zondag 15 juni 2014

Israel sluit na kidnapping district Hebron af, pakt 125 mensen op en bombardeert Gaza


 Update 2. Israel heeft sinds zaterdagavond rond de 125 Palestijnen opgepakt op diverse plaatsen op de Westoever. De Palestijnse Vereniging van Gevangenen, een groep die zich om de rechten van gevangenen, noemde de volgende aantallen: 46 in Hebron, 23 in Nablus, 16 in Ramallah, 12 in Jenin, vier in Bethlehem, vijf in Tulkarem, vijf in Qalqiliya, vijf in Jeruzalem, zes in Tubas en twee in Salfit. (Einde 2e update)

Updated. Israel is een uitgebreide terreurcampagne begonnen op de Westoever, zaterdag en zondagmorgen, die gepaard gaat aan de zoektocht naar de drie tieners, leerlingen van een nationalistische religieuze school in een nederzetting. De drie zijn donderdag bij het zoeken van een lift verdwenen en waarschijnlijk ontvoerd. Tenminste 80 mensen, overwegend met banden met Hamas of de Islamitische Jihad zijn opgepakt. Onder hen zijn diverse parlementsleden en politieke leiders.
De checkpoints in de hele regio Hebron zijn gesloten, evenals de grensposten Erez en Kerem Shalom in Gaza, al zouden nog wel humanitaire zaken en brandstof doorgelaten worden. Intussen heeft Israel ook acht luchtaanvallen uitgevoerd op de Gaza-strook. Haaretz meldt dat die officieel represailles voor raketaanvallen heten te zijn, maar dat duidelijk is dat Israel met al deze acties een ''boodschap wil overbrengen aan Hamas''.
Update. De Israelische premier Netanyahu heeft gezegd dat Hamas achter de kidnapping zit. Zondagmorgen zei hij: ''Vandaag kan ik zeggen wat ik gisteren niet zei, voorafgaand aan de golf arrestaties van Hamas-aanhangers in Judea en Samaria. Leden van Hamas hebben de kidnapping uitgevoerd. Dit is hetzelfde Hamas waar Abbas een eenheidsregering mee heeft gevormd. Dit heeft ernstige consequenties.'' 
Hamas heeft de beschuldiging direct ontkend. Woordvoerder Sami Zuhri noem de beschuldiging ''stompzinnig''. Hij voegde eraan toe dat Israel verantwoordelijk is voor de escalatie in Gaza en op de Westoever en zei dat het ''de staat van verwarring aangeeft'' waarin Israel verkeert. Einde update.  
IDF forces setting up concrete barricades at entrance to Hebron
Bij alle in- en uitgangen van de stad Hebron werden barricades geplaatst.  

Het Israelische leger heeft de arrestatiegolf van ''ongeveer 80 Palestijnse verdachten'' bevestigd en gezegd dat ''alle middelen zullen worden aangewend'' om de verdwenen jonge kolonisten terug te vinden. ''Palestijnse terroristen zullen zich niet veilig voelen en niet in staat zijn zich te verstoppen. Ze zullen de machtige arm voelen van de Israelische militaire capaciteit,'' zei militaire woordvoerder luitenant-kolonel Peter Lerner.
De Israelische minister van Defensie Ya'alon heeft verordonneerd dat vanaf zaterdag om middernacht alle  checkpoints in de regio om en ten zuiden van Hebron voor onbepaalde tijd gesloten zijn. Het openbare leven in de hele regio is daardoor tot stilstand gekomen. Duizenden, onder wie een geschat aantal van 30.000 Palestijnen die in nederzettingen werken, konden daardoor niet hun werk.
Ma'an News meldt dat bronnen binnen Hamas meldden dat bij diverse Israëlische razzia's tenminste 70 van de leiders en aanhangers van de beweging zijn opgepakt. De razzia's vonden plaats in Hebron, Yatta en diverse dorpen in de hele provincie Hebron, maar ook elders. Volgens bronnen in Nablus werden drie parlementsleden van Hamas opgepakt in het noorden van de Westoever, te weten Muhammad Ghazal, Ahmad al-Hajj Ali and Husni al-Burini. Ook diverse anderen, supporters van Hamas en van de Islamitische Jihad werden daar ingerekend. In Tulkarem werd het parlementslid Abdul-Rahman Zeidan door de militairen meegenomen, terwijl het huis van een ander parlemenstlid, Fathi Qarawi, overhoop werd gehaald en hij en zijn kinderen werden ondervraagd, en een zoon die op de universiteitscampus verblijft en zich voorbereidt op examens, werd opgeroepen zich te melden. Ook in de Tubas en Qalqilya werden arrestaties verricht.

5 opmerkingen:

Wim Lankamp zei

Ah, 125 nieuwe kidnappings door bekende Israelische daders begeleid door 'overig geweld'.

Wim Lankamp zei

Ah, 125 nieuwe kidnappings door bekende Israelische daders, begeleid door 'overig geweld'.

Ben zei

Gebed zonder eind!
De eerste dode aan Palestijnse kant is al weer gevallen.
http://www.timesofisrael.com/palestinians-idf-kills-19-year-old-near-ramallah/

Gennadi zei

Bring back our boys!!!!

Elisabeth zei

Natuurlijk Gennadi. Maar dan wel ALLE jongens.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...