is het 57ste Palestijnse slachtoffer van Israelisch geweld sinds de hervatting van de vredesbesprekingen in juni 2013. (Foto AP)

Updated. Israelische militairen hebben woensdag een Palestijnse tiener doodgeschoten in het district Hebron. Het was de 15-jarige Yousef Nayif Yousef Shawamrah Abu Akar uit het dorp Deir al-Asal al-Fouqa ten zuiden van de stad Hebron. (Aanvankelijk werd gemeld dat hij 19 jaar oud was, later corrigeerden Palestijnse veiligheidstroepen dit: hij was pas 15).

Getuigen zeiden dat hij plaatselijke planten aan het verzamelen was toen hij werd doodgeschoten. Het leger zegt echter dat hij en twee anderen ''het veiligheidshek'' aan het beschadigen waren. ''Drie verdachten  pleegden sabotage aan het veiligheidshek in Deir al-Asal Atashta, en soldaten ter plekke riepen hen op weg te gaan en vuurden waarschuwingsschoten af in de lucht, '' zei een legerwoordvoerster. "Nadat alle mogelijkheden waren uitgeput vuurden de soldaten op de onderste ledematen van degene die het voortouw nam. Vastgesteld werd dat hij werd geraakt."
Ja, dat kan je wel zeggen. Hij stierf later in een ziekenhuis.
Een broer van de gedode jongen, Abed Shawamreh, 23, sprak de lezing van het leger tegen en zei dat zijn broertje gewoon als elk jaar op zoek was geweest naar gundelia, een soort bloem die geliefd is in de plaatselijke keuken. ''Vandaag ging Youssef met zijn vrienden op zoek naar gundelia op een plek dicht bij de Muur en ze schoten hem dood, terwijl ze de andere twee arresteerden,'' vertelde hij het persbureau AFP.  
Het gebeurt ongeveer wekelijks dat de Israeli's Palestijnen op de Westoever doden. In de meeste gevallen gaat het om tieners. Deze gevallen halen vrijwel nooit de publiciteit in het Westen. Amnesty International kwam met een rapport over de mate van straffeloosheid waarmee Israelische militairen op de Westoever burgers doden. 
De PLO kwam toevallig vandaag met een statistiek waaruit blijkt dat Israeli sinds het begin van de vredesbesprekingen in juni 57 Palestijnen heeft gedood en 897 heeft verwond. Er waren 500 aanvallen van kolonisten op Palestijnse burgers en hun eigendommen, aldus de PLO. Er werden 3.000 Palestijnen gearresteerd tijdens 3.767 militaire invallen. En er werd werk begonnen aan 10,509 nieuwe woningen in bezet gebied, terwijl 146 huizen van Palestijnen werden gesloopt, aldus nog steeds de PLO. ''In plaats van goodwill te demonstreren tijdens deze [onderhandelings]periode, heeft Israel het omgekeerde gedaan met de bedoeling de Amerikaanse vredespogingen  te laten ontsporen die worden geleid door minister van Buitenlandse Zaken Kerry,'' aldus de PLO.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En? Hebben Netayahu en Peres de ouders van Yousef al gebeld om hun medeleven en spijt te betuigen?

Anton

Abu Pessoptimist zei

De vraag stellen is haar beantwoorden, Anton.

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...