vrijdag 15 augustus 2014

B'tselem verliest rechtszaak en recht op het gebruik maken van een nationale vrijwilliger

Head of the National Service Administration, Sar-Shalom Jerby Is seen during a National Service convention in Jerusalem. June 05, 2012 (photo credit: Uri Lenz/FLASH90)
Sar-Shalom Jerby is de man links.

De Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem mag geen gebruik meer maken van de diensten van mensen die de nationale dienst vervullen, een vervangende dienstplicht in plaats van de reguliere dienst in het leger. Sar-Shalom Jerby, het hoofd van het bureau dat nationale dienst regelt, heeft dat in een brief aan de directeur van B’Tselem, Hagai El-Ad, laten weten. De brief bevatte harde taal. Jerby schreef dat hij ''gezien de activiteiten die gericht waren tegen de staat en soldaten van het Israelische leger'' van B'Tselem besloten heeft de status van B'Tselem te herroepen als een organisatie die recht heeft om vrijwilligers van de nationale dienst aan te nemen. ''Er is een duidelijk onderscheid tussen het hebben van een legitieme politiek mening binnen de Israelische politieke context en het verspreiden en publiceren van leugens en smaad in Israel en daarbuiten, "schreef Jerby.
Achtergrond van het besluit van Jerby schijnt te zijn dat B'Tselem in een eerder stadium van de veldtocht in Gaza voor de radio de namen had willen voorlezen van kinderen die door het optreden van het Israelische leger waren gedood. De radio weigerde dat, waarop B'Tselem het recht opeiste via het hooggerechtshof. Maar dat besliste woensdag dat de radio gelijk had gehad om te weigeren. Het voorlezen van de namen diende ''geen informatief doel, maar was een politiek gemotiveerde handeling', volgens het hof. Jerby heeft kennelijk de uitspraak van de rechters afgewacht alvorens zijn besluit te nemen. Vrijwilligers van de nationale dienst kunnen werken bij tal van NGO's, zowel die links van het spectrum als bij rechtse organisaties als de kolonistenorganisatie Elad, of de anti-abortusbeweging Efrat. B'Tselem had recht op één nationale vrijwilliger.

2 opmerkingen:

Jennifer van W zei

Leugens en smaad?

B'tselem staat toch sinds jaar en dag bekend als een betrouwbare organisatie, die ongewelvallige maar geen onware informatie verspreid.

Abu Pessoptimist zei

Dat lijkt mij ook, Jennifer. Dit is een illustratie van hoe Israel afglijdt naar een soort totalitaire staat waar geen vrijheid van meningsuiting meer wordt getolereerd.

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...