dinsdag 8 april 2014

Kolonisten uit nederzetting Yitzhar vallen Israelische militairen aan

 Destroyed tent used by IDF reservists (Photo: IDF Spokesman)
De tent van de bewakingseenheid van de nederzetting: beschadigd door boze kolonisten. 

Bij het slopen van een aantal ''illegaal'' neergezette bouwsels in de nederzetting Yitzhar (in het noorden van de Westoever, bij de stad Nablus) zijn eenheden van de Israelische grenspolitie aangevallen door grote aantallen boze kolonisten. De troepen sloopten dinsdagochtend in alle vroegte vier huizen en een mobiele woning. Van de vijf was een aantal nog in aanbouw, twee waren er bewoond, meldt de Times of Israel.
Honderden kolonisten begonnen daarop stenen naar de troepen te gooien. Ook werden banden van voertuigen van de grenspolitie doorgesneden, autobanden in brand gezet en wegen geblokkeerd. Bovendien werd een nabijgelegen legerpost, die daar was om de nederzetting te bewaken, aangevallen. Tenten werden  vernield en matrassen in stukken gesneden; een verplaatsbaar toilet en een watertank werden gesloopt en elektrische kabels werden doorgesneden.
Het leger reageerde met ''middelen om menigten te verspreiden,'' volgens een officiële mededeling. (In dit geval was dat traangas, zogenoemde rubberkogels worden alleen op Palestijnen afgevuurd, en aan scherpe munitie wordt in zo'n geval als dit natuurlijk niet eens gedácht).
Zes grenspolitiemannen werden in de strijd gewond. Volgens een woordvoerder van Yitzhar moesten ook enkele kolonisten zich onder behandeling van een dokter stellen.
De nederzetting Yitzhar is één van de meest radicale nederzettingen die er zijn. De nederzetting is regelmatig in het nieuws in verband met het plegen van aanvallen op Palestijnen en hun bezittingen. Een van de rabbijnen in Yitzhar, Yitzhak Shapira, publiceerde in 2009 een religieus boek, Torat haMelekh, waarin hij het doden van niet-Joden (ook kinderen en baby's) rechtvaardigde als zij als potentiële bedreigingen voor Joden werden gezien. Een eigenaar van één van de gesloopte huizen illustreerde tegenover Ynet op beeldende wijze de denkwereld van deze kolonisten, die blijkbaar alles mogen en waarin zelfs voor schaarse regels van de eigen regering geen plaats meer is: ''Ik weet niet waarom ik persoonlijk wordt gestraft. Na alles wat het Joodse volk heeft meegemaakt in de Holocaust zijn hun kleinkinderen nu bezig huizen te vernielen van andere Joden.'' 
Het was overigens niet de eerste botsing in Yitzhar van de laatste tijd. De afgelopen dagen zijn er een paar keer eerder stenen naar militaire voertuigen gegooid en banden doorgesneden door kolonisten. Afgelopen zondag werden ook de banden doorgesneden van de jeep van kolonel Yoav Yarom, de commandant van de Samaria Brigade, toen hij Yitzhar bezocht. En dat was al de tweede keer. Inwoners van Yitzhar legden een verband met een eerdere sloop van een huis in Yitzhar.

Geen opmerkingen:

Israeli's doden een man in Tulkarem

Het Israelische leger heeft donderdag, op de eerste dag van de maand Ramadan, het huis belegerd van Amir Imar Abu Khadijeh in  het dorp Izba...