vrijdag 4 juli 2014

Israel gaat nog enkele tientallen huizen opblazen van Palestijnen beschuldigd van terrorisme

Residents of the village of Idna inspecting Ziad Awad’s home after it was demolished by the IDF. Jul
Het huis van Ziad Awad in Idhna na de behandeling door het leger. Het huis mocht eigenlijk maar voor de helft vernield worden, want de andere helft was van Ziads broer. Maar het werd toch in zijn geheel onbewoonbaar. Oeps, foutje natuurlijk. (Foto AP)

Haaretz meldt dat het Israelische leger van plan is nog enkele tientallen huizen op te gaan blazen van Palestijnen op de Westoever, waaronder die van leiders van Hamas en van mensen die beschuldigd zijn of worden van terrorisme. Daarbij dient te worden bedacht dat volgens het Israelische woordenboek verzet tegen de bezetting gelijk staat aan terrorisme.
Met het opblazen van huizen als strafmaatregel voert Israel een strategie weer in die een kleine tien jaar geleden werd verlaten. Tussen 1967, het jaar waarin de Westoever en Gaza werden bezet, en 2005 het jaar waarin Israel ophield met deze praktijk, zijn volgens cijfers van B'tselem, 664 huizen opgeblazen.
Voor alle duidelijkheid: het opblazen zonder militaire noodzaak van huizen van mensen in bezet gebied is een oorlogsmisdaad volgens de Vierde Conventie van Genève.
Het Israelische hooggerechtshof heeft echter de afgelopen week het opblazen goedgekeurd van het huis van Ziad Awad, een man ervan wordt beschuldigd dat hij de politieman Baruch Mizrachi dood heeft geschoten toen die in zijn auto op weg was naar een nederzetting. Ook werden de huizen opgeblazen van de twee mannen die volgens de geheime dienst Shin Bet achter de moord op de drie Israelische tieners zouden kunnen zitten.
En intussen bereidt een groep expert van het leger nieuwe vernielingen van huizen voor, meldt Haaretz. Het zou daarbij in de eerste plaats gaan om mensen die zijn veroordeeld voor drie moorden op Israelische soldaten die verleden jaar plaatsvonden, evenals de huizen van de families van de twee jongens uit Awarta bij Nablus, die in 2011 zijn veroordeeld voor het vermoorden van vijf leden van de familie Fogel in de nederzetting Itamar. De experts hebben in deze twee laatste gevallen de huizen deze week alvast opgemeten.
Verder komen in aanmerking huizen van mannen die werden vrijgelaten bij de Shalit-deal van 2011, al moet de geheime dienst dan nog wel eerst verklaren dat ze zich weer aan terrorisme schuldig hebben gemaakt of dat van plan waren. De huizen van alle leden van de militaire arm van Hamas in de gevangenis zijn al jaren geleden opgeblazen, zegt Haaretz.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...