donderdag 31 juli 2014

Huidige aanval op Gaza dodelijker dan die in 2009, dodental nu 1.437 en stijgende

Funeral in Bani Suhaila for the 21 members of the Al-Najjar family, who were killed just before the ceasefire, east of Khan Younis, Gaza Strip, July 21, 2014.  The Al-Najjar family flew their homes in Khuza'a to take refuge fi-urther west.  Israeli attacks have killed 550 Palestinians in the current offensive, most of them civilians. Khuza'a has been under heavy attacks and many fled their village as the Israeli army physically occupies the village. (Anne Paq/Activestills.org)
Begrafenis van 21 leden van de familie An Najjar die op 21 juli werden gedood bij een beschieting van het gebouw waar ze lagen te slapen in Khan Younis. De familie was gevlucht uit Khuza'a ten oosten van Khan Younis en dacht in de stad een onderkomen gevonden te hebben. (Foto Anne Paq/Activestills.com) 

Het dodental van de ruim drie weken oude aanval op Gaza is donderdag gestegen  tot 1,437, Daarmee is het ruimschoots het aantal doden gepasseerd van de slachtpartij die Israel in 2008-2009 in Gaza uitvoerde onder de naam ''Cast Lead''. Toen werden 1.417 doden geteld (cijfer Palestinian Centre for Human Rights PCHR). Als we naar het aantal gewonden kijken is het verschil nog veel groter. Tijdens Cast Lead werden 5.303  mensen gewond, het huidige aantal gewonden van wat  Israel de operatie ''Protective Edge'' noemt, is aangeland bij 8.265. Beide aantallen zijn overigens nog aan het stijgen. De Israelische premier Netanyahu heeft woensdag nog eens herhaald dat hij van geen staakt-het-vuren wil weten alvorens alle tunnels in Gaza zijn opgeruimd. Dat betekent dat de operatie nog wel even zal worden voortgezet. Ook Hamas wil de strijd overigens niet staken alvorens Israel ermee akkoord gaat de ruim zeven jaar oude oude belegering van de Gaza-strook op te heffen.
Nog een paar cijfers: Bijna en kwart van het aantal slachtoffers, 23%, zijn kinderen, bij de gewonden is dat zelfs 30% of bijna een derde van het aantal slachtoffers, volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza. Twaalf procent van de slachtoffers zijn vrouwen, 60 van de doden waren bejaarden. Tijdens Cast Lead werden 10 Israelische militaire gedood, nu zijn het er 56. Cast Lead duurde 22 dagen, Protective Edge is nu al in zijn 24ste dag.
Donderdag werden tot dusver 79 doden geteld en 350 nieuwe gewonden, volgens de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra. Een tiener, Othman Fawzi Abdeen (17), werd gedood en vijf gewond bij een luchtaanval in Khan Younis. Bij een andere aanval in dezelfde plaats stierf Mohammad Yusef Abadla (21). Een eerdere aanval in Deir al-Balah doodde zes mensen. Twee man werden gedood en en 20 gewond bij een luchtaanval op een auto in Gaza-stad.
In eerdere aanvallen in Deir al-Balah werden zes mensen gedood Twee man stierven in een luchtaanval op een auto in Gaza-stad, en vier mensen werden gedood bij aan aanval op een auto in Deir al-Balah. Het waren Ibrahim Abd al-Karim al-Luh (29), Khalid Nasser al-Luh (46), Abdulkarim al-Masri (48), en Yahiya al-Luh (27). Muhammad Ammar Sharaf werd gedood bij een aanval op een groep mensen in het Nuseirat-kamp en de 68-jarige Atiyeh Salama al-Hashash werd gedood bij een aanval in Rafah.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Los van alle diepe ellende – dank Abu/Maarten Jan, voor je nieuwsberichten, hier en op twitter. Bewonderenswaardig hoe je het allemaal bij weet te houden en objectief weet te blijven.
Sebastiaan, Amersfoort

Anoniem zei

Hierbij wil ik me aansluiten. "Keep up the good work"
Wim, Zeist

Unknown zei

Het is inderdaad heel erg en vreselijk dat er zoveel doden zijn gevallen. Wat ik niet begrijp is dat er vanochtend een een 72-urige staakt-het-vuren is afgekondigt en afgesproken met beide kanten. Het staakt-het-vuren was vooral op korte termijn bedoeld dat de Palestijnen in Gaza op adem kunnen komen na de vreselijke klappen en op lange termijn was er hoop dat de 72 uur zouden uitsrekken en dat het hiermee afgelopen zou kunnen zijn en men om de tafel zou kunnen onderhandelen.

Waarom heeft de Hamas andehalf uur later weer actie ondernomen? Is dat niet heel cru ten opzichte van de eigen bevolking?

Jack

Abu Pessoptimist zei

Jack,
Israel meldde dat het Hamas was dat na anderhalf uur het bestaan brak. Het Westen schijnt dat te geloven. Hamas zegt dat de aanval in Rafah plaats vond om zeven uur, een uur voordat het bestand begon. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat Israel ondanks het bestand doorging met beschietingen.
Ik weet niet wat er precies is gebeurd, maar hecht meer geloof aan de versie van Hamas. Israel heeft er over de jaren heen een gewoonte van gemaakt bijna altijd bestanden te scheden. Bovendien had het zich het recht voorbehouden door te gaan met het opruimen van tunnels in gebieden waar het aanwezig was, wat een vrijbrief is voor confrontaties en schietpartijen. Ik denk dat mijn kijk op de situatie in grote trekken ook die van de mensen in Gaza is.

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...