maandag 28 april 2014

Kolonisten van nederzetting Yitzhar vernielen nog eens 150 olijfbomen van dorp Huwwara

Huwwara - حوّاره : حوارة
Huwwara.

Kolonisten uit de nederzetting Yitzhar hebben maandag opnieuw 150 olijfbomen vernield van inwoners van het dorp Huwwara, zo heeft Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de nederzettingen volgt, gemeld. Een dag eerder, zondag, vernielden dezelfde kolonisten ook al ruim 60 bomen op velden van Huwwara, waarbij zij kettingzagen gebruikten. 
De nu vernielde bomen behoorden toe aan Nayif Khadir Audah, Ghazi Dawood Salim en Fatima Audah. Ook werd een aantal bomen vernield op een stuk grond dat eigendom is van een plaatselijke moskee.
Yitzhar is één van de Israelische nederzettingen die het vaakst in het nieuws is naar aanleiding van agressie jegens Palestijnen en hun eigendommen. De nederzetting ligt tussen de dorpen Burin, Madama, Asira al-Qibliya, Urif, Einabus, en Huwara en is deels op land van die dorpen opgetrokken. Zo'n 20.000 Palestijns inwoners van deze dorpen worden geterroriseerd door de ongeveer 1.100 inwoners van Yitzhar zonder dat het Israelische leger daar tegen optreedt, terwijl het volgens het internationale recht verplicht is de bezette bevolking te beschermen.
Pas toen de kolonisten zich begin deze maand ook vergrepen aan een post van het leger uit wraak over de sloop van een paar ''illegaal'' neergezette caravans, kwam er een tegenactie van het leger en werd onder meer de yeshiva (religieuze hogeschool) Od Yosef Chai door het leger bezet.

De normale gang van zaken is echter dat het leger niets doet, ook al weet iedereen dat Yitzhar verantwoordelijk is voor prijskaart aanvallen, het regelmatig vernielen van bomen, het ingooien van ruiten van Palestijnse huizen, brandstichting en mishandeling. Nog onlangs meldde ik - op gezag van de journalist Gideon Levy van Haaretz - het geval van een boer die na mishandeld te zijn  door Yitzhar-kolonisten tien (!) botbreuken opliep en al sinds eind februari in het ziekenhuis ligt. De Israelische politie bleek niet op de hoogte, hoewel wel degelijk een klacht was ingediend. Moeten we er van uit gaan dat het bewuste politiek is van de Israelische regering om nederzettingen als Yitzhar te gebruiken als stormram bij het verdrijven van de Palestijnen?  

5 opmerkingen:

Ben zei

Hoe gaan we dit noemen?
Rechteloosheid of dubbele standaards in bezet gebied?
Of simpelweg een uitvloeisel van de apartheidsstaat in wording?

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Cowboys and Indians Israeli style? Herleefd 19e eeuws blank racistisch kolonialisme? Ik weet niet wat voor etiket we hierop moeten plakken. Iemand een idee?

Anoniem zei

Dit is puur zio-fascisme.

Anton

Jennifer van W zei

a) Eens met Abu's conclusie (weliswaar in vraagvorm). Ik vraag me wel af wat de staat Israël met deze kolonisten gaat doen als alle Palestijnen naar Area A of het buitenland zijn vertrokken.
b) Het gebied heet toch niet voor niets de Wild Wild West Bank?

Elisabeth zei

Het meest gekmakend is ook nog dat in een eerder geval de Israelische staat bepaald heeft dat de Palestijnen hun schade niet vergoed krijgen omdat ...(let op) "het hun eigen schuld is omdat ze hun eigendommen niet behoorlijk beschermen".
Voor wie het niet gelooft is hier de link.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/.premium-1.565488

En hier is de link naar de cached page van Haaretz

http://98.139.21.31/search/srpcache?ei=UTF-8&p=Israel%3A+Palestinian+farmers+to+blame+for+settler+attacks+on&type=1button&fr=ush-everything_uh3_02&u=http://cc.bingj.com/cache.aspx?q=Israel%3a+Palestinian+farmers+to+blame+for+settler+attacks+on&d=4785780261849431&mkt=en-US&setlang=en-US&w=2b52ZSZVMq-AUjqttFRo8-OV9Wmm_b8P&icp=1&.intl=us&sig=HEdwVk5mn25szF0yusv40Q--

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...