maandag 7 juli 2014

Israel pakt massaal Israelische Palestijnen op


Demonstratie, maandagmiddag in Akka (Akko). (Foto via Twitter) 

Israel heeft in  de nacht van zondag op maandag en maandagmorgen  massaal Israelische Palestijnen  gearresteerd als antwoord op de nu al dagen aanhoudende ''Demonstraties van woede'' zoals het in de Palestijnse steden en dorpen heet, tegen de moord op Muhammad Abu Khdeir en de manier waarop de politie die zaak behandelde, de razzia's van de afgelopen weken op de Westoever en de situatie van de Israelische Palestijnen in het algemeen.
In Galilea, de Driehoek (Triangel), in de Negev in het zuiden, en in plaatsen aan de kust, werden tenminste 110 arrestaties verricht volgens de site Arab 48. Onder hen waren vooral minderjarigen, maar ook twee belangrijke Arabische leiders, namelijk Rajaa Aghbariyeh, de secretaris generaal van de organisatie Ibnaa al-Balad (Zonen van het Land), een belangrijke seculiere, progressieve organisatie, en Murad Haddad, een lid van het politbureau van de Balad (Tagammu')-partij. Waarom Haddad is gearresteerd is niet helemaal duidelijk, Aghbariyeh wordt ervan beschuldigd de hand te hebben gehad in het organiseren van protesten enkele dagen geleden in de stad Umm al-Fahm.
De arrestatiegolf werkte niet afschrikwekkend. In Nazareth waren maandagmorgen en -middag opnieuw betogingen en ook in Akka, een stad waar het tot nu toe rustig was gebleven, gingen enkele honderden de straat op. Het  lijkt niet onmogelijk dat de protesten zich maandagavond opnieuw zullen uitbreiden.

Geen opmerkingen: