zondag 27 juli 2014

Hamas alsnog akkoord met verlenging bestand, Israel verwerpt het


Updated 18.45 uur.  Hamas heeft zondag laten weten dat de diverse fracties In Gaza alsnog wèl akkoord gaan met een staakt-het-vuren van 24 uur dat om 14.00 plaatselijke tijd zou  ingaan. Hamas reageerde daarmee op een voorstel van de Verenigde Naties, nadat het eerder een Israelisch voorstel om het 12-uurs staakt het vuren te verlengen van de hand had gewezen. Dat gebeurde omdat  het Israelische kabinet besloten had dat Israel tijdens dit bestand door zou gaan met het opsporen en vernietigen van tunnels in Gaza.
Maar nadat Hamas akkoord was gegaan, liet Israel weten dat het alsnog een bestand afwees. Omdat Hamas het eerdere bestand had gebroken door de raketbeschietingen te hervatten, zei premier Netanyahu. Netanyahu zei ook dat Israel alleen nog een langdurig bestand zal accepteren op de voorwaarden die vorige week waren geformuleerd door Egypte. Daarin werd geen rekening gehouden met de eis van Hamas dat de zeven jaar oude blokkade van Gaza wordt opgeheven. 
 Hamas hervatte zondagmorgen de beschietingen met raketten. Er werden salvo's afgevuurd op Ashdod en Tel Aviv die overigens geen schade veroorzaakten.  Dat werd door Israel beantwoord met hernieuwde heftige Israelische beschietingen.
Zondagmorgen vroeg sneuvelde opnieuw een Israelische soldaat die werd getroffen door een mortiergranaat. Israel maakte zaterdagavond al bekend dat twee militairen die eerder gewond waren geraakt, alsnog waren overleden. Het zijn kapitein Liad Lavi (22) en Chief Warrant Officer Rami Chalon, 39. Het Israelische leger heeft nu in totaal 43 man verloren.
Bij de hervatting van de strijd kwamen zondagmorgen acht Palestijnen om. Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, maakte bekend in het Nuseirat kamp i n het midden van de Strook vier mensen werden gedood: Ahmad Abu Swerih (23), Muhammad Haron (29), Ibrahim Khalil Dirawi, en Alaa Nahid Matar. In Khan Younis stierven Issam Abu Saadah en Hazim Abu Shamalah. Khalid Abdul-Sattar Sahmoud werd ten oosten van Khan Younis bij een luchtaanval van zijn motor geschoten. In Shuja'iyya werd Yousif Abed Shehadah al-Masri gedood. Een kind, Fadi Baraka, stierf intussen in een ziekenhuis in Egyopte aan zijn verwondingen en Baha ed-Din Ahmad Said overleed aan eerder opgelopen verwondingen in het Maghazi kamp. Naem Abd al-Aziz Abu Thaher (36) werd zaterdagavond doodgeschoten in Deir al-Balah en viel daarmee de twijfelachtige eer te beurt om het eerste slachtoffer te mogen worden na de beëindiging van het bestand. Het dodental in Gaza staat nu op 1,060.
Tijdens de 12 uur van het bestand van zaterdag werden 151 lichamen geborgen van onder het puin van diverse plaatsen waar tevoren hevig was gebombardeerd, onder meer was dat in Beit Hanoun, de wijk Shuja'iyye van Gaza-stad en in het midden van de Gaza-strook. De meesten van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Ashraf al-Qidra zei dat Israel ambulances en hulptroepen had verhinderd naar lichamen te gaan zoeken in Khuza'a in het grensgebied ten oosten van Khan Younis, dat eveneens zwaar was gebombardeerd.

Geen opmerkingen: