woensdag 2 april 2014

Kerry houdt er vooralsnog mee op


Abbas zet zijn handtekening.(Ma'an )

De Amerikaanse minister Kerry is dus woensdag niet meer teruggegaan naar Jeruzalem en Ramallah. Zijn  pogingen om een verlenging van de termijn van de vredesbesprekingen te bewerkstelligen zijn op een dood punt beland. Althans dat lijkt voorlopig het gevolg van de Israelische weigering om de laatste groep Palestijnse gevangenen vrij te laten, en het kennelijk onverwachtse Palestijnse antwoord daarop van dinsdag om zich aan te sluiten bij 15 VN-organisaties en internationale verdragen.

De Amerikaanse krant The Washington Post citeerde een hoge Amerikaanse functionaris die zei dat Kerry als onderhandelaar ''zo ver is gegaan als hij kon'' en dat de vrijlating van de spion Jonathan Pollard als een middel om de Israeli's in de onderhandelingen mee te krijgen, voorlopig van tafel is, tenzij de Palestijnen en Israeli's alsnog "significante stappen voorwaarts" blijken te kunnen zetten. In The New York Times viel iets dergelijks te lezen. In het Witte Huis heerst de opinie dat Kerry de grens van zijn mogelijkheden heeft bereikt en dat de Israeli's en Palestijnen nu maar op eigen kracht moeten zien uit de impasse te geraken, citeerde Haaretz deze krant.
Intussen is duidelijk dat Israel de Palestijnen de schuld geeft van de ontstane situatie. Een woordvoerder van premier Netanyahu weigerde weliswaar commentaar te geven op de beslissing van Abbas om zich bij 15 organisaties te voegen. Maar onderminister van Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkin, een hardliner in Netanyahu's partij, zei dat de stap van Abbas de voorgestelde deal voor de verlenging van de onderhandelingen tot een farce had gemaakt. En de Israelische minister van Toerisme, Uzi Landau, eveneens een hardliner, vertelde de Israelische legerradio dat de Palestijnen een ''forse prijs'' zullen moeten betalen als zij hun plan voortzetten om zich aan te luiten bij 15 organisaties.
Dat aansluiten hebben de Palestijnen intussen gedaan. Abbas heeft de betreffende papieren intusssen overhandigd aan Robert Serry, vertegenwoordiger van de Secretaris Generaal van de VN in Palestina, en vertegenwoordigers van Zwitserland en Nederland, landen waar sommige organisaties zijn gevestigd. De 15 organisaties en verdragen zijn overigens de volgende, zo meldt Ma'an:
1. Het Verdrag van Den Haag betreffende de wetten van de oorlog ter land en de annex, Regelingen betreffende de wetten en gebruiken van de oorlog ter land. 2.De Internationale Conventie tegen alle vormen van rassendiscriminatie, 3. De Conventie betreffende het voorkomen en bestraffen van genocide,4. Het VN-Verdrag tegen corruptie, 5. Het Verdrag tegen marteling en andere wrede, onmenselijke of onterende vormen van straf, 6. Het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie, 7. Het Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht, 8. De Conventie inzake de rechten van personen met een handicap, 9. Conventie inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen, 10. Conventie inzake de Rechten van het Kind en het bijbehorende Protocol omtrent de betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten, 11. Het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer 12. Het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen, 13. De Vierde Conventie van Genève en Aanvullend Protocol I van de overeenkomsten: de bescherming van slachtoffers van gewapende conflicten met een internationaal karakter, 14. Het Internationale Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, 15. Het Internationale Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten.
Een hoge PLO-functionaris, secretaris-generaal Yasser Abed Rabbo van het Uitvoerend Comité van de PLO, zei intussen dat hij hoopt dat Kerry zijn pogingen zal voortzetten om het vredesproces te redden. ''We hopen dat hij zijn pogingen de komende dagen zal vernieuwen,'' aldus Abed Rabbo. ''Hij kent de realiteit. We willen niet dat hij zijn pogingen staakt.''

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...