dinsdag 15 juli 2014

Bestand gaat niet door, weer nieuwe doden in Gaza

Het Israelische ''veiligheidskabinet'' is dinsdagmorgen vroeg akkoord gegaan met een voorstel van Egypte voor een staakt-het-vuren in Gaza. Hamas deed echter niet mee. De beweging zei door niemand over het voorstel te zijn geraadpleegd. Ook was Hamas er niet over te spreken dat geen enkele voorwaarde van de beweging was ingewilligd. Terwijl Israel zich er vanaf  9 uur 's morgens aan hield, werden daarom vanuit  Gaza weer 47 raketten op Israel afgevuurd. later op de dag trok Israel daarom de steun aan het staakt-het-vuren weer in.
Nadat de luchtaanvallen waren hervat werd een oude man gedood in een luchtaanval op landbouwgebied ten oosten van Khan Younis. In de wijk Zaytoun van Gaza-stad werd Ismael Qaddouh Fattouh (25) gedood door een drone. Eerder, in de nacht,w aren nog drie mensen in Khan Younis gedood. Het totaal aantal doden van de Israelische aanvallen op Gaza kwam daarmee op 196.
Verder werden twee mensen gewond in een luchtaanval op het huis van de familie Bakroon in de wijk Shujayyiah van Gaza-stad, terwijl tien mensen, onder wie drie kinderen werden gewond in een luchtaanval op het vluchtelingenkamp Jabaliya. Ook werden drie huizen van de familie Badwan in de wijk Zaytoun in Gaza-stad, een huis van de familie al-Ghoul family in het Shati vluchtelingenkamp, en een huis van de familie al-Dahdouh in Tal al-Hawa verwoest.
Afgezien daarvan waren er luchtaanvallen op landbouwgebied in al-Mighrafa, Tal al-Hawa in Zuid-Gaza, al-Manshiya in Noord-Gaza, en in al-Shaghaf in Oost-Gaza.
De militauire veluegel van Haams, de Ezzedin al-Qassam Brigades, hadden 's morgen al diecrt nadat Isarel een betand had aanvaard, gezegd nietm officieel en zelfs niet officieus te zijn geraadpleegd. Een woordvoerder zei dat de bweging over het bestand via de media had vernomen. ''En als wat er over wordt rondverteld waar is, dan betekent dit initiatief knielen en overgave en dat wijzen we volledig van de hand. Voor ons is het dan de inkt niet waard waarmee het is geschreven.''
Het Egyptische voorstel voor een bestand hield een onconditioneel staakt-het-vuren in. Hamas dat pas vorige week maandag raketten begon te vuren nadat Israel de dag daarvoor op één dag negen mensen had gedood, waaronder zeven strijders van Hamas, had eerder eisen gesteld waaraan een staakt-het-vuren zou moeten voldoen. Het wilde dat Isartel de afspraken zou nakomen die zijn gemaakt in 2012 bij het vorige staakt-het-vuren. Daaronder waren bepalingen die de blokkade verlichtten die Israel nooit heeft nageleefd. ook wilde Hamas dat Israel de nieuwe Palestijnse eenheidsregering accepteert en dat het de Palestijnen die onder de Shalit-gevangenenruil van 2011 zijn vrijgelaten en die Israel in strijd met de afspraken bij de jongste arrestatiegolf op de Westoever weer heeft opgepakt, opnieuw vrijlaat.
Onder het bestand werd geen van deze eisen ingewilligd, wat erop zou neerkomen dat rond de 200 mensen in Gaza voor niets zouden zijn gestorven als Hamas zich er bij zou hebben neergelegd. Aan de andere kant betekent doorvechten natuurlijk dat nog meer slachtoffers zullen, een soort duivels dilemma.
De leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, had maandagavond het Egyptische initiatief wel toegejuicht.

3 opmerkingen:

Trees zei

Dit heb ik net op mijn fb page gezet:
I feel so torn. I woke up and the first news we see is that there will be a cease-fire between Israel and Hamas. Egypt is in consultation with Israel.
Immediately people react like this is a great thing. Okay, imagine there will be a cease-fire. And then..............We just shrug our shoulders and continue our lives? Another round finished? What about the almost 200 people killed, about the more then 1000 severe injured, what about all the houses, schools, mosques, destroyed ( like 2 years ago, like 4 years ago)
We all think it will be over? And again Israel is getting away with it?
No, I am not happy about a cease-fire, and I am not happy about continuation of the bombings either.Because the siege of Gaza will continue, the occupation of the West-Bank will continue, the depopulation from Palestinians in Jerusalem will continue, the discrimination of Palestinians in Israel will continue, nothing changed, only more families in mourning, more people lost their houses, their lively hood, their loved ones, nothing to be happy about.. And I am sure there will be more rounds coming. Next month, next year.

Engelbert Luitsz zei

Nou, ik begrijp dat het zo'n 6 uur heeft geduurd. Israel schijnt opnieuw een ziekenhuis te hebben gebombardeerd.
Het Israelisch/Egyptische dictaat was slechts bedoeld om de genocide een legitiem tintje te geven, in de verwrongen psyche van de zionisten dan.

Ben zei

*International activists remain in Gaza hospital threatened by Israeli missiles *
Last night, Israel's army fired five warning missiles at El-Wafa geriatric Hospital in Gaza City, Gaza. International volunteers now staying in the hospital in solidarity, have said they, "can hear missiles falling close by".
"The civilian population of Gaza is being bombed. We will stay with them in solidarity until the international community and our governments take action to stop Israel's crimes against humanity." States Swedish International Solidarity Movement (ISM) activist, Fred Ekblad.
The volunteers are citizens of USA, Spain, Sweden, Venezuela, France, UK, Australia, and New Zealand. The first barrage of missiles hit the fourth floor of the hospital at 2:00AM. Internationals in the hospital:
+972592224699 (ISM) Joseph Catron, USA (English)
+972595594326 Manu Pineda, Spain (Spanish)
+972595251720 Huda Julie Webb-Pullman, Australia and New Zealand (English)
+972595209679 (ISM) Fred Ekblad, Sweden (Swedish/English)
+972598345327 (ISM) Charlie, Sweden (Swedish/English)
+972595827070 Valeria Cortes, Venezuela (Spanish)
+972595176849 Rina Andolini, UK (English)
+972599759394 Collete Lechrien, France (French)

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...