vrijdag 16 mei 2014

Israel straft Palestijnse banken door geen shekels meer aan te nemen

File:Bank Of Palestine - Ramallah.jpg
Centrale Bank van Palestina. (Wikimedia)

Israel heeft Palestijnse banken verhinderd stortingen in shekels in Israel te doen in het kader van ''strafmaatregelen'' die het Israelische kabinet op 24 apirl heeft genomen nadat de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas zich met elkaar hebben verzoend, zo meldt de krant Haaretz. Ook is Israel opgehouden de belasting die het voor de Palestijnse Autoriteit int, af te dragen. Het gaat daarbij om een bedrag van rond de 400 miljoen shekel (zo'n 80 miljoen euro) per maand.
Palestijnse banken houden tegoeden aan in Israelische banken voor transacties met Israel en om overschotten aan shekels om te kunnen zetten in buitenlandse valuta. Dat is het geval sinds in 1994 bij het zogenoemde Protocol van Parijs (een onderdeel van het Oslo-proces) werd bepaald dat de shekel het wettige betaalmiddel is in de Palestijnse gebieden. De huidige ban op het storten van shekels laat de Palestijnse banken zitten met een overschot aan shekels.
Palestijnse bankiers hielden woensdag een bijeenkomst over de situatie, en zeiden na afloop, aldus Haaretz, dat Israel de Palestijnse banken dwingt geen shekels meer aan te nemen van hun klanten. Dat zal er op termijn toe kunnen leiden dat de banken moeten uitwijken naar andere betaalmiddelen. Op dit moment heeft de maatregel vooral als effect dat de Palestijnse economie (nog verder) wordt gewurgd. Maar als de sancties langer aanhouden zou de Palestijnse Centrale Bank overwegen de shekel te laten vallen als wettig betaalmiddel en de banden met Israelische banken te verbreken.          
Intussen laat ook de Israelische elektriciteitsmaatschappij, Israel Electric Corporation, een staatsbedrijf, zich niet onbetuigd, aldus Haaretz. De IEC is deze week begonnen haar levering van elektriciteit aan Oost-Jeruzalem en de Westoever te halveren tussen 13.00 uur en 13.30 en tussen 19.00 uur en 19.30. Israelische nederzettingen, die daar ook door zouden worden getroffen, krijgen generators. Volgens de IEC is de maatregel een reactie op het feit dat de Palestijnse Autoriteit, via de elektriciteitsmaatschappij van Oost-Jeruzalem, de JDECO die in handen van de PA is, een betalingsachterstand heeft van 950 miljoen shekel (190 miljoen euro). De JDECO levert 30% van de stroom in Oost-Jeruzalem, Bethlehem, Ramallah en Jericho.

Geen opmerkingen: