vrijdag 4 april 2014

Atmosfeer tijdens Israelisch-Palestijnse onderhandelingen slaat om in vijandigheid

Israel heeft de Palestijnen officieel meegedeeld dat de vrijlating van de vierde en laatste groep Palestijnse gevangenen van de baan is, nadat president Mahmoud Abbas de aanvraag heeft ingediend voor het Palestijnse lidmaatschap van 15 conventies en organisaties van de VN.  
Dat gebeurde woensdagavond in een, in een vijandige atmosfeer gehouden, bijeenkomst van de Israelische en Palestijnse onderhandelingsteams die tot in de vroege ochtend van donderdag duurde. De Israelische minister Tzipi Livni van Justitie en Vredesonderhandelingen zei dat de gevangenen niet zullen vrijkomen voordat de de PA terugkomt op haar stap om het lidmaatschap van de VN-organen aan te vragen.
Chief negotiators Tzipi Livni and Seab Arekat at the opening of the Israeli-Palestinian negotiation (Photo: EPA)
Livni en Erekat. De foto (EPA) is van 2013, bij de start van de onderhandelingen. 

Aan de bijeenkomst werd deelgenomen door Livni en de afgezant van Netanyahu, Isaac Molho. Aan Palestijnse kant waren deelnemers de leider van de onderhandelingsdelegatie Saeb Erekat en de leider van de veiligheidsdienst Majid Faraj. De bedoeling van de bijeenkomst was om de onderhandelingen weer op het spoor te krijgen, maar in plaats daarvan werden over en weer verwendingen en scheldwoorden uitgewisseld. De Amerikaanse afgevaardigde Martin Indyk, die de bijeenkomst leidde, probeerde tevergeefs de gemoederen te kalmeren.
De krant Haaretz meldt dat premier Netanyahu en minister van Defensie Moshe Ya'alon intussen woensdag instructies hadden geven aan generaal Yoav Mordechai, de ''Coördinator van de Activiteiten van de Israelische Regering in de Gebieden'', om een lijst van maatregelen te maken die genomen kunnen worden om de PA te straffen voor haar vermetelheid om de 15 lidmaatschappen aan te vragen. Eén daarvan is het verbieden van het brengen van apparatuur van de telefoonmaatschappij Wataniya die in de Westoever operatief is, naar de Gaza-strook om daar - zoals gepland - een communicatiestation op te zetten.
Maar ook de Palestijnen lieten zich niet onbetuigd. Het Palestijnse persbureau Ma'an News meldde dat de Palestijnse onderhandelaars tijdens de bijeenkomst van woensdag op donderdag zeven voorwaarden hadden genoemd waarop de vredesonderhandelingen ook na 29 april, de huidige deadline, zouden kunnen worden voortgezet.  Ma’an News meldde op gezag van een hooggeplaats Palestijn dat het ging om de volgende punten. Wie ze leest begrijpt waarom Livni en Molho kwaad werden: 
1. Een brief waarin de premier van Israel de grenzen van 1967 bevestigt als grenzen van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.
2. De vrijlating van de Palestijnse gevangenen met wier vrijlating de vorige premier Ehud Olmert akkoord was, onder wie de gevangenen Marwan Barghouthi, Ahmad Sa'adat, en Fu'ad Shweiki.
3. Het uitvoeren van een regeling omtrent het grensverkeer en de opheffing van het beleg van Gaza.
4. De terugkeer van de ballingen die werden gedeporteerd na het beleg Bethlehem in 2002 (dit betrof een aantal mensen dat zich tijdens de Tweede Intifada had verschanst in de Geboortekerk in Bethlehem).
 5. Een einde aan de kolonisatie-activiteiten in Jeruzalem en heropening van de Palestijnse instellingen daar die door Israel zijn gesloten (waaronder het Orient House).
 6. Het toestaan van de terugkeer van 15,000 Palestijnen in het kader van familiehereniging.
7. Een afspraak dat Israel niet meer gebieden zal binnendringen die onder controle van de PA zijn om er mensen op te pakken of te doden, en het verlenen van vormen van PA-controle over het gebied in de zogenoemde ''Area C''.
De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en het lid van het Centrale Comité van Fatah Mahmoud al-Aloul zeiden in een bijeenkomst met Fatah-leden dat de aanvraag voor het lidmaatschap van 15 internationale organisaties nog maar een kleine stap van de PLO op weg naar het opvragen van haar rechten. Erakat zei dat de PLO het aanvragen van het lidmaatschap van in totaal 63 organisaties overweegt.
In een nieuwsitem van Ma'an Arabisch werd een uitspraak van Erakat geciteerd, waarin hij een oproep deed spoedig een bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Raad te beleggen, teneinde een nieuw Executieve Raad van de PLO (het PLO-hoofdbestuur) te kiezen met deelname van Hamas en de Islamitische Jihad.

