vrijdag 6 juni 2014

Israel deporteert hulpverlener

 Israel heeft Canadese medewerker van een NGO die werkt met Palestijnen, op het vliegveld Ben Gurion langdurig vastgehouden en vervolgens het land uitgezet met een verbod om binnen tien jaar terug te komen naar Israel.
Rachelle Friesen
 De medewerkster, Rachelle Friesen, die werkte voor het Mennonite Central Committee (MCC), een kerkelijke organisatie die al sinds 1949 in Israel/Palestina actief is, werd op 29 mei aangehouden toen ze terugkeerde van een bijeenkomst met MCC-collega's in Barcelona. Ze werd 30 uur vastgehouden, drie keer ondervraagd en tenslotte terug op een vliegtuig naar Barcelona gezet. Volgens een communiqué van MCC  van 4 juni, werd ze uitgezet  omdat ze had toegegeven contacten met Palestijnen te hebben. Friesen had vier jaar in Palestina gewerkt als programmacoördinator. Deze zomer zou er een einde komen aan haar periode in Palestina.


MCC wijst er in het communiqué op dat wat Friesen overkwam wel vaker mensen is overkomen die toegeven contact met Palestijnen te hebben.De organisatie doet een beroep op Amerikaanse burgers om hun vertegenwoordigers bij de overheid te benaderen. In de VS speelt een verzoek van Israel om een einde te maken aan het feit dat Israelische burgers die de VS bezoeken een visum nodig hebben. De VS heeft dit tot nu toe geweigerd omdat Israel vaak problemen maakt met betrekking tot Amerikaanse burgers Israel bezoeken, ofwel omdat zij politiek verdacht worden gevonden ofwel omdat ze een Arabische achtergrond hebben.     
Electronic Intifada (EI) meldde bijvoorbeeld in februari het geval van Anne Irfan, die werkte voor Britse organisatie Medical Aid for Palestinians. Zij werd 12 uur lang vastgehouden en ondervraagd, en uitgewezen met een verbod om binnen vijf jaar terug te keren. Vorige maand kwam de EI met het bericht dat Israel voor de staf van Oxfam de uitgifte tegenhield van permissie om Gaza te bezoeken, vermoedelijk als straf voor de kritiek van Oxfam op het feit dat Holywoord-actrice Scarlet Johanssons optreden in reclamspots van de firma Soda Stream met een fabriek op de Westoever .
De lijst is echter veel langer. Mondoweiss bracht in 2012 het verhaal van twee Amerikaanse meisjes die het ongeluk te hebben dat een van hen een Arabische achternaam had. Anderen die dit lot trof waren onder meer Na'eem Jeenah, de directeur van het Afro-Middle East Centre, een research instituut in Johannesburg,  de Amerikaanse politieke wetenschapper Norman Finkelstein, de beroemde filosoof/linguist Noam Chomski, een Spaanse clown die op de Westoever wilde optreden, de Ierse Nobelprijswinnaar Mairead Maguire Corrigan en een aantal andere ex-deelnemers aan de Gaza Flotilla, en de hoofdredacteur van de Engelse sectie van het Palestijnse persbureau Ma'an, Jared Malsin,  toen hij terugkwam van vakantie elders.

9 opmerkingen:

Freek zei

Antisemitisme en nazisme had en heeft nog steeds grote aanhang onder Mennonieten met hun hang naar raszuiverheid. Reden genoeg om dergelijke sujetten direct bij de grens te weren en zeker als zij ook nog eens als doel hebben Israël te vernietigen door samen te werken met terroristische organisaties, al noemen zij zich ngo's.

MCC werkt samen met Al-Awda, Electronic Intifada, LAW (bekend van Durban), Medical Aid for Palestinians (BDS), Oxfam (BDS en East London Mosque, direct verbonden met Hamas). Allen openlijke antisemitische organisaties.

Abu Pessoptimist zei

Ja hoor Freek, gewoon iedereen eruit flikkeren die niet Joods is, want dat zijn allemaal potentiële antisemieten. En doe alles wat Joods/Israeli's is en kritiek heeft op de huidige koers van het zionisme er ook maar bij. Zo wordt het langzamerhand echt gezellig in Israel.

Freek zei

Je hebt duidelijk een probleem met lezen en bovendien ga je niet op mijn beschuldigingen aan het adres van de Mennonieten in en van de ngo's die allen overduidelijk met terreurorganisaties samenwerken.

