donderdag 5 juni 2014

Netanyahu verhoogt de straf voor de Palestijnen van 1.500 tot 3.300 woningen in bezet gebied

A construction site in the West Bank Jewish settlement of Beitar Ilit, near Bethlehem
Bouw in Beitar Illit (Foto Reuters).

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag besloten planning procedures voor 1.800 woningen in bezet gebied alsnog vrij te geven. De procedures waren de afgelopen drie maanden bevroren.  De beslissing van Netanyahu komt een dag nadat het Israelische ministerie van Huisvesting al tenders had uitgegeven voor de bouw van 1.500 nieuwe woningen op de bezette Westoever. Het totaal aantal nieuwe woningen dat Israel in bezet gebied gaat bouwen als ''straf'' voor het vormen van een Palestijnse regering die mede wordt gesteund door Hamas, komt daarmee op 3.300.(Klik hier voor het nieuws over de eerdere bekendmaking van plannen voor 1500 nieuwe woningen).
Bij de beslissing van Netanyahu (hij was tijdens de kabinetszitting van woensdag door het Israëlische kabinet gemachtigd om nog meer straf voor de Palestijnen te bedenken), gaat het om nieuwe huizen waarvan de plannen al in verschillende stadia van planning verkeerden. Plannen voor 550 woningen  in de nederzetting Bruchin, 381 in Givat Ze'ev, 40 in El Matan, 38 in Kochav Ya'akov, 25 in Alfei Menasheh, 54 in Tzofit and 10 in Oranit, zijn allemaal ongeveer halverwege de stadia van planning, schrijft Haaretz.
In de nederzetting Alei Zahav gaat het om 683 nieuwe woningen die in het laatste stadium van planning zijn, de fase van een laatste goedkeuring voordat het bouwen kan beginnen. Deze woningen waren in 1985 al goedgekeurd, maar omdat intussen het wegenplan van de nederzetting veranderd was moest er een nieuwe procedure komen.
Verder gaat het om verschillende bouwprojecten die in het eerste stadium bevinden. Die moeten eerst publiekelijk ter inzage worden gelegd voordat er van goedkeuring in eerste instantie sprake kan zijn. Deze projecten betreffen de nederzettingen Beit Arieh, Kiryat Netafim, Alon Shvut, Beitar Illit, Ma'ale Adumim, Alfei Menasheh, Oranit en Ariel.
Intussen kwamen er reacties op de  eerdere plannen voor 1.500 woningen die gisteren bekend werden gemaakt. De Amerikaanse ambassadeur in Israel, Dan Shapiro, liet weten dat de VS tegen de bouw in de nederzettingen is en "tegen aankondigingen ervan''. De Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp bracht aan de Israelische regering de boodschap over dat Den Haag ''teleurgesteld'' is (Ik mag hopen dat dit een understatement is van Timmerfrans, AbuP.). Bestuurslid Hanan Ashrawi van de PLO liet weten dat de Palestijnen de VN-Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering vand e VN willen benaderen. Anderen, zoals de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat, lieten doorschemeren dat de Palestijnen mogelijk ook andere VN-organen zullen benaderen, zoals het Strafhof. Maar PA-woordvoerder Adnan Abu Rudeina liet wetend dat daarover nog geen besluit is genomen.     

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Moedeloos en boos, heel boos word ik van deze ellende.
Ach men is bezorgd, men roept de ambassadeur op het matje en de volgende minister gaat weer op bezoek en EU gaat door met de samenwerking. Gek he dat men niet meer gelooft in politiek?
gr Jose

Anoniem zei

BDS. Interessant?

The Guardian: G4S security guards violently remove protesters from AGM
Investors express shock at manner guards evicted protesting shareholders who accuse firm of human rights violations.

http://www.theguardian.com/business/2014/jun/05/g4s-security-guards-violently-remove-protesters-agm

Herman

Engelbert Luitsz zei

En al tijdens de eerste 6 maanden van de onderhandelingen werden er 350 Palestijnse woningen gesloopt. En duizenden Palestijnen zijn de afgelopen jaren hun verblijfsvergunning voor Jeruzalem kwijtgeraakt.

Ik heb ergens gelezen dat een "housing unit" een appartementencomplex kan zijn waarin meerdere families een onderkomen vinden. De term "woningen" is dan ook al misleidend.

Abu Pessoptimist zei

Engelbert,
Volgens mij is ''housing unit'' (wooneenheden) een aanduiding voor zowel huizen of appartementen. Het wordt gebruikt omdat bij iets als ''1.500 nieuwe huizen'' aan losstaande huizen of iets dergelijks denkt, terwijl het vaak ook gaat om meerdere appartementen in één gebouw. Ik geloof niet dat de term wordt gebruikt om er ook appartementencomplexen mee aan te duiden.

Engelbert Luitsz zei

Oke, Abu, dat zou best kunnen. Het is in ieder geval al erg genoeg.
Ik vond de reactie terug, van iemand op Facebook: And they aren't "homes" they are "housing units, which in the past have been multi-apartment units that may hold 6 families **each** -
Ik kan op internet nergens een definitie vinden van wat men in Israël onder housing unit verstaat. Dus laten we het maar even op 1 unit = 1 woning houden.