8 opmerkingen:

Ben zei

Opmerkelijke ontwikkelingen. Benieuwd wat 'ons' meer te wachten staat.
De buitenwereld kijkt wederom, en in opperste verbazing, toe.
Wel interessant wat NRC vandaag te melden heeft: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/04/europese-diplomaten-israel-blokkeert-het-vredesproces/

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Ik weet niet of dat zulk interessant nieuws is. De Europese diplomaten in Jeruzalem hebben intussen al een geschiedenis van jaren van kritische rapporten schrijven over Israels manipulaties met betrekking tot Jeruzalem en de nederzettingen en er is eigenlijk nooit wat mee gedaan, daar in Brussel of in andere EU-hoofdsteden.
Iets anders is dat de berichtgeving in de NRC als zou Israel 'de gevangenen niet meer vrijgelaten omdat Abbas heeft geklaagd bij de VN' er volstrekt naast. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/03/israel-ziet-af-van-vrijlating-palestijnen-na-klagen-van-abbas-bij-vn/
Dat heb je soms als je alleen en nogal vluchtig de persbureaus overschrijft.

Ben zei

Het is tijd dat Abbas terugtreedt en nieuwe verkiezingen plaatsvinden in door Israël bezette gebieden.
De rol van Abbas en de PLO is uitgespeeld.

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Heeft Abbas ooit een rol van betekenis gespeeld? En wat is een PLO zonder deelname van Hamas of van de Palestijnen buiten de bezette gebieden?

Ben zei

Abu,
Geen misverstand. Ben het eens met jouw stelling. Abbas heeft geen rol van betekenis gespeeld. Alleen al het gegeven dat hij met Hamas niet tot een vergelijk is gekomen.
Als de Palestijnen niet oppassen is Oslo dood en is er dadelijk sprake van 3 bezette gebieden, waarvan een=WB zal bestaan uit gefragmenteerde gebieden; ghettos of Bantustans. En dat werkt alleen maar in het voordeel van Net. en politiek establishment.
Zo creëer je fraaie ''facts on the ground'' waar je de Bush-eriten in de VS best wel mee achter je krijgt.
En is Eretz-Israel weer een stap dichterbij.
Mooi toch!!

Abu Pessoptimist zei

''Als de Palestijnen niet oppassen?'' Of ze nog hoog springen of laag springen maakt niet veel uit, Ben. Abbas c.s. hadden al jaren geleden het bijltje erbij neer moeten gooien, in plaats van aan deze komedie voor de vrede mee te doen. De Palestijnen hebben de keus uit twee dingen: verder praten zodat de Westoever langzaam wordt geannexeerd met de onderhandelingen als schaamlap, of niet verder praten en dan wordt het grootste deel van de Westoever (Area C) zonder verdere schaamte waarschijnlijk meteen ingelijfd.
Ik denk nog steeds dat het het eerste wordt, maar het één of het ander, wat is eigenlijk het verschil?

Ben zei

Abu,
Zonder twijfel heeft Abbas dezelfde analyse losgelaten.
De PLO is m.i. de bepalende factor in het Palestijnse krachtenveld; niet Abbas. Is interne strijd en die met andere actoren als Hamas van die orde (geweest) dat zij afnemende factor van belang meer zijn versus superieur Israël?
We sluipen stap voor stap richting een-staats oplossing. Ik vraag mij alleen af hoe, vroeg of laat, een Palestijnse lente te voorkomen. De demografische verhoudingen dwingt I naar een ''gezonde'' verdeling, om dat te voorkomen. Een duidelijke begrenzing is cruciaal. Hoe?

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Ik zie dat anders. Abbas is erin geslaagd Fatah, als belangrijkste partij in de PLO, en daarmee ook de PLO zelf, naar de verdommenis te helpen. Lees wat ik erover schreef in 2009 http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2009/08/new-beginning-for-fatah-or-beginning-of.html of wat de Electronic Intifada erover schreef: http://electronicintifada.net/content/pitfalls-palestinian-national-consciousness/8408

En wat de demografische verdeling betreft: als Israel Area C annexeert is dat 60 % van het grondgebied van de Westoever, met slechts enkele tienduizenden Palestijnse inwoners.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...