zondag 10 augustus 2014

Palestijnse delegatie biedt alsnog staakt-het-vuren van 72 uur in Gaza aan

Smoke from an Israeli strike rises over Gaza City, August 10, 2014.
De Palestijnse delegatie naar de onderhandelingen over Gaza heeft een nieuw voorstel gedaan voor een staakt-het-vuren van 72 uur teneinde de onderhandelingen met Israel weer op gang te brengen. Bronnen bij de onderhandelingen tussen de Palestijnen en de leider van de Egyptische geheime dienst, Farid al-Tohamy, hebben dat tegenover de internet-krant Al-Ahram Online bevestigd. Het staakt-het-vuren zou zondagavond moeten ingaan.
Het nieuwe bestand is kennelijk een poging van de Egyptenaren en de Palestijnen om de impasse te doorbreken. De Israelische delegatie was vrijdag naar huis gegaan, onder het motto dat Israel niet zou onderhandelen zolang er werd geschoten. De Palestijnen daarentegen, wilden alleen ophouden met schieten als Israel serieus op hun eisen zou ingaan. De Palestijnse delegatie was vrijdag in Cairo gebleven, maar maakte ook aanstalten te vetrekken als de Israeli's niet zondagmiddag voor 3 uur zouden terugkeren, zo meldde Azzam Ahmed, een functionaris van Mahmoud Abbas' Fatah-beweging en het hoofd van de Palestijnse delegatie, nog eerder zondag. 
Maar daar is de Palestijnse delegatie dus van teruggekomen. Mogelijk omdat de vijandelijkheden in Gaza dreigden nog een flinke tijd te zullen  gaan duren. De Israelische premier Netanyahu waarschuwde zondag bij de wekelijkse bijeenkomt van het Israelische kabinet dat hij op geen enkel moment had gezegd dat de operatie over was. ''De operatie zal doorgaan totdat het doel is bereikt - totdat de rust over een langere periode is hersteld. Ik heb het bij het begin en tijdens de operatie gezegd - het zal  tijd kosten en er is uithoudingsvermogen nodig.''  Netanyahu herhaalde zondag ook dat Israel niet zal onderhandelen zolang er geschoten wordt. 
Het wachten is nu op een reactie van de Israeli's op het Palestijns-Egyptische aanbod. De beschietingen gingen intussen ook zondag nog door, maar op een minder intensieve wijze dan eerder in het conflict het geval was. Sinds de hervatting van de de strijd zijn bij diverse Israelische luchtaanvallen 14 mensen omgekomen, onder wie op zaterdagavond en zondagmorgen een 13-jarig meisje en een 14-jarige jongen, maar dat is  - hoe cynisch het ook mag klinken - vergeleken bij eerdere dagen van Israelische aanvallen een ''gematigd'' aantal slachtoffers.    
Vanuit Gaza zijn zo'n 100 projectielen afgeschoten. Maar ook de Palestijnse raket- en mortierbeschietingen blijven vooralsnog vooral beperkt tot korte afstandsprojectielen, raketten op Tel Aviv en dergelijke zijn de afgelopen twee dagen niet afgeschoten. Met de korte afstandsprojectielen wordt het leven in de gemeenschappen rond Gaza ontwricht, maar hoewel Israels Iron Dome-systeem bij de korte afstandsraketten niet werkt, hebben zij geen slachtoffers gemaakt. Het groot aantal van de ongeveer 5.000 inwoners van de gemeenschappen aan de grens is namelijk al een tijdje geleden gevlucht. De kans dat zij spoedig terugkeren is niet groot. Het persbureau Reuters citeerde Yossi Wagner, een lid van het veiligheidsteam van de kibbutz Nahal Oz, die ''de speeches van de premier op de radio over dat hij de rust zou doen wederkeren op de radio had gehoord. ''Maar wij zien de realiteit van de situatie hier,'' zei Wagner. ''We hebben in dit stadium besloten niet aan te bevelen dat de leden terugkeren naar de kibbutz.''
De laatste slachtoffers van Israelische luchtaanvallen waren de 14-jarige Ahmad al-Masri die werd gedood bij een aanval in Deir al-Balah, een onbekende man die werd getroffen door een raket in het noorden van Rafah, en Amani Baraka (35) die stierf een aanval op haar huis in Khan Younis, waarbij haar man gewond raakte. Zaterdagnacht werd de 13-jarige Ayah