donderdag 28 augustus 2014

Israel gaat yeshiva van negen verdiepingen bouwen midden in Arabisch Oost-Jeruzalem

Sheikh Jarrah weekly march and protest
Twee jaar gelden werd er wekelijks gedemonstreerd in  solidariteit met de bewoners van de wijk Sheikh Jarrah, die steeds te maken hadden (en hebben) met uitzettingen en verjoodsingsplannen. 

 De gemeenteraad van Jeruzalem is woensdag akkoord gegaan met plannen voor de bouw van een gigantische yeshiva (religieus joods seminarie) midden in de wijk Sheikh Jarrah van Oost-Jeruzalem, zo meldt de de site van de Israelische kolonisten, Arutz Seva opgetogen.  Het gebouw zal negen verdiepingen gaan tellen en nog drie onder de grond. In totaal zal de ruimte van de school een kleine 10.000 vierkante meter gaan beslaan. Het gebouw wordt neergezet achter een benzinestation op een stuk grond dat via de wet op de ''Absentee Propetry Act'' (de Wet op het bezit van afwezigen (d.w.z. Palestijnen) - uit 1950) na de annexatie van Arabisch Oost-Jeruzalem aan Israel is toegevallen.
Arutz Sheva ziet de bouw van de nieuwe yeshiva, die Ohr Sameach gaat heten,  als een heugelijke stap in de richting van een verdere verjoodsing van de wijk, die het ''Shimon HaTzaddik'' noemt naar het graf van een joodse heilige die er ook te vinden is. (De halte van de sneltram die er langs rijdt heet overigens ook niet Sheikh Jarrah, maar eveneens Shimon HaTzaddik. Het is duidelijk waar het in de toekomst net de wijk naar toe gaat).
 Het Palestijnse persbureau Ma'an  citeert een rapport uit 2013 van de Burger Coalitie voor Palestijnse Rechten in Jeruzalem dat vermeldt dat de Absentee Porperty Law sinds 1980 in toenemende mate wordt gebruikt om Palestijns land te naasten van Palestijnen die op de Westoever wonen en dus ''technisch gezien'' - omdat Jeruzalem door Israel illegaal tot deel van Israel is verklaard -  als afwezig kunnen worden beschouwd. Hun grond is intussen namelijk Israelisch geworden, maar zijzelf zijn Palestijn  gebleven en wonen buiten het land.   
Ma'an wijst er ook nog eens op dat de vereniging van (uiterst hardlijnige) kolonisten Ateret Cohanim in maart  een gebouw heeft betrokken aan de rand van Sheikh Jarrah, namelijk op de hoek van de Salah ed-Din en de Sultan Suleiman straat, net even buiten de muren van de Oude Stad. Dit eveneens behoorlijk grote gebouw, dat vroeger een kantoor van de Israelische telecom maatschappij Bezeq was, wordt ook ongebouwd tot een yeshivah.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...