zaterdag 5 juli 2014

Ook Israelische Palestijnen in opstand na moord op Palestijnse tiener

Torched car in Qalansawe (Photo: Hassan Shaalan)
Auto in brand in Qalansawe in Noord-Israel nadat Palestijnse Israeli's de Joodse inzittenden eruit hebben gejaagd. (Foto YNet)

Oost-Jeruzalem is in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw het toneel geweest van uiterst hevige botsingen. Maar ditmaal sloegen de rellen ook over naar steden en dorpen in wat in Israel de ''driehoek'' heet, de Palestijnse steden in dorpen in Galilea. Er werden auto's bekogeld op de wegen, vuren gestookt en auto's van Joden vernield. Er werden 12 arrestaties verricht.
In Jeruzalem begonnen de rellen al tijdens de begrafenis van de vermoorde Muhammed Abu Khdeir in Shu'afat. De stoet, die Muhammad naar zijn graf bracht, naast dat van een neef die in 2009 werd vermoord door een Joodse kolonist die nooit is vervolgd,  werd onderweg al door de politie bestookt met traangas en stungranaten. In de loop van de avond sloegen de rellen over naar alle Arabische wijken van Jeruzalem. Haaretz noemt wijken als Umm-Tuba, A-Zayyim, Sawana, Abu Tor,Tzur Baher and Azaria waar stenen en molotovcocktails in het rond vlogen. Ook werden alle Joodse nederzettingen in Jeruzalem aangevallen, aldus de krant. Vechtpartijen tussen Israeli's en Palestijnen vonden plaats in de Oude Stad en diverse andere plaatsen in de stad.


Embedded image permalink
 Shu'afat deze zaterdagmorgen. Verlaten en verwoeste straten en een algemene staking die voortduurt. (Foto via Twitter)  

Vijftig Palestijnen werden volgens Haaretz na de rellen in Jeruzalem opgenomen in het Mukasad-ziekenhuis, het enige ziekenhuis met een eerste hulp afdeling in Oost-Jeruzalem. De meeste verwondingen waren veroorzaak door ''rubberkogels''. Er waren vijf, wat Haaretz noemt, ''matig'' gewonden en één man met een schedelbasisfractuur. Onder de politie zijn 13 gewonden gevallen volgens de krant. Er werden 20 mensen gearresteerd.
In Noord-Israel sloeg de vlam in de pan, nadat daar al in de loop van de dag op talloze plaatsen was gedemonstreerd, tegen de afhandeling van de moord op Muhammad Abu Khdeir, na eerdere mislukte  ontvoeringspogingen van Palestijnen, en Israelische haatcampagnes en anti-Arabische incidenten die werden gemeld via Twitter en Facebook. Rond middernacht waren de onlusten in de ''Triangel'' uitgebreid naar Qalansawe, Taibeh, Tira and Baqa al-Gharbiyyem, meldt YNet. 
Tientallen demonstranten hadden zich bij Taibeh verzameld bij Weg nr  444, verbrandden er auto's, en gooiden stenen naar de politie. De protesten in Taibeh betroffen ook de arrestatie van drie mensen de avond tevoren waren opgepakt. Vijf mensen raakten gewond in deze stad. In Baqa al-Gharbiyye, staken volgens YNet gemaskeerde demonstranten autobanden in brand op de hoofdweg. In Qalansawe joegen demonstranten Israeli's uit hun auto en zetten deze in brand terwijl anderen in hun auto werden aangevallen. Ook een politieman werd uit zijn privé auto gejaagd, die vervolgens werd beschadigd.
Onderwijl vond bij Nablus een nieuwe ontvoering plaats. Inwoners van het dorp Osarin bij Nablus meldden dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de 22-jarige Tariq Ziad Zuhdi Adeli door een aantal kolonisten in een auto werd gesleurd, nadat ze hem eerst gas in zijn gezicht hadden gespoten. Adeli werd later terug gevonden op een afgelegen plek. Hij was met een bijl bewerkt en liep diverse ernstige verwondingen op, met name aan een been. Hij was in staat zijn vader te bellen, die hem samen met buren naar het Rafidia ziekenhuis in Nablus bracht.

Geen opmerkingen:

Palestijnse olijvenoogst: een tijd van dagelijkse aanvallen op boeren en hun bomen

Kolonisten in actie tegen boeren Het is weer tijd voor de Palestijnse olijvenoogst, die traditioneel plaatsvindt in de maanden oktober en no...