zondag 6 juli 2014

Botsingen in Arabische steden en dorpen in Israel tot diep in de nacht


Protest in Nazareth (Foto Arab 48)

Ook zaterdagmiddag, -avond en nacht zijn er weer talloze botsingen en rellen geweest in Arabisch Oost-Jeruzalem en vrijwel alle Palestijnse steden en dorpen in Israel binnen de groene lijn. Arab 48 (Arabisch) en IMEMC rapporteren dat er 's middags op veel plaatsen vreedzame protestdemonstraties waren, waaronder in Nazareth, Sakhnin, Majd al Kroum en Jisr al-Zarqa, waar door Parlementsleden van de Communistische partij en van de Arabische partij Balad werd deelgenomen. Er werden Palestijnse vlaggen meegedragen en er werd solidariteit uitgesproken met de familie Abu Khdeir wier zoon is ontvoerd en levend verbrand en met de Palestijnen die leven onder bezetting en agressie van leger en kolonisten in Oost-Jeruzalem, Gaza en de Westoever.
 
Later op de middag liep een aantal protesten uit op rellen, waaronder in Nazareth, Kfar Qassem, Tira, en Umm al-Fahm. Israel stuurde grote aantallen politie en Grenspolitie baar de 'Driehoek'  en de Wadi Ara. 
Dat verhinderde niet dat na de iftar, de Ramadan-maaltijd die de vasten breekt, opnieuw clashes uitbraken in  onder meer Taibeh, Tira, Nazareth en Umm al-Fahm. Israelische kranten gaven erg weinig details, Palestijnse persbureaus hebben geen toegang tot Jeruzalem en Israel,  en een Arabischtalig Israelisch medium als Arab48 beperkt zich tot wat hoofdzaken (en vooral veel foto's), zodat het moeilijk is een volledig beeld te geven van de rellen. Duidelijk is echter wel dat de zaak ernstig is. Het is in lange tijd niet voorgekomen dat er zoveel onvrede onder de Palestijnse bevolking van Israel naar buiten komt. De uitzondering was de Times of Israel, die 's avonds laat met een verslag kwam, dat overigens niet erg compleet was.
 مواجهات في ختام مسيرة مهيبة في الناصرة، ومواجهات في وادي عارة
Eerder zaterdag werd een protestdemonstratie gehouden in Nazareth. (Foto Arab 48)
The Times of Israel was ook de enige krant die  berichtte over wat er zaterdagavond in Oost-Jeruzalem plaatsvond. De krant meldde rellen in Qalandiya, Issawiya and At-Tur en schreef dat er arrestaties waren verricht maar geen meldingen waren van gewonden  Verder waren er veel berichten van gewelddadige incidenten in de hele stad, aldus deze krant. Dat gebeurde met name bij nederzettingen, al meldde de krant dat niet zo. De brandweer kampte met een vuur tussen de nederzetting Har Homa (Jebel al Ghoneim) en het Mar Elias Klooster, dat waarschijnlijk was veroorzaakt door een molotov cocktail die bedoeld was voor Israelische auto's op een nabijgelegen weg.
In Sharafat, een Arabisch dorp bij de  zuidelijke Jeruzalemse nederzetting Gilo vonden clashes plaats tussen de politie en zo'n 200 demonstranten die met stenen gooiden. Iets vergelijkbaar gebeurde in de wijk Antonia in de Oude Stad van Jeruzalem. In Gilo werden ook een molotov cocktail gegooid in een doorgangssteeg, en bij de Tombe van Rachel, op de weg naar Bethlehem, zouden twee granaten zijn gegooid.
Bij de Joodse nederzetting Maaleh Hazeyitim op de Olijfberg werd een auto van Joden aangevallen door gemaskeerde Palestijnen. Ook vielen 15 man de Hatfutsoth Yeshiva binnen, een religieuze school (eigenlijk ook een soort nederzetting) op de Berg Zion in het Arabische gedeelte van de stad. De indringers werden verjaagd door de studenten die met stoelen en kokend water gooiden. Het hoofd van de yeshiva toonde zich ontzet, want zo'n invasie was nooit eerder vertoond en de relaties met de Palestijnse buren waren volgens hem juist altijd heel goed geweest.
Bij de berg Scopus werd een Israëlische bus bekogeld met stenen, en hetzelfde gebeurde bij Oujda, een dorp in de buurt van Jericho op de Westoever. Bij de Scopusberg raakten de chauffeur en twee passagiers licht gewond. In Beit Tzafafa, een Arabische buurt in Zuid-Jeruzalem, gebeurde iets tegenovergestelds. Daar vielen tientallen Joden de wijk binnen om Arabische auto's met stenen te gaan bekogelen.
Embedded image permalink
Sloop van de light rail in Shu'afat. Palestijnen koelen massaal hun woede op wat Israel op hun land aanlegde ten behoeve van de nederzettingen rondom Jeruzalem. (Foto via Twitter) Embedded image permalink Op de Westoever zijn overigens ook botsingen gaande. Via Twitter lees ik dat er met traangas en rubberkogels wordt geschoten in Nabi Saleh. En de foto hieronder is van botsingen bij de Ofer gevangenis in Beit El.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...