vrijdag 11 april 2014

Israel sloopt weer Beoeïenenonderkomens in de Negev en op de Westoever

Een lid van de familie Abu Juda zit temidden van de puinhopen van zijn zojuist gesloopte huis. De foto (van Activestills.org) werd woensdag 9 april genomen in het dorp Az-Za'arura in de Negev. In dit ''niet erkende'' dorp moesten twee huizen van de familie eraan geloven. Volgens Ma'an News werden die dag nog meer huizen in zogenaamde niet erkende Bedoeïenen dorpen in de Negev vernield. Zo meldden inwoners van het dorp Kseifa dat ook daar huizen werden gesloopt en bomen omver werden gehaald. Volgens Ma'an worden jaarlijks zo'n 1.000 huizen of structuren die toebehoren aan Bedoeïenen in het zuiden van Israel gesloopt.
Maar niet alleen Bedoeïenen in het zuiden zijn de klos. In Jabal al-Baba, een buurt die grenst aan de wijk Al-Ezariya van Oost-Jeruzalem, werden woensdag diverse slooporders uitgedeeld aan daar wonende Bedoeïenenfamilies, zo meldde Hani Halabiya van het plaatselijke Volkscomité.
Het ging om 18 onderkomens van hout en plaatijzer of tenten, terwijl de bouw van vier andere structuren moest worden gestopt. Een week geleden werden zeven bouwsels, vier onderkomens voor mensen en drie voor vee, in Jabal al-Baba gesloopt.
In Jabal-al-Baba wonen leden van de Bedoeïenenstam van de Jahalin, die in 1950 door Israel werden verjaagd uit de Negev. Zij moeten nu opnieuw verdwijnen, naar wordt aangenomen om plaats te maken voor de uitbreiding van de nederzetting Maaleh Adumim. Jabal al-Baba ligt in het gebied dat wordt aangeduid als ''E1". Israel wil dat volbouwen opdat Maaleh Adumim een geheel gaat vormen met Jeruzalem.
In het noorden van de Westoever kwam Israel ook in actie in het kader van de verdrijving van de Bedoeïenen. Daar werden donderdag in het gebied Al-Jawana tussen de dorpen Tana en Beit Furik (ten oosten van Nablus)  tenten in beslag genomen die het Internationale Comité van het Rode Kruis had verstrekt aan families die dakloos waren geworden doordat Israel eerder hun onderkomens had gesloopt. Ook werd een aantal tractors in beslag genomen die werden gebruikt voor landbouwdoeleinden, zo meldde Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit in het noorden van de Westoever de activiteiten volgt die samenhangen met de nederzettingenpolitiek. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De nazaten van joodse Holocaust overlevers verwondden afgelopen vrijdag 11-jarige Palestijnse schoolmeisjes op de Westbank door hen met grote stenen te bekogelen. Vertegenwoordigers van het meest morele leger ter wereld (het nogal eufemistisch naamgegeven IDF ofwel Israeli 'Defense' Force) stonden er bij en keken er naar.

www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=688684

Anton

Elisabeth zei

Ik zie in het bericht overigens niet staan dat de stenengooiers nazaten van Joodse Holocaustoverlevers waren.