vrijdag 25 juli 2014

Weer zes Palestijnen op Westoever doodgeschoten bij protesten tegen slachting in Gaza

Khalid Azmi Khalid Yousef. (Foto Ma'an).

Update 23.00 uur. Zes Palestijnen zijn vrijdag op de Westoever doodgeschoten bij grote demonstraties tegen de Israelische aanval op Gaza. De demonstraties vonden onder meer plaats in Huwwara, Beit Ummar, Hebron, Halhul, Bilin, Ramallah, Tuqu, al-Arroub, en Jeruzalem.
In Huwwara bij Nablus werd Khalid Azmi Khalid Yousef (18) doodgeschoten door een koloniste. De koloniste kwam aanrijden toen de protestmars gaande was en schoot in de menigte. Khalid Yousef werd in de borst getroffen en overleed, drie anderen raakten gewond. Na de schietpartij arriveerde het leger om de orde te herstellen. Het beschoot de Palestijnse menigte met traangas, rubberkogels en scherpe munitie. Er viel nog één dode de 22-jarige Tayeb Abu Shehada. ook vielen er drie ernstig gewonden, Tariq Issam, Muhammad Nasasrah, en Jihad Odeh; 20 mensen leden aan ademhalingsmoeilijkheden vanwege het traangas. De koloniste werd aangehouden om te worden ondervraagd. Ze zei dat ze in het nauw was gedreven en ''in de lucht had geschoten''.
De vier overige doden vielen ook door kogels van het leger. In Beth Ummar bij Hebron vielen drie doden. De eerste dode was 47-jarige Hashem Abu Maria, een werknemer van Defense for Children. Hij werd in de borst geschoten en overleed kort daarna. De volgende dode was Sultan al-Zaaqiq (30), het daaropvolegde slachtoffer was de 35-jarige Abd al-Hamid Breigheth.
Kort voor het donker viel, werd in het Arroub kamp bij Hebron de 28-jarige Eid Abd al-Kadir Fadhelat, 28, doodgeschoten door Israelische troepen. Een coördinator van de Rode Halve Maan zei dat hij diverse schotwonden opliep in de borst en schouder en overleed voor hij het ziekenhuis in Hebron bereikte. In het Arroub kamp werden nog vier anderen door scherpe munitie gewond en liepen 22 mensen verwondingen op door zogenaamde ''rubberkogels''.
Ook elders waren er protestmarsen en botsingen, waaronder in Tuqu bij Bethlehem en bij de nederzetting Beit El. Bij deze laatste demonstratie werden vijf Palestijnen door kogels gewond.
Donderdagavond en - nacht waren er de hevigste botsingen sinds jaren in Oost-Jeruzalem en andere plaatsen. Bij het Qalandiya checkpoint was een protestmars waaraan zo'n 20.000 mensen deelnamen. Daarbij werden twee Palestijnen doodgeschoten en raakte het onwaarschijnlijke aantal van 287 mensen gewond, van wie niet minder dan 154 door scherpe munitie. Een paar dagen eerder werden in Husan bij Bethlehem twee Palestijnen doodgeschoten. Kort daarvoor was een Palestijn gedood in Ar-Ram bij Jeruzalem, en  op 14 juli werd een Palestijn gedood in Hebron. In totaal werden deze maand bij demonstraties voor Gaza op de Westoever 12 mensen gedood. 

Geen opmerkingen:

Israeli's doden een man in Huwwara en maken 13 gewonden in Jericho

Abdullah Qalalwa Israelische soldaten hebben vrijdagmiddag in Huwwara een 25-jarige man doodgeschoten die volgens hen uit een auto stapte en...