dinsdag 8 juli 2014

Sinds zondag 38 doden in Gaza, Israel bereidt een grondoffensief voor

Reuters
 In deze auto werden drie mensen in Gaza stad in stukjes geblazen.  (Foto Reuters) Joodse twitteraars stuurden een vergelijkbare foto triomfantelijk rond. Zieke types.

3 x updated.
Israel heeft dinsdag een nieuwe golf luchtaanvallen op Gaza gelanceerd. Daarbij zijn 24 mensen gedood, van wie zeven kinderen, en over de 100 gewond geraakt. Israel doodde ook vijf commando's van de Qassam Brigades die vanuit zee landden bij de kibbutz Zikim. Met deze vijf, en de negen die zondagnacht werden gedood, meegerekend, zijn er nu sinds zondag als  gevolg luchtaanvallen en gevechtshandelingen 38 doden gevallen in Gaza.
Dinsdagavond bombardeerde Israel het huis van Hafiz Hamad, een belangrijke leider van de Quds Brigades van de Islamitische Jihad. Hamad zelf en vijf van zijn familieleden werden gedood. Hun namen zijn Hafiz Mohammed Hamad (30) Ibrahim Mohammed Hamed (26),  Mahdi Mohammed Hamad (46), Fawzia Khalil Hamad (62), Mehdi Hamad (16) en Suha Hamad (25).
Daarvoor werden dinsdagavond Fakhri Saleh Ajjouri gedood bij een luchtaanval op een motorfiets bij Abraj al-Sheikh Zayed in het noorden van de Gaza Strook. Bij een aanval op de wijk Sheikh Radwan in Gaza-stad kwam een kind om (waarvan de naam niet meteen bekend was) en werden twee andere kinderen gewond. Bij een luchtaanval op een tuk tuk van een verkoper van chips en chocolade in de wijk Shujaieh werden Ahmad Moussa Habib, 48, en Ahmad Ahed Habib, 19, gedood.

Nog weer eerder, in de middag, werden zeven Palestijnen gedood en 25 ernstig gewond bij een Israelische aanval op het huis van de familie Kaware' in Khan Younis. Een kind van acht, Siraj Iyad al-Abdel, overleed later aan haar verwondingen. De andere zeven waren Abdallah Kaware, Mohammad Ashour (13), Riyadh Kaware, Mahmoud Judeh, Bakir Mahmoud Judeh (22), Ammar Mohammad Judeh (22), en Hussein Mohammad Kaware (14). De familie Kaware' had bericht van Israel gekregen dat het huis zou worden gebombardeerd. Een helicopter schoot een flash af ter waarschuwing Tientallen mensen verzamelden zich daarna rond het huis en op het dak om een menselijk schild te vormen. Vervolgens schoot een F-16 een raket af op het huis en de mensen die het wilden beschermen. 

Ahmad Mousa Habib (48) en Ahmed Ahed Habib (19) werden gedood bij een luchtaanval op deze mobiele raketlancee.. ik bedoel deze tuk tuk waarmee chocolade en chips werden gevent. (Ma'an)

Dinsdagmorgen werden drie mensen gedood bij een luchtaanval op een auto in de Daraj buurt in het centrum van Gaza Stad. Deze drie werden geïdentificeerd als Muhammad Shaaban (24), Amjad Shaaban (30) en Khader Abu Jabal, allen uit Jabaliya. Daarvoor werd in het puin van een vernield huis het lichaam gevonden van Rashad Yassin, uit het Nuseirat kamp.  
Israel heeft 40.000 reservisten onder de wapenen geroepen. Premier Netanyahu heeft opdracht gegeven een grond-offensief voor te bereiden. Netanyahu zei dat het leger ''de handschoenen moet uittrekken'' en zich voorbereiden op een lange, hevige operatie tegen Hamas. ''Hamas koos voor escalatie en zal er een zwarte prijs voor betalen,'' aldus Netanyahu.
Hamas gaf dinsdag een persconferentie waarop het bekendmaakte een bestand te willen op voorwaarde dat Israel ophoudt Hamasleden op de Westoever op te pakken, de opnieuw gearresteerde mensen, die waren vrijgelaten onder de Shalit-gevangenruil van 2011, weer laat gaan, en ophoudt de verzoening van Hamas en Fatah te saboteren. Zoniet dan stonden Israel nog wat verrassingen te wachten, aldus de woordvoerder van Hamas.
Enkele van die verrassingen waren het afgaan van het luchtalarm in Jeruzalem, Tel Aviv, Kfar Saba, Ra’anana, Binyamina, en Be’er Sheva. Hamas claimde verantwoordelijk te zijn geweest voor raketten die werden afgevuurd in de richting van Jeruzalem en Haifa. De Iron Dome zou een raket boven centraal Israel hebben onderschept, evenals een raket in de buurt van Jeruzalem. .
Israel begon zijn luchtaanvallen nadat maandag zeker 85 raketten op het zuiden van Israel waren afgevuurd.
Daarbij vielen twee licht gewonden en werd het openbare leven in Sderot, Ashkelon, Beer Sheva en andere plaatsen verstoord. De bevolking kreeg de raad in de buurt van de schuilkelders te blijven. Hamas claimde voor het eerst verantwoordelijkheid voor een aantal van de raketten. Dat had vrij zeker te maken met het feit dat van de negen doden die op zondag vielen, er zeven lid waren van de militaire arm, van Hamas, de Qassam Brigades.

4 opmerkingen:

Lucas zei

"Israëlische regering wist vanaf het begin dat de drie ontvoerde en vermoorde Israëlische tieners dood waren. Ze wist wie de vermeende daders waren.
Ze verborgen deze informatie middels een spreekverbod."


https://www.youtube.com/watch?v=rJ3UZxWAcfw

Abu Pessoptimist zei

Lucas,
'Ik begrijp dat niet iedereen alles leest wat ik schrijf, maar met alle respect, wat jij meldt, meldde ik ook op 2 juli al, onderaan dit bericht http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2014/07/palestijnse-tiener-ontvoerd-en-gedood.html
Ik had er nog op willen terugkomen, zal dat misschien ook nog doen, maar er gebeurt intussen zoveel dat ik er niet aan toekwam.

Trees zei

Dank voor het noemen van de namen en leeftijd van de mensen die vermoord zijn. Het geeft ze in ieder geval een identiteit, en wordt het niet afgedaan als" xxxx Palestijnen vermoord.

Anoniem zei

Wat Trees al zei, is wat ik wilde zeggen. Dank Abu, dank Trees.

Fennie Stavast