Waarom noem jij jezelf journalist als je toch te beroerd bent om iets te onderzoeken? Het enige wat je doet is de bagger herkauwen die van propagandasites komt die zwaar antisemitisch zijn en vervolgens noem je dat de waarheid. Zei het CPN vroeger ook.
Ik wed dat het niet meer lang duurt en je staat aan de zijde van de Amerikaanse juntaleider en bent pro-Hamas

Abu Pessoptimist zei

Freek,
dit is bittertafeltaal. Alleen kreten, geen argumenten. Fijne dag nog.

Martijn zei

Freek,

Nog even los van uw wilde bewering dat onder Mennonieten ‘antisemitisme en nazisme een grote aanhang hebben’ (kunt u dat hard maken, of roept u maar wat?): maakt dat alle Mennonieten tot gevaarlijke ‘sujetten’? Zijn in uw ogen ook alle joden gevaarlijke ‘sujetten’ omdat een minderheid van hen er griezelige extremistische opvattingen op nahoudt?

Wat heeft Rachelle Friesen precies misdaan dat haar uitzetting in uw ogen legitimeert? MCC schrijft dat de reden van haar uitzetting was dat zij ‘contact had met Palestijnen’. U schrijft dat zij ‘tot doel had Israël te vernietigen door samen te werken met terroristische organisaties’. Zo’n verschrikkelijke verdachtmaking vereist onderbouwing, Freek. Vertel eens, wat weet u dat wij niet weten? Met welke terroristische organisaties werkte zij concreet samen? Wat hield die samenwerking concreet in? Waaruit leidt u precies af dat het haar ‘doel was Israël te vernietigen’? Wat zijn uw bronnen?

Verder noemt u een handvol organisaties, van EI tot Oxfam, ‘openlijk antisemitisch’. Ook hier geldt: met wilde beschuldigingen schiet niemand iets op, Freek, integendeel. Licht eens toe: wat maakt de genoemde organisaties ‘antisemitisch’?

En over wilde beschuldigingen gesproken: het is niet de taak van een journalist iets te onderzoeken omdat ene Freek roept dat de Mennonieten ‘sujetten’ en een reeks NGO’s ‘openlijk antisemitisch’ zijn, zonder zelf ook maar een poging te doen dat te onderbouwen. Integendeel: met zulke kretologie diskwalificeert u slechts zichzelf.

Met uw beschuldiging dat Abu louter ‘bagger herkauwt die van propagandasites komt die zwaar antisemitisch zijn’ zet u zichzelf helemaal te kijk, Freek. Zoals u weet baseert Abu zich veelvuldig op de Israëlische dagbladen. Zijn die ook al ‘zwaar antisemitisch’?

Erg gelachen heb ik om uw begrip ‘Amerikaanse juntaleider’. Is Obama door een staatsgreep aan de macht gekomen, Freek? En zweren hij en de collega-militairen waarmee hij de VS bestuurt samen met Hamas? Vertel eens, Freek: wat is hun sinistere agenda? Is het soms hun doel om - in samenwerking met Hamas, de Mennonieten, Oxfam en de Israëlische dagbladen - Israël bij de VS in te lijven?

Freek zei

@Martijn

De Mennonieten heulden met de nazi's en hadden een blad genaamd Der Bote waarin overduidelijk hun sympathie voor Hitler naar voren kwam. In de Oekraïne deden zij mee aan het uitroeien van de Joden, maakten onderdeel uit van de executiepeletons.
Mennonites and the Holocaust From collaboration to perpetration by Gerhard Rempel

Jouw Oxfam: http://standforpeace.org.uk/wp-content/uploads/2014/01/1528516_10152187769636882_1229383811_n.jpg
De toon was al gezet en dus zich terugtrekken had in feite geen zin meer.
Oxfam steunt de antisemitische BDS'ers en is er trots op. Met googelen had je het zelf kunnen vinden of is dat teveel moeite?

Alle door mij genoemde NGO's werken samen met antisemitische terreurorganisaties. Kun je zelf ook opzoeken en hoeft niet steeds een ander voor je te doen.

Abu haalt zijn 'feitjes' van haatsites zoals Silwan-nieuws, Electronic Intifada, maannews enz.

