woensdag 30 juli 2014

Israel treft weer UNRWA-school - 19 doden, ook weer vijf families uitgemoord

At the UNRWA-operated Abu Haseen school in northern Gaza, July 30, 2014.De getroffen UNRWA-school (Foto AFP)

Updated 12.30 uur. Israel heeft woensdagmorgen opnieuw een UNRWA-school in Gaza beschoten waar mensen beschutting hadden gezocht voor het geweld. Volgens UNWRA zijn daarbij minimaal 19 mensen gedood en 125 gewond, van vijf van de gewonden is de toestand kritiek. Khalil al-Halabi, directeur van de activiteiten van UNRWA in Noord-Gaza bevestigde dat de school getroffen was door een vijftal granaten die waren afgevuurd door Israelische tanks toen de mensen nog lagen te slapen. Hij zei dat de school,. de Abu Hussein-school in Jabaliya, onderdak bood aan ongeveer 3.000 mensen.
Reuters meldde dat bloed op vloeren en matrassen van het geweld getuigden. Overlevenden liepen tussen het puin en de glasscherven te zoeken naar menselijke resten en ledematen om te kunnen begraven.
Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, identificeerde een aantal doden als Issam Jaber al-Khatib, Said Abu Jalala, Taysir Hammad, Luay al-Feiri, Bassem Khalid al-Najjar, Thair Khalid al-Najjar, Usama Muhammad Suhweil, Bilal Midhat al-Amudi, Muhammad Moussa Ghabn, Adel Muhammad Abu Qamar, Abdullah Midhat al-Amudi, Ramadan Khader Salman, Alaa Khader Salman, Ali Ahmad Shahin, en Rami Barakat.Tenminste één dode moest nog worden geïdentificeerd.
Israel heeft de afgelopen nacht ook weer een moskee vernield in Gaza-stad. (Foto AFP)

Het is tenminste de vijfde keer dat Israel een UNRWA-school waar mensen schuilen heeft getroffen en de tweede keer dat dit gebeurde met een dergelijk rampzalig resultaat. De vorige keer voerde Israel een ''intern onderzoek'' uit waarna het toegaf de school met mortieren te hebben beschoten maar zichzelf  vrij pleitte van schuld aan de dood van 17 mensen die bij die gebeurtenis omkwamen. Israel heeft overigens ook tenminste vier keer ziekenhuizen gebombardeerd. Artsen zonder Grenzen heeft daarover gisteren een scherp protest laten horen.  
Inclusief de aanval op de school zijn sinds middernacht deze woensdag in zeer zware bombardementen tenminste 59 mensen gedood en 110 gewond,  volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza. Bij de slachtoffers was weer een hele familie die werd uitgemoord. Tenminste dertien leden van de familie Al-Agha kwamen om toen drie huizen van de familie in Khan Younis het zuiden van de Gaza-strook met de grond gelijk werden gemaakt. De doden waren Muhammad Fadel al-Agha (25), Abd al-Hamid Atta al-Agha (24), plus de 45-jarige Nader Atta al-Agha met zijn vijf kinderen Ahmad (21), Iyad (16), Fadel (11), Daliah (18), en Dina (14).  Vedre werd Marwa Jamil Shaker al-Agha gedood met haar zoon Nidal Majdi al-Agha (17), evenals Ahmad Hassan al-Agha (55) en Nariman Khalil al-Agha (39) en Saddam Majdi al-Agha. Het ministerie van Gezondheid in Gaza zei maandag in een verklaring dat Israel sinds het begin van zijn aanval 52 families had gebombardeerd waarbij in totaal 285 leden van die families de dood vonden.
In een latere aanval werden vier kinderen en drie andere leden van de familie Al-Khalili gedood bij een beschieting van de wijk Al-Tuffah van Gaza City. Vier mensen werden gedood en 40 gewond bij een latere aanval in Jabaliya. In al-Zwaida in Midden-Gaza werd een man gedood en in Deir al-Balah een vrouw.  Zeven leden van de familie Abu Amer werden gedood bij een bombadement van hun huis in  Khan Younis. Het waren Ahmad Suleiman Abu Amer, zijn vrouw Muna Hajjas Abu Amer en hun kinderen Marwa, Marah, Suleiman en Yasser. Verder werden in Khan Younis tien leden gedood van de familie Al-Astal, te weten Ali Mahmoud al-Astal, 23, Khalid Salim al-Astal, 26, Muhammad Salim al-Astal, 26, Ramzi Ibrahim al-Astal, 21, Odeh Ali al-Astal, 25, Ahmad Muhammad Suleiman al-Astal, 26, Ahmad Ibrahim Ali al-Astal, Khalil Ibrahim Ali al-Astal, Izz al-Din Jaber Muhammad al-Astal, en Muhammad Mahmoud Muhammad al-Astal. Een 25-tal mensen werd bij deze aanval gewond.
Twee ongeïdentificeerde mannen werden gedood bij beschietingen in de stad Rafah. Daar werd ook de 51/jarige Walid Shihda Marzouq Muammar gedood en de 11-jarige Sujud Abdulhakim Elayyan. Deze jongen was gehandicapt en zat in een rolstoel. Het dodental in Gaza staat nu op tenminste 1,283 en nadert dus de 1.300. Veruit het grootste deel van de slachtoffers is burger, volgens de UN. Van deze slachtoffers waren 240 kinderen, dat is 29% van het totale aantal burgerslachtoffers volgens UNICEF, het kinderfonds van de VN.  ''We zien kinderen die gewond zijn, verminkt en verbrand, afgezien van het feit dat ze volstrekt verlamd zijn van angst. De consequenties gaan veel verder dan bij eerdere conflicten,'' zei de veldofficier van UNICEF, Pernille Ironside.
Het ministerie van Gezondheid in Gaza meldde dat Israel nu een kleine 5.000 huizen volledig heeft verwoest en 26,270 huizen deels heeft vernield. Daarvan zijn er 4,136 niet meer geschikt om te worden bewoond. Zo´n 215.000 mensen in Gaza zijn op de vlucht, een groot deel van hen, een kleine 170.000 schuilen in VN-faciliteiten als scholen of bij ziekenhuizen.

Haaretz meldt dat na Braziliè en Ecuador nu ook Chili en Peru hun ambassadeurs  uit Israel hebben teruggeroepen.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...