dinsdag 20 mei 2014

Schokkende video van dubbele moord door Israelische soldaten


Deze video heeft intussen zijn weg naar heel wat plaatsen gevonden, zelfs de Israelische krant Haaretz nam hem over. Dat maakt de opname overigens niet minder schokkend en de noodzaak om hem te tonen wordt er ook niet minder door. Het doodschieten van - vaak jonge - Palestijnen door Israelische militairen zonder duidelijke reden en zonder dat een deugdelijk onderzoek wordt ingesteld, komt regelmatig voor. Op dit blog alleen al zijn  tientallen gevallen beschreven. Maar zelden zal zo duidelijk op video zijn vastgelegd dat jongens die geen enkele bedreiging vormen voor de Israelische militairen, zo koelbloedig worden doodgeschoten. Hier is overduidelijk sprake van moord. De slachtoffers in kwestie, de 17-jarige Nadim Siam Nuwara, en 16-jarige Muhammad Mahmoud Odeh Abu al-Thahir werden gedood op 15 mei, Yom al-Nakba, bij de Israelische Ofer gevangenis op de Westoever. Ik beschreef die gebeurtenis eerder hier. 
Beide jongens werden, hoewel Israel volhield dat alleen met ''rubberkogels'' was geschoten, geveld door scherpe munitie. Nadim Siam Nuware kreeg een schot in de borst, Muhammed Odeh Abu al-Thahir kreeg een schot in de rug.
De video is afkomstig van bewakingscamera's van het gebouw waarvoor het incident plaatsvond, dat eigendom is van Fakkher Zayed. De video kwam in handen van Defence for Children International - Palestine Section (DCI-Palestine).DCO-Palestine komt tot de conclusie dat het doodschieten van de twee Palestijnse jongens die geen enkele bedreiging vormden, vermoedelijk als oorlosgsmisdaden moeten worden bestempeld en dat Israel de plicht heeft een gedegen en onpartijdig onderzoek in te stellen. De eigen schietinstructies van het Israelische leger verbieden het gebruik van scherpe munitie tenzij het leven van soldaten wordt bedreigd. De vraag is nu of Israel ook inderdaad een deugdelijk onderzoek zal instellen. Er zijn over de laatste jaren geen gevallen bekend waarin Israel ooit zo'n onderzoek heeft gehouden. DCI-Palestine meldt nog dat Israel sinds sinds 2000 meer dan 1400 Palestijnse minderjarigen heeft gedood.

PS. De site +972 heeft de video's ook, via de mensenrechtenorganisatie B'tselem. Deze opnamen laten de gebeurtenissen van twee kanten zien.

PS 2, De Israelische kranten Jerusalem Post en Times of Israel geven een reactie van het leger weer. daarin zegt het leger dat de video niet de heftige gevechten laat zien die die dag op dat moment en die plaats plaatshadden, en dat de video waarschijnlijk is vervalst. Dat zullen de meeste mensen wel weer gewoon slikken, want iedereen weet dat Palestijnen altijd liegen. Israel komt er wel weer mee weg. Zoals altijd.

5 opmerkingen:

Martijn zei

En het is nog erger. Mondoweiss toont foto’s van een arts die met een rubber kogel wordt neergeschoten terwijl hij een van de twee neergeschoten jongens helpt optillen:

http://mondoweiss.net/2014/05/palestinian-israeli-soldiers.html

Allison Deger van Mondoweiss brengt terecht het recente rapport ‘Trigger happy: Israel’s use of excessive force in the West Bank’ van Amnesty International in herinnering.

Abu Pessoptimist zei

Martijn,
Mooi van Allison Deger, maar ik vond die twee dode jongens eigenlijk al overtuigend genoeg. En wat Amnesty betreft, iedereen die een beetje in de business is weet dat dit soort dingen al lang voorkomen. Amnesty was dus laat met zijn rapport en het was flink onvolledig als je het vergelijkt met de stapels rapporten van bijvoorbeeld het Palestinian Centre for Human Rights. Misschien een wat zuur commentaar van mij (en ik heb het rapport toen het verscheen heus wel genoemd), maar ik ga ze pas echt met grote instemming aanhalen als ze een keer - bijvoorbeeld nu - hun poot stijf gaan houden.

Anoniem zei

Het zijn een stel Nazis, godverdomme.

Egbert

Anoniem zeiCNN camera catches Israeli soldier who fired at, killed Palestinian teen

http://www.intifada-palestine.com/2014/05/cnn-camera-catches-israeli-soldier-fired-killed-palestinian-teen/

Herman

Anoniem zei

Senior IDF officer admits 'live-fire zones' used to expel Palestinians in the West Bank
http://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/11609-senior-idf-officer-admits-live-fire-zones-used-to-expel-palestinians-in-the-west-bank

Herman

Israel sloopt 2 huizen, een waterput, wat vijvers, 100 olijfbomen en pakt 3 waterpompen af

  De sloop in Faraseen (FotoWafa) Israelische strijdkrachten en ambtenaren hebben dinsdag in het dorp Faraseen  ten westen van de stad Jenin...