donderdag 14 augustus 2014

Nieuw staakt-het-vuren in Gaza van vijf dagen houdt stand

A Turkish Air Force transport plane seen at Ben Gurion International Airport, on August 13, 2014, waiting to fly seventeen Palestinians wounded in the Gaza Strip during Operation Protective Edge to Turkey for medical treatment. The wounded will be taken in Red Crescent ambulances to the Erez border crossing, and then moved to Israeli Magen David Adom ambulances to be taken to Ben Gurion Airport. (Photo credit: Tsahi ben Ami/FLASH90)
Een vliegtuig van de Turkse luchtmacht landde woensdag op het vliegveld Ben Gurion in Israel om Palestijnse gewonden van de Gaza-veldtocht naar Turkije te brengen. Recep Tayyip Erdoğan beloofde in zijn  overwinningsspeech van zondag, nadat hij tot president was gekozen, dat Turkije de zorg voor gewonde Palestijnen op zich zou nemen. (Foto Flash90/ToI)

Updated. Een nieuw staakt-het-vuren van vijf dagen in Gaza donderdag stand, ondanks een begin waarin nog een aantal Israelische luchtaanvallen voorkwamen. De Israelische en Palestijnse delegaties naar het overleg in Cairo stemden woensdagavond, kort voordat het lopende staakt-het-vuren om middernacht afliep, in  met een verlenging van verlenging van dagen.
Kort voordat dit bekend werd gemaakt, werden er enkele raketten vanuit Gaza op Israel afgevuurd. Hamas verklaarde dat het daarvoor niet verantwoordelijk was geweest, en dat dit het werk was geweest van andere groepen. Israel voerde niettemin enkele luchtaanvallen uit. Daarbij vielen geen slachtoffers en Hamas en de Islamitische Jihad hielden zich ondanks de Israelische aanvallen aan het bestand, zodat Gaza donderdagochtend kalm was. Israel had woensdag ook weer opnieuw reservisten opgeroepen en kort voor het staakt-het-vuren afliep nog troepen bij de grens met Gaza samengetrokken.
Het staakt-het-vuren kwam tot stand ondanks het feit dat de twee delegaties de afgelopen dagen niet veel dichter bij elkaar zijn gekomen. Israel stelde een geleidelijk vermindering van de druk van de blokkade voor over een periode van enkele maanden, ook zou in de periode geleidelijk de zone waarin gevist kan worden, worden worden uitgebreid van drie naar zes mijl, en zou de ''no go zone'' aan de grens geleidelijk worden verkleind. Dat kwam niet in de buurt van de eisen van de Palestijnen, die willen dat de blokkade wordt opgeheven en dat Gaza - in overeenstemming met wat al in 1993 bij de Akkoorden van Oslo was overeengekomen - een  zeehaven, een luchthaven en een corridor zou krijgen dat het met de Westoever verbindt.

De Palestijnse journalist Ali Abu Afash kwam om bij de explosie van een niet ontplofte Israelische raket die een ploeg Palestijnen onklaar probeerde te maken.

Egypte diende een compromis in waarbij de Israelische eis van ''demilitarisatie van de Gaza-strook'' en de Palestijnse eis van een zeehaven naar een volgende fase van onderhandelingen zou worden verschoven, maar dat was voor geen van de partijen aanvaardbaar. De twee delegaties zijn nu uit Cairo vertrokken. Ze zullen pas zaterdagavond terugkeren voor een hervatting van het overleg.
In Gaza vielen intussen nog steeds slachtoffers. Drie gewonden van voorgaande aanvallen overleden in ziekenhuizen. En een ploeg die probeerde Gaza te zuiveren van tonnen niet-ontplofte Israelische raketten en munitie werd woensdag getroffen door een ongeluk Een niet-ontplofte raket in Beit Lahiya, die de ploeg probeerde onschadelijk te maken, ontplofte alsnog en doodde zes mensen. Drie politiemannen kwamen om,  Bilal Muhammad al-Sultan (27), Taysir Ali al-Hum (40), and Hazem Ahmad Abu Murad (38), evenals  de 35-jarige Italiaanse journalist Simone Camilli van het persbureau AP, en een Palestijnse reporter die als vertaler optrad, Ali Abu Afash (36).De zender Al-Jazeera maakte kort voordat het ongeluk plaatsvond een reportage over de opruimingswerkzaamheden met de nu omgekomen Hazem Abu Murad. De video is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...