donderdag 21 augustus 2014

Hamas begraaft commandanten


Begrafenis van de drie commandanten. (Foto AFP).

Duizenden mensen hebben donderdag deelgenomen aan de begrafenissen in Rafah van de drie militaire leiders van de Qassam-Brigades, Mohamed Abu Shamaleh, Raed al-Attar en Mohamed Barhoum, die eerder op de dag bij Israelische luchtaanvallen waren gedood, een dag na een mislukte poging de oppercommandant van de strijdkrachten van Hamas, Mohamed Deif, te doden.
Verslaggeefster Jacky Rowland van Al-Jazeera merkte op dat Israel de oude tactiek weer heeft opgepakt van het vermoorden van Palestijnse leiders. Zij concludeerde - waarschijnlijk terecht - dat dit kan worden gezien als een teken dat de militaire tactieken niet erg veel hebben opgeleverd.

Donderdag werden in de loop van de dag nog een eens 35 anderen gedood in Gaza. Daaronder waren vier mensen die werden gebombardeerd op de begraafplaats van de wijk Sheikh Radwan in Gaza-stad, waar ze een familielid wilden begraven. Het dodental staat nu op 2.091. Er zijn 10.500 gewonden, van wie er 200 zijn gevallen in de laatste twee dagen. Overigens werden donderdag ook drie Palestijnse verklikkers geëxecuteerd en nog eens zeven anderen gevangen genomen. Mogelijk hield de executie verband met de dood van de drie commandanten. Eerder werd op 13 juli op klaarlichte dag een verklikker doodgeschoten in de straat.
Israel heeft donderdag 10,000 nieuwe reservisten opgeroepen. Dat is om troepen af te lossen die nu naar huis kunnen.

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten (OCHA) zei donderdag dat ongeveer 435,000 Palestijnen - ongeveer een derde van de hele bevolking van Gaza -  hun toevlucht hebben gezocht in schuilplaatsen van de VN. Van de 435.000 zijn sowieso meer dan 100,000 mensen dakloos omdat hun huis is verdwenen, terwijl van de anderen de huizen in heel veel gevallen zijn beschadigd..
OCHA schat bovendien dat van de ongeveer 3,000 gewonde kinderen, er zo'n 1,000 voor de rest van hun leven invalide zullen zijn. Afgezien daravan zijn er ongeveer 1.500 wezen die beide ouders hebben verloren, en zo'n 373,000 die volgens OCHSA onmiddellijke gespecialiseerde psychologische bijstand nodig hebben.
De Paletijsnse delegatie naar de onderhandelingen in Cairo liet weten dat de Palestijnen de onderhandelingen nog steeds  niet als beëindigd beschouwen en nog steeds wachten op het Israelische antwoord op een Egyptisch voorstel dat de Palestijnen al hadden aanvaard.
Reuters News Agency kwam donderdag met een exclusief verhaal waarin werd verteld dat in Zuid-Gaza nog steeds smokkeltunnels functioneren. Een verslaggever werd rondgeleid en zag het met eigen ogen. Hem werd verteld dat de grote tunnels waardoor auto's en dergelijke de Gaza-strookl binnekwamen, wel allemaal zijn vernield, maar dat een 500-tal kleine tunnels nog steeds fundtioneert, ook om wapens door te smokkelen.  

2 opmerkingen:

Titus zei

Er is gigantische schade aangericht door het Israelische geweld. Kunnen de Palestijnen niet schadevergoeding voor eisen van Israel? Is dat niet ergens in internationaal recht vastgelegd?

Abu Pessoptimist zei

Titus,
geen idee, Ik ben bang van niet.

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...