dinsdag 22 juli 2014

Weer minimaal 50 doden in Gaza, Israel geeft vermissing militair toe, nog twee Israeli's gedood


 De puinhopen van de Al-Aqsa Martelaren moskee in Gaza stad die dinsdag werd vernield met een luchtaanval. Volgens de  Palestijnen zijn 50 moskeeën in de geheel Gaza-strook geheel of gedeeltelijk vernield. (Activestills/Anne Paq)

Update 7.15 uur woensdag. Tenminste 50 mensen zijn dinsdag gedood bij diverse aanvallen in Gaza. Het totale aantal slachtoffers ligt nu boven de 600 mensen gerekend vanaf het begin van de operatie op 8 juli. Dinsdag werden opnieuw twee Israelische militairen gedood in Gaza, kapitein  Dmitry Levitas, 26, uit Jeruzalem en luitenant Natan Cohen, 23, uit Modiin, beiden van het corps pantsertroepen, werden gedood door sluipschutters. De Israelische verliezen kwamen daarmee op 29. Er zijn 123 gewonden, van wie tenminste zes zeer ernstig gewond zijn.

De meeste luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France, Lufthansa, KLM, Swiss, Air Canada hebben hebben hun vluchten op Tel Aviv gestaakt uit vrees voor raketten, nadat de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten het vliegen op Tel Aviv verboden. Een toestel van Delta Air strandde in Parijs en Turkish Airlines liet een vlucht omkeren. Haaretz meldt dat EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben opgeroepen tot de ontwapening van Hamas en alle gewapende groepen in Gaza.   
Intussen liep het aantal doden en gewonden in Gaza weer op.  In Khan Younis doodde een luchtaanval dinsdagavond twee Palestijnen op een motorfiets. Mustafa Mohammed Fayyad, 24, Nour al-Islam Raed Abu Huwashel, 12, en een ongeïdentificeerde man werden gedood in Noord-Gaza. Ahmad Issam Wishah, 29, Ahmad Kamil Abu Mgheiseb, 35, Raed Abdul Rahman Abu Mgheiseb, 35, and Ahmad Mohammad Ramadan, 30, werden gedood in  Midden-Gaza. Khalaf Atiyeh Abu Sneima, 18, and Khalil Atiyeh Abu Sneima, 20, werden gedood in Oost-Rafah, terwijl Mohammad Jalal al-Jarf, 24, werd gedood in Khan Younis.
Bij een luchtaanval in Gaza-stad werden vier leden van één familie gedood: Muhammad Shehadeh Hajjaj, 31, Fayzeh Saleh Hajjaj, 66, Rawan Ziad Hajjaj, 15, and Yousef Muhammed Hajjaj, 28. Twee bejaarde vrouwen werden gedood in Rafah in het zuiden. Hun namen waren Hakema Nafe Abu Odwan, 75, en Najah Nafe Abu Odwan, 85.
Vier mensen werden gedood in het Bureij-kamp en in het Maghazi kamp werd Hassan Shabaan Khamase, 28, gedood. Ahmed Asad al-Badde, 24, kwam om in Beit Lahiya en de lichamen van Tareq Fayek Hajjaj, 22, en Ahmed Ziad Hajjaj, 21, werden van onder het puin in Shujaiyeh gehaald, evenals het lichaam van Mosaab Nafeth Ejla, 30. Deze laatste twee waren nog slachtoffers van het bombardement van zondag. Ook de lijken van Muhammad Khalil Ahel, 65, en Hamada Eleiwa werden gevonden in Shujaiyeh en Zaytoun,op plaatsen waar eerder was gebombardeerd.

In Beit Lahiya werd een man gedood in een luchtaanval, en drie anderen stierven als gevolg van het beschieten met granaten van de wijk al-Tuffah in Gaza stad. Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, meldde eerder dat Mahmoud Salim Mustafa Daraj (20) stierf aan verwondingen die hij opliep in het Jabaliya kamp in het noorden van de Gaza-strook. In de nacht werden ten minste vier mensen gedood, Muna Rami (een meisje van vier) werd gedood in Noord-Gaza en meer dan een tiental burgers kwam om bij beschietingen van Rafah, Deir al-Balah, en Gaza City.
Het Israelische leger gaf intusen de naam vrij van een soldaat die vermist wordt. Hij is de sergeant Oron Shaul (21). Het Israelische leger had eerder aangenomen dat hij was omgekomen bij een aanval zondag op een APC (Armed Personal Carrier) waarbij zeven Israelische militairen werden gedood. Op dezelfde dag meldden de Qassam Brigades dat ze een Israeli gevangen hadden genomen met de naam Shaul Aron. Israel had dat bericht als onzin van de hand gewezen, maar ''stelde later een onderzoek in'', meldt Ma'an. Het Israelische leger zegt nu in een verklaring dat ''een soldaat wiens identificatieproces nog niet is afgerond'', de 21-jarige sergeant Shaul Oron is.
Voor de tweede keer in een week heeft Israel een aantal raketten aangetroffen die waren opgeslagen in een (verlaten) school van UNRWA. De organisatie heeft de opslag van de raketten scherp veroordeeld.
Ismail Haniye, tot voor kort premier van Gaza en een belangrijk man in Hamas, gaf dinsdag een speech voor de tv, waarin hij zei dat '' We besloten hebben de belegering van Gaza te beëindigen met ons bloed en met verzet en dat we daarop niet terug zullen komen.'' Haniyye stelde dat Israel er niet in is geslaagd het verzet te breken en nu met opzet burgers en kinderen als doelwit neemt om de Palestijnse verzetsstrijders onder druk te zetten. “We hebben op een internationale interventie gewacht om een einde te maken aan een beleg van acht jaar, maar er veranderde niets. Nu hebben we besloten het beleg zelf te breken,'' aldus Haniyye. "We doen een beroep op de vrije wereld om ons bij te staan en het Palestijnse volk te steunen bij zijn eisen om vrijheid.''
Er zijn onderhandelingen gaande voor een nieuw staatkt-het-vuren. Azzam alAhmed, een naaste mederwerker van Mahmoud Abbas, is daarvoor in Cairo. Yasser Abed Rabbo, een lid van het Uitvoeredn Comirté van de PLO (het hoofdbestuur), zei dat de PLO de eis van Hamas voor een opheffing van de jarenlange blokkade steunt. De Veiligheidsraad komt woensdagochtend (Amerikaanse tijd) bijeen en zal naar verwachting een kritische noot kraken over het Israelische optreden. Initiatiefnemers van de zitting zijn de Arabische landen. 

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger Broek in Waterland zei

"Volgens de Palestijnen zijn 50 moskeeën in de Gaza-strook geheel of gedeeltelijk vernield."

Dank je wel Israël. Vooral roepen dat in Europa het 'antisemitisme toeneemt' als er straks een steen door de ruiten van een synagoge vliegt..(hoe misplaatst ook)

Ilja zei

Wat ik Israël verwijt is dat zij haar eigen soldaten offert om Arabieren te ontzien wat een stupide wijze van vechten is. Een bommentapijt over iedere wijk waar een raket van Hamas vandaan, zodat het volk daar fiks gedecimeerd wordt, want ten eerste interesseert hen doden toch niets (hoe meer doden hoe groter de vreugde van die perversen) en ten tweede fokken zij als konijnen.

Anoniem zei

Goh, Ilja, dat soort taal ("stupide", "perversen", "fokken als konijnen") en kennelijk oordeel over een bepaalde bevolkingsgroep, waar heb ik dat toch eerder gehoord? Help me even…
Sebastiaan, Amersfoort