zaterdag 3 mei 2014

Kolonisten vernielen Palestijnse bomen in Nahalin en bij Wadi Rahhal

Smoke rising near West Bank settlement of Bat Ayin
Brandende Palestijnse olijfbomen in de buurt van de nederzetting Bat Ayin. (Foto Haaretz/Jack Khoury).

Israelische kolonisten hebben zaterdag een 50-tal olijfbomen omgehakt bij Nahalin, ten westen van Bethlehem. Onder de bomen waren exemplaren die nog dateerden uit de Romeinse tijd, volgens inwoners van Nahalin. De kolonisten kwamen uit de nabijgelegen nederzetting Bat Ayin. Ze gebruikten een kettingzaag, volgens het hoofd van de  gemeenteraad van Nahalin, Head of Nahalin Local Council Ibrahim Shakarneh.  
Shakarneh zei dat de kolonisten de laatste tijd hun aanvallen hebben opgevoerd en acties uit voeren als het afgraven van land van de dorpelingen, rioolwater op het land laten lopen en het uitrukken en omhakken van bomen. De kolonisten proberen ook te verhinderen dat de boeren hun land kunnen bereiken, waarschijnlijk omdat ze het willen hebben om hun nederzetting uit te breiden.
De aanval van de kolonisten van Bat Ayin werd dit keer ook gemeld door de Israelische krant Haaretz. Dat is bijzonder, want Israelische kranten plaatsen dit soort berichten vrijwel nooit. De krant heeft het over 35 vernielde bomen en plaatste er een foto bij waaruit blijkt dat de kolonisten ook brand hebben gesticht. De krant noemt het een ''prijskaart-aanval'', omdat er ook graffiti zou zijn aangebracht met teksten als ''Arabieren zijn dieven'' en ''prijskaart''. Wel vermeldt Haartez weer dat het volgens de Palestijnen om vrijwel dagelijks terugkeren gebeurtenissen.
Haaretz meldt ook dat een Arabische familie zaterdagavond na een middag in een park in Ein HaShofet in Noord-Israel hun auto terug vond met doorgesneden banden en een Davidster en een ''prijskaart'' erop gespoten. De auto was kennelijk herkend als behorend aan een Israelische Palestijn, omdat het woord ''Allah'' achterop de auto stond. Eerder de afgelopen week werden banden van auto's doorgesneden in andere plaatsen in Noord-Israel, namelijk Akka en Nazaret.
Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat kolonisten donderdag een aantal van zo'n 50 jonge boompjes hebben uitgerukt op Palestijn land bij Wadi Rahhal, een dorp ten zuiden van Bethlehem. Dat gebeurde in een gebied dat bekend staat als Khallat al-Nahla, zei de coördinator van het Volkscomité tegen de Muur en de Nederzettingen in het district Bethlehem, Hassan Breijah. Eerder was al gemeld dat de kolonisten zich toegang hadden verschaft tot het land en een schuur hadden opgetrokken van hout en metalen platen en Palestijnen verhinderden op het land te komen. Volgens Breijah had een Israelische rechtbank onlangs de kolonisten die het land wilden hebben in het ongelijk gesteld en vastgesteld dat het land privé-bezit was van de Palestijnse boer Al-Ayyash. 

4 opmerkingen:

Ben zei

Israel is not managing to stop “price tag” nationalist crimes against Arabs, because it does not have the desire to do so, former Shin Bet (Israel Security Agency) chief Carmi Gillon said on Saturday.
“We don’t see results because we don’t have the intention to,” Gillon said, adding that in the Shin Bet “there’s no such thing as can’t – there’s don’t want to.”
http://www.jpost.com/National-News/Former-Israel-Security-Agency-chief-Israel-does-not-intend-to-stop-price-tags-351225

Opmerkelijke uitspraak. Of toch weer niet?

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Opmerkelijk? Hij zegt gewoon hoe het is, denk ik.

Ben zei

Opmerkelijk.
Zijn biografie plaatst hem in het ultra rechtse kamp met weinig sympathie voor de Palestijnse positie, en ik mag aannemen dat zijn houding niet gewijzigd is.
Dan vraag ik mij af waarom hij deze uitspraken doet, en voor wie ze bedoeld zijn.

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Geen enkele (ex)baas van de Shin Bet kan ooit worden beticht van sympathie voor de Palestijnen of linkse ideeën. Maar vermoedelijk is hij vooral een man van ''law and order'' en ergert hij er zich gewoon aan dat er wetten zijn die niet worden nageleefd.