Ik weet niet of je de Amerikaanse politiek volgt maar Hussein (van Amerika) loog vanaf dag 1, loog toen hij studeerde en loog als senator. Liegt tegen de Senaat, heeft niets met de grondwet te maken en al zijn woordvoerders zoals de onlangs opgestapte Carney werden betaald om te liegen. Psaki is een vrouwelijke kopie van Carney. Hussein dus niets anders dan een tweede Castro of welke andere juntaleider dan ook, met een liefde voor moordenaars, terroristen en landverraders zoals Bergdahl. Hussein is een sociopaat, narcist en een stuitende antisemiet, net als Kerry overigens die nu besprekingen voert met Amalmoordenaars in Libanon. Daarom Amerikaanse junta.

En aub nu niet aankomen zetten met opmerkingen als "daaraan hecht ik geen waarde" een geliefde tactiek van de acolieten van Harry van Bommel.

Abu Pessoptimist zei

Freek,
Interessant artikel van Rempel, maar niet bepaald een bewijs dat ''de'' Mennonieten niet deugen. ''Volksdeutschen'' zaten in een vreemde positie en waren wel vaker fout. Dat geldt niet alleen voor Mennonieten. En het siert ze dat ze dit zelf naar buiten brachten.

Wat mijn bronnen betreft: die zijn wat gevarieerder dan je het doet voorkomen. Zo vermeldt je niet: de Israelische pers, internationale persbureaus, de internationale pers (met name de New York Times, Washington Post, The Nation, The Forward, Counterpunch, Los Angeles Times, The Guardian, de BBC, Le Monde, Le Monde diplomatique, Le Nouvel Observateur,France24), de Arabische pers (Libanees, Egyptisch, Iraaks, Jemenitisch, Jordaans, Algerijns, Marokkaans en Tunesisch), de Turkse pers, een waslijst aan blogs in meerdere talen, het CIDI en diverse andere zogenaamde ''pro-Israel" sites en blogs, de Nederlandse pers, informanten, mijn goedgevulde boekenkast en de universiteitsbibliotheek van de UvA. Om maar een paar dingen te noem,en die ik vrij regelmatig gebruik en citeer.

Martijn zei

Freek,

Een interessant artikel over Mennonieten en de holocaust, maar nogmaals: u beweerde dat ‘antisemitisme en nazisme’ onder de Mennonieten ook nu nog ‘een grote aanhang hebben’ en dat dat reden genoeg is Mennonieten (‘sujetten’) bij de grens terug te sturen. Ik vroeg u of in uw ogen ook alle joden gevaarlijke ‘sujetten’ zijn omdat een minderheid van hen er griezelige extremistische opvattingen op nahoudt. Ik vroeg u ook wat Rachelle Friesen precies heeft misdaan dat haar uitzetting in uw ogen legitimeert.

Het als ‘antisemitisch’ afficheren van organisaties die BDS propageren is contraproductieve flauwekul, Freek. De BDS-campagne is niet tegen joden gericht, maar tegen Israëls Palestinapolitiek. Of denkt u werkelijk dat, om een recent voorbeeld aan te halen, het van de hand doen van zijn belang in G4S door de Bill and Melinda Gates Foundation een uiting van antisemitisme is? Antisemitisme bestaat en dient te worden bestreden, maar door iedere vingerwijzing richting Israël daaronder te scharen wordt het begrip uitgehold en uiteindelijk onbruikbaar.

Wat Obama en Kerry betreft hecht ik inderdaad geen waarde aan uw op geen enkele wijze onderbouwde opvatting dat zij ‘stuitende antisemieten’ zijn. Ik vermoed dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders mijn mening deelt, en als zij allemaal ‘acolieten van Harry van Bommel’ zijn is het de vraag hoe het komt dat de SP niet de grootste partij van Nederland is.

Elisabeth zei

Mennonieten, ofwel Doopsgezinden, zoals ze in Nederland meestal worden genoemd, zijn pacifisten. Niet bepaald Nazi's lijkt me, en een zeer sympathiek kerkgenootschap.
Ze hebben hun principiele weigering om de wapens op te nemen in Nederland, en in vele andere landen, met gevangenisstraf moeten bekopen (net als Jehova's getuigen).
Ik weet nog dat ik jaren geleden eens in een museum in gesprek kwam met een beschaafde oudere heer. Toevallig kwam het gesprek op het feit dat mijn man in Veenhuizen had gewoond (het gevangenisdorp in Drenthe) waarop hij zei "daar heb ik nog 'gezeten'".
Als Doopsgezinde dienstweigeraar ja.

Zoek maar achter elke boom een antisemitisch spook, succes!

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...