donderdag 5 juni 2014

Israel straft vorming Palestijnse eenheidsregering af met 1.500 nieuwe woningen in bezet gebied

מדיה 2
Beitar Illit (Foto website van Beitar Illit) 

De Israelische regering heeft woensdagavond laat besloten tenders uit te laten schrijven voor de bouw van 1.500 nieuwe woningen in bezet gebied. De bouw van deze woningen is bedoeld als ''straf'' voor de vorming van een nieuwe Palestijnse regering die de steun heeft van de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas.
''Ik feliciteer de beslissing om een passend zionistisch antwoord te geven aan de vorming van het Palestijnse terreur kabinet,'' zei minister van Huisvesting Uri Ariël (HaBayit HaYehudi). ''Het recht en de plicht van de Staat Israel om overal in het land te bouwen teneinde de huizenprijzen omlaag te drijven, staat als een paal boven water.''
Bij de nieuwe huizen gaat het om 223 nieuwe appartementen in de nederzetting Efrat, 484 wooneenheden in Beitar Ilit, 38 in Geva Binyamin (Adam), 76 in Ariel, 78 in Alfei Menashe, en respectievelijk 155 in Givat Ze'ev en 400 in Ramat Shlomo, twee nederzettingen/wijken van Oost-Jeruzalem.
Minister Tzipi Livni, die zich heeft opgeworpen als vredesduif in het kabinet, viel de beslissing fel aan. Ze noemde het een politieke fout en zei dat een ''een straf was voor de bevolking van Israel voor het feit dat HaBayit HaYehudi in de regering zit en niet wegens de aanwezigheid van Hamas in de Palestijnse regering''.
Bij de kabinetsvergadering werd ook besloten dat er geen besprekingen zullen gehouden met de nieuwe Palestijnse regering. Premier Netanyahu werd gemachtigd nieuwe sancties tegen de regering uit vaardigen en er werd een commissie samengesteld die zich op meer stappen moet gaan beraden.
Minister van Economie Naftali Bennett (HaBayit HaYehudi) stelde voor om alle banden met de PA-regering te verbreken. De ministers Livni en Lapid (Yesh Atid) stelden dat dit onhandig is. Daarop besloot de meerderheid van het kabinet dat met sommige Palestijnse ministers contact kan worden onderhouden. Er zal van geval van geval worden gekeken of dat opportuun is en de beslissing ligt in laatste instantie bij premier Netanyahu. Ook besloot de Israelische regering dat de samenwerking op het gebied van de veiligheid met de PA zal worden voortgezet.
Bennet en minister Gilad Erdan van Communicatie (Likud) stelden tijden de kabinetsvergadering ook voor om delen van de nederzettingenblokken te annexeren. Maar minister van Defensie Moshe Ya'alon (Likud) verzette zich daartegen. Hij zei dat dit alleen zal worden overwogen als de Palestijnen unilateraal stappen ondernemen bij de Verenigde Naties.

Geen opmerkingen: