vrijdag 25 april 2014

Ruim 100 Palestijnse gevangenen in hongerstaking tegen het verschijnsel ''administratieve detentie''

Mass Hunger-Strike Launched by Palestinian 'Administrative Detainees'
Ruim 100 Palestijnse politieke gevangenen in Israelische gevangenissen zijn donderdag begonnen aan een hongerstaking met de bedoeling een einde te maken aan het verschijnsel ''administratieve detentie''. Administratieve detentie is gevangenisstraf zonder dat er enige vorm van proces aan te pas is gekomen. De deelnemers aan de staking zijn zelf administratieve gevangenen. Zij zijn verspreid over gevangenissen in Ofer, Megiddo en de Naqab (Negev), zo meldt de mensenrechtenorganisatie Addameer die zich bezighoudt met het lot van alle Palestijnse gevangenen. Een advocaat van Addameer, die donderdag de gevangenen in de gevangenis in de Negev bezocht, meldt dat daar 55 gevangenen aan de hongerstaking deelnemen en dat de Israelische gevangenisautoriteiten hen onmiddellijk hebben geïsoleerd en onder een regime van eenzame opsluiting hebben geplaatst.
De huidige hongerstaking is te herleiden tot een afspraak die werd gemaakt in het akkoord tussen Israel en de Palestijnse gevangenen dat op 12 mei 2012 een einde maakte aan een massale hongerstaking, waaraan toen ongeveer 2000 Palestijnse gevangenen deelnamen.
Eén van de bepalingen van dat akkoord was dat Israel het toepassen van ''administratieve detentie'' drastisch zou gaan beperken tot een klein aantal ''uitzonderlijke gevallen''. Israel is die afspraak nooit nagekomen, iets wat helaas trouwens vaker het geval is met afspraken die Israel maakt.
De enige mogelijkheid om Israel te dwingen zich alsnog wel aan de afspraak te houden is daarom, volgens Addameer, een nieuwe hongerstaking. En er bestaan plannen om de staking verder uit te breiden als er niet snel een resultaat wordt geboekt.
Volgens Addameer zijn er op dit moment 183 politieke gevangenen die 'administratief'' gevangen worden gehouden. Onder hen zijn negen leden van de Palestijnse Wetgevende Vergadering , het parlement van de Palestijnse Autoriteit dat door Israelisch ingrijpen (waaronder de afsluiting van de Gaza-strook) al enige jaren niet meer functioneert.  Het aantal administratief gestraften neemt toe, volgens Addameer. Van de 183 gevallen stammen er 142 gevallen alleen al uit dit 2014, en daarbij gaat het zowel om nieuwe gevallen als om om detentieorders die zijn vernieuwd. Het totale aantal Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen schommelt op dit moment overigens rond de 5.000 mensen.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...