woensdag 13 augustus 2014

''Opgestaan-plaats-vergaan-politiek van Israel kost Palestijnen hun recht op het inwonerschap

The Zubaidi familyDe familie Zubaidi.
 
De krant Haaretz  vertelt vandaag een verhaal over een vrouw die haar status van ingezetene van de stad Jeruzalem verloor. De 38-jarige Tama Zubaidi is in Jeruzalem geboren en is getrouwd met een man van de Westoever. Ze is hem gevolgd voor een studie in Vancouver in Canada. Daar heeft ze steeds haar ID verlengd, tot ze kort geleden van het Israelische consulaat in Toronto te horen kreeg dat ze haar status als inwoner van Jeruzalem kwijt is, omdat ze nu zeven jaar weg is. Israel concludeert daaruit dat ze elders is gaan wonen.
Het gevolg is dat Tamam nu statenloos is, evenals haar 13-jarige dochter, die eveneens in Jeruzalem is geboren. Ze hebben geen reisdocumenten meer, en geen ziektekostenverzekering. Tamams dochter kan zich niet laten inschrijven bij een school en Tamam zelf kan niet meer autorijden, en zelfs niet naar Toronto vliegen om met het Israelische consulaat te overleggen, want een geldig identiteitsbewijs heeft ze niet meer.
Het is een zielig verhaal, maar geen uitzondering. De Israelische mensenrechtentenorganisatie HaMoked heeft de cijfers opgevraagd en kan berichten dat 106 mensen in het jaar 2013 zo hun status van ingezetene van Jeruzalem verloren (35 anderen kregen hun status overigens weer terug). Sinds 1967, het jaar waarin Oost-Jeruzalem door Israel werd veroverd en geannexeerd, verloren 14,309 mensen hun status van ingezetene. Een vreemde gang van zaken waar de bewoners weinig tegen kunnen doen. Het was ook zeker niet hun keuze dat de stad waar ze zijn geboren destijds ineens in strdij met het recht bij Israel is gevoegd. Het aantal gwetroffen Jeruzalemmers wordt echter ruimschoots overtroffen door de aantallen mensen van de rest van de bezette gebieden die hun status van ingezetenen verloren doordat Israel besliste dat ze te lang weg waren gebleven. Dat waren sinds 1967 140,000 van de Westoever en een kleine 110.000 van Gaza, samen dus een kwart miljoen. Het hoeft geen betoog dat dit is strijd is met de internationale regels, die de bezetter juist opdragen de bezette bevolking te beschermen.

2 opmerkingen:

Titus zei

Zoiets hoort toch niet in een democratie plaats te vinden?

Abu Pessoptimist zei

Voor Palestijnen is Oost-Jeruzalem of de Westoever allesbehalve een democratie.

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...