maandag 7 juli 2014

Israel doodt negen mensen in Gaza, verdere escalatie dreigt


. Een slachtoffer wordt geïdentificeerd (Facebook)

Het dodental als gevolg van Israelische luchtaanvallen op Gaza is in de nacht van zondag op maandag gestegen naar negen. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas zei dat zes strijders van de Qassam Brigades werden gedood bij Israelische luchtaanvallen op tunnels in de buurt van Rafah in Zuid-Gaza. Ze werden bedolven onder het zand en werden pas maandagochtend gevonden. Hun namen waren Ibrahim Balawi, 24, Abdul-Rahman al-Zamili, 22, Mustafa Abu Mur, 22, his twin brother Khalid, Sharaf Ghannam, 22, and Juma Abu Shalouf, 24. Mazin al-Jidya en Marwan Salim. Een zevende lid van de Qassam Brigades kwam om bij een luchtaanval op een trainingsbasis ten oosten van Rafah.
Eerder in de avond werden twee mannen  gedood in het Bureij vluchtelingenkamp. Zij waren geen leden van de Islamitische Jihad, zoal eerder gemeld, maar van een nieuw gevormde groep, de Abdel Qader al-Husseini Brigades. Hun namen waren Mazin al-Jidya and Marwan Salim.
In Beit Hanoun raakten twee tieners meisjes en een twee mannen gewond bij luchtaanvallen. Er waren ook luchtaanvallen op Khan Younis en Gaza-stad, maar daarbij werden geen slachtoffers gemeld.
Israel zei dat de aanvallen werden uitgevoerd omdat vanuit Gaza zondag 25 mortiergranaten en raketten p Israel waren afgevuurd. Daarbij was een Israelische soldaat in de Eshkol regio licht gewond geraakt door rondvliegende scherven.
Sami Abu Zuhri zei dat de ''moord op een aantal strijders van de Qassam Brigades een gevaarlijke escalatie was waarvoor de vijand zal moeten boeten.'' De dood van de strijders betekent ongetwijfeld dat de spanning sterk wordt opgevoerd. Tot dit moment had Hamas gezegd dat niet te willen. Het probleem in Gaza was echter dat Hamas niet langer verantwoordelijk was voor de openbare orde in Gaza, dat was sinds er een Palestijnse eenheidsregering was gevormd, de regering in Ramallah. En diverse andere groepen dan Hamas bleven projectielen op Israel afvuren, als bijproduct van de razzia's op de Westoever en de spanningen door de moord op de Palestijnse tiener  Muhammad Abu Khdeir.
Haaretz meldde dat maandagmorgen een tweede Grad raket neerviel in de buurt van Beer Sheva. Een eerdere Grad raket was zondag onderschept door het Iron Dome systeem.

Geen opmerkingen: