woensdag 20 augustus 2014

Israel doodt vrouw en kind van de leider van de Qassam-Brigades


Ali Deif, het zeven maanden oude zoontje van generaal Deif, die samen met zijn 27-jarige moeder Widad werd gedood, wordt door zijn grootvader naar zijn begrafenis gedragen. (AFP)

Israelische vliegtuigen hebben dinsdagavond met vijf raketten een huis van drie verdiepingen vernield van de familie Al-Dalou in de wijk Sheikh Radwan in Gaza-stad. Daarbij werden een vrouw, en twee kinderen gedood. Hetzelfde huis werd ook in 2012 door Israel gebombardeerd, toen stierven 12  mensen, allen burgers.
Palestijnse bronnen, waaronder Ma'an, haalden woensdagochtend Moussa Abu Marzouq aan, de nummer twee van Hamas, die op zijn Facebookpagina schreef dat het bij de vrouw en het kind ging om de vrouw en het dochtertje van Mohammed Deif, de leider van de Qassam Brigades, de militaire arm van Hamas. Deif leeft al een paar jaar in het verborgene en is naar verluidt de man die het tunnelsysteem in Gaza uitdacht. (Een verslaggever van Ma'an meldde dat het bij het kind van Deif ging om zijn vierjarige zoon, het andere kind was een meisje van twee van de familie Al-Dalou).
Abu Marzouq beschuldigde in zijn Facebook-post ook Israel ervan  dat het drie raketten die eerder dinsdagmiddag op Israel waren afgeschoten, had gebruikt om het staakt-het-vuren te breken met de poging Mohammed Deif te doden.
Israel had inderdaad verklaard, nadat die drie raketten waren afgevuurd, dat het staakt-het-vuren voorbij was. Het riep toen ook zijn delegatie terug van de onderhandelingen in Cairo over een nieuw bestand. Israel werd later bijgevallen door zijn bondgenoot de VS. Woordvoerster Marie Harf van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington stelde eveneens dat Hamas de schuldige was, want de beweging was óók verantwoordelijk voor de acties van andere groepen in Gaza, aldus Harf.
De vijandelijkheden kwamen met de aanval op het huis van de familie Al-Dalou weer in volle gang. Vanuit Gaza werden dinsdagavond en woensdagochtend zo'n 57 raketten afgevuurd, waarbij werd gemikt op onder meer het vliegveld Ben Gurion, Tel Aviv en Jeruzalem  en Be'er Sheva,. In Tel Aviv belandde een raket op een weg, daar raakte een auto in brand. In Zuid-Israel werd een gebouw beschadigd.Veel andere berichten over schade waren er niet, maar grote aantallen Israeli's moesten opnieuw de schuilkelders in.
Israel heeft intussen weer 2.000 man reservisten opgeroepen. In  totaal voerde de Israelische luchtmacht dinsdagmiddag en -avond en woensdagmorgen zo'n 60 aanvallen uit. In Deir al-Balah werden daarbij zeven mensen gedood, Raafat al-Louh, zijn broers Muhammad en Ahmad, zijn zwangere vrouw Nabila, en zijn zoons Farah, Maysara, and Mustafa. Medici waren niet in staat de ongeboren baby te redden, ook al was Nabila in haar negende maand.
Andere aanvallen vonden plaats het Nusseirat kamp en in Beit Lahiya. In Rafah raakte een tiental mensen gewond toen ook daar een huis werd  verwoest. Twee van hen zijn in kritieke toestand. Een verslaggever van het persbureau AFP zag dat opnieuw honderden mensen wegvluchten uit wijken als Shuja'iyyeh, en Zeitoun in Gaza-stad en hun toevlucht zochten in UNRWA-scholen, nadat de Israelische aanvallen na ruim een week van kalmte weer waren hervat.
De Palestijnse delegatie naar het overleg in Cairo liet intussen weten dat zij woensdag uit Cairo zou vertrekken, maar de onderhandelingen niet opgaf. The Guardian citeerde leden van de Palestijnse delegatie die zeiden dat Israel negen uur lang niets van zich had laten horen, nadat de Palestijnen een belangrijke concessie hadden gedaan, door de discussie over het vrijlaten van gevangenen en de bouw van een haven uit te stellen naar nieuwe gesprekken die over een maand zouden moeten beginnen. Het nu te sluiten akkoord zou alleen inhouden dat de grensovergangen worden heropend en de acht jaar oude blokkade wordt opgeheven. Dit laatste onderwerp was steeds het uitgangspunt van alle besprekingen van de afgelopen dagen geweest, aldus de delegatieleden. De leider van de Palestijnse delegatie Azzam Ahmed zie dat de Palestijnen zullen terugkeren naar Cairo, zodra Israel met een antwoord op deze voorstellen komt.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...