dinsdag 15 april 2014

Palestijnse vrouw sterft door overdosis traangas

Iman Katamish (right) mourns among family members at the flag-draped body of her mother Noha, Aida Refugee Camp, West Bank, April 15, 2014. Noha Katamish, who had asthma, died from the effects of a tear gas grenade fired into her home by Israeli forces the previous day. She was the mother of one daughter.Iman Katamish neemt afscheid van haar moeder die ie gestorven doordat het Israelische leger een traangasgranaat haar woning binnenschoot. (Foto Actvistills.org)

Update. Een Palestijnse vrouw uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Aida bij Bethlehem is dinsdag overleden als gevolg van het inhaleren van traangas. De site +972 meldt dat het ging om de 45-jarige Noha Katamish. Zij stierf nadat Israelische militairen die een demonstratie wilden verspreiden, een traangasgranaat door het raam in haar huis hadden geschoten. Katamish leed aan astma. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze later overleed, zo vertelde een medische functionaris aan het persbureau AFP.
Het Israelische leger ontkende dat de dood van Katamish iets te maken had met ´´het inzetten van middelen om menigten te verspreiden waaronder traangas´´. Het is volstrekt onduidelijk waaraan het leger deze zekerheid ontleende. Er was geen enkele onderzoek gedaan. (Einde update).
Het is zeker niet de eerste keer dat iemand overlijdt door het inzetten van traangas door het Israelische leger.
A supporter embraces Hasan Katamish (left) after the burial of his sister Noha in the cemetery in Aida Refugee Camp, West Bank, April 15, 2014. Noha Katamish, who had asthma, died from the effects of a tear gas grenade fired into her home by Israeli forces the previous day. She was the mother of one daughter. De broer van Noha Katamish wordt omhelsd. Ook de vader, moeder en dochter van Noha Katamish waren aanwezig bij haar begrafenis.

In januari overleed een 85-jarige man in de buurt van Nablus nadat Israelische soldaten en traangasgranaat in zijn huis hadden geschoten.  In maart 2013 overleed een taxichauffeur uit Ar-Ram nadat Israelische militairen tijdens een demonstratie een traangasgranaat in zijn auto hadden geschoten. En een geval dat veel aandacht kreeg was dat van de 36-jarige Jawaher Abu Rahme uit Bil´in, die in 2011 stierf  na een demonstratie waar het Israelische leger uitzonderlijk grote hoeveelheden traangas had gebruikt.
Het Aida kamp is een plek waar voortdurende botsingen tussen Palestijnse demonstranten en het leger plaatsvinden.  In december en januari raakten meer dan 20 jongeren gewond door scherpe munitie en zogenoemde ´´rubber kogels´´ bij diverse clashes. Afgelopen zondag werd de 20-jarige Hamza Battah er tijdens een demonstratie in een been en in de onderbuik geschoten. Hij werd gearresteerd en door de Israeli´s afgeleverd in een ziekenhuis. Zaterdag raakten tijdens onlusten twee jongeren gewond in het kamp.
Ondertussen viel ook in Noord-Gaza weer een gewonde. Bij de grensovergang Erez werd een Palestijn in zijn been geschoten. De man was dichtbij het ´´Afscheidingshek´´ met anderen stenen en betonfragmenten aan het verzamelen om weer te gebruiken in de bouw. Sinds donderdag zijn nu zes Palestijnen op deze manier in de grensstrook door Israelische schoten gewond geraakt.
Israel heeft een strook die in breedte varieert van 500 tot 1200 meter naast de grens tot ´´verboden gebied´´ verklaard. Een groot deel van de landbouwgebieden van Gaza liggen in deze strook en ook wordt er door Gazanen vaak naar bruikbaar afval  gezocht. Degenen die zich in het gebied wagen worden echter regelmatig door Israel beschoten, soms  met dodelijk gevolg. 
Clashes erupt in Aida Refugee Camp near Bethlehem Botsing in het Aida kamp. De foto is van 2012.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 5 huizen, een waterput, wat vijvers, 100 olijfbomen en pakt 3 waterpompen af

  De sloop in Faraseen (FotoWafa) Updated. Gemeenteambtenaren van Jeruzalem en politie hebben in de buurt Wadi Qaddum van Silwan (bezet Oo...