zondag 24 augustus 2014

Israel vernielt een woontoren in Gaza-stad en een belangrijk winkelcentrum in Rafah

A general view of the rubble of a residential tower, which witnesses said was destroyed in an Israeli air strike, is seen in Gaza City August 24, 2014. REUTERS/Mohammed Salem
Israel heeft zondag in Gaza-stad een appartementengebouw van 13 verdiepingen, het Zafer-gebouw, vernietigd. Er woonden 44 families in het gebouw. De inwoners werden van tevoren gewaarschuwd met een ''waarschuwingsraket'', desondanks raakten 17 mensen  gewond. . In Rafah in het zuiden werd het belangrijkste winkelcentrum vernield. (Foto Reuters)   

Israelische luchtaanvallen hebben  heeft zondag tot aan de middag vijf mensen gedood in Gaza. Verder werden in Gaza-stad een appartementengebouw van 13 verdiepingen en in Rafah in het zuiden een winkelcentrum platgegooid,  in wat een nieuwe Israelische aanpak lijkt om Gaza op de knieën te krijgen. (Israel meldde dat er in het 13-verdiepingen tellende Zafer-gebouw een ''commandocentrum van Hamas'' was gevestigd).
Israel werd intussen belaagd met een 100-tal raketten uit Gaza (een ervan landde in Tel Aviv op een open plek). Ook raakten zaterdagavond een aantal Isareli's in Noord-Israel lichtgewond door en raket die vanuit Libanon kwam, en werden zondag vijf raketten vanuit Syrië op de door Israel bezette Golan-hoogvlakte afgeschoten. 

De doden van zondag waren de 2-jarige Zeina Bilal Abu Taqiyya en de 17-jarige Muhammad Wael al-Khudari die werden gedood in de wijk Sheikh Radwan in Gaza-stad, en man die werd gedood bij een luchtaanval op het huis van de familie Tallini in Deir al-Balah (daar vielen diverse gewonden bij en waarschijnlijk meer doden die nog onder het puin liggen), en Badr Hashim Abu Mnih en Yahya Abu al-Omareen (allebei twintigers) die werden gedood bij een luchtaanval op de groep mensen bij de Fayrouz toren in Gaza-stad. Tien mensen raakten gewond bij deze aanval.
 Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza hebben Israels aanvallen op Gaza nu 2,108 mensen gedood, en raakten meer dan 10,500 mensen gewond. Tenminste 460,000 mensen zijn dakloos en/of op de vlucht en hebben deels onderdak gezocht in een van de VN-vluchtcentra.
Zaterdag werden in Gaza in totaal 12 mensen gedood. Behalve vijf leden van de familie Dahrouj (wat ik al eerder meldde), waren dat de 10-jarige Hussein Ahmad, zijn moeder Nisreen Ahmad, en Suheir Abu Midein, die werden gedood in een luchtaanval op een huis in Deir al-Balah (hierbij vielen ook gewonden), de 64-jarige Muhammad Sabir al-Ijlah die werd gedood bij een luchtaanval op het dorpje Juhr al-Dik in het noordoosten van de Strook (er vielen daarbij zeven gewonden), een onbekende man in de wijk al-Jneina in Rafah, en een ander niet-geïdentificeerde man Midden-Gaza, terwijl Salah Isleim overleed aan wonden die hij drie weken geleden opliep in Khan Younis.
Hamas executeerde intussen, zaterdag, nog eens  vier ''collaborateurs''. Dat gebeurde in het openbaar op de binnenplaats van een moskee in Jabaliya in het noorden van de Gaza-strook. In totaal heeft Hamas nu 25 mensen geëxecuteerd, nadat zij voor tribunalen schuldig waren bevonden aan het optreden als informant voor de Israelische troepen. De Palestijnse Autoriteit heeft de executies veroordeeld.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...