woensdag 18 juni 2014

Israel her-arresteert 51 mensen die in 2011 werden vrijgelaten bij de Shalit-ruil

اثار اقتحام جيش الاحتلال لعدد من منازل المواطنين في مخيم بلاطة.(خاص بوفا)
Zo zagen de huizen in het Balata-vluchtelingenkamp er dinsdag uit nadat ze bezoek hadden gehad van de Israelische bezettingsmacht.  (WAFA)

Israel heeft in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw links en rechts 65 mensen opgepakt. Van deze 65 behoorden er 51 tot de groep van 1,027 gevangenen die in 2011 werden vrijgelaten,  als onderdeel van de ruil tegen de gekidnapte Israelische soldaat Gilad Shalit. Volgens Israel zijn nu in totaal sinds vrijdag zo'n 240 man opgepakt, van wie er 180 banden hebben met Hamas.
Haaretz meldt dat ook dat Israel de kantoren van vijf liefdadige instellingen overhoop heeft gehaald en de computers en dergelijke heeft meegenomen omdat die instellingen volgens Israel banden zouden hebben met Hamas. In totaal heeft Israel invallen gedaan bij 11 van dit soort instellingen. Wafa meldt dat Israel woensdagmorgen het Zakat (aalmoezen) Fonds in Tulkarem overviel, na de deur van het kantoor te hebben opgeblazen. Het fonds zorgt voor ondersteuning van wezen en behoeftige families. Een wisselkantoor in Tulkarem werd op dezelfde wijze overhoop gehaald. Het is niet duidelijk of deze overvallen deel uitmaakten  van de door Israel genoemde 11 gevallen, of dat het nieuwe gevallen betrof. 
Als manier op de druk op Hamas op te voeren besloot het Israelische kabinet dinsdag ook na drie uur vergaderen om de omstandigheden te verslechteren van Hamas-leden in Israelische gevangenissen.
De Israelische minister van Veiligheid, Aharonovich heeft de gevangenisautoriteiten intussen daartoe opdracht gegeven. Wat het inhoudt is nog niet helemaal duidelijk. Ze mogen in ieder geval geen bezoek meer ontvangen. Het kabinet vergadert binnenkort opnieuw over additionele maatregelen. Het gaat mogelijk besluiten Hamas-kopstukken van de Westoever naar Gaza te verbannen. "Wat Israel aan het doen is heeft niets met veiligheid te maken, maar is een politiek van wraakneming," zo citeerde het persbureau Reuters Qadoura Fares, de voorzitter van Palestijnse Club van gevangenen, een organisatie die opkomt voor de Palestijnen in Israelische gevangenschap.
اثار اقتحام جيش الاحتلال لعدد من منازل المواطنين في مخيم بلاطة.(خاص بوفا)
In het Balata-kamp bij Nablus, na bezoek van de Israelische militairen (WAFA)

Israel beschuldigt weliswaar Hamas van het kidnappen van yeshiva-leerlingen, maar het is nog geenszins zeker dat Hamas ook verantwoordelijk is voor de ontvoering. Hamas heeft de beschuldigingen stompzinnig genoemd en Sheera Frenkel van Buzz-feed haalde Israelische en Palestijnse veiligjeidsm,ensne aan die zeiden te geloven dat het hety wrek is van een klein, onafhankelijk groepje, al of niet met banden met een groeter organisatie, maar waarschijnlijk niet in overkleg met die organisatie. Reuters citeerde een Egyptische bron die zei dat Egypte in contact is met Hamas, maar deze bron voegde er direct aan toe dat er geen sprake is van onderhandelingen over een vrijlating of iets dergelijks.
De Raad van Palestijnse Mensenrechtenorganisaties, een overkoepelend orgaan van de diverse Palestijnse organisatie op dit gebied, heeft intussen Israels maatregelen veroordeeld als het ''collectief straffen van een bezette burgerbevolking''. Dat is een inbreuk op artikel 33 van de Vierde Geneefse Conventie, die gebiedt dat een bezette bevolking en de bezittingen van die bevolking bezittingen worden beschermd en dat geen collectieve strafmaatregelen worden doorgevoerd.
Volgens de mensrechtenorganisaties komen de massale arrestatiegolf, waarbij in het Jalazoun-kamp ook een jongere werd doodgeschoten, en de afsluiting van grote delen van de Westoever, neer op het opleggen van collectieve straffen. De organisaties zeggen dat Israel als bezettingsmacht verplicht is de zoektocht naar de vermiste kolonisten uit te voeren in lijn met de geldende internationale wetten op het gebied van de mensenrechten, maar de manier waarop Israel bij zijn campagne te werk gaat is volgens de organisaties ''willekeurig en schendt de grondrechten van diegenen die ermee te maken krijgen. De organisaties wijzen er ook op dat de maatregelen die Israel uitvoert gebaseerd zijn op ''pure speculatie voor wat betreft de identiteit van diegenen die verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van de tieners als omtrent de plaats waar ze zich bevinden.
Ik wil er nog wel aan toevoegen dat Israel met de her-arrestatie van de 51 in 2011 vrijgelaten gevangenen opnieuw laat zien dat met de Israelische regering geen enkele afspraak kan worden gemaakt. Alles wat Jeruzalem vandaag overeenkomt kan morgen al weer worden geschonden.

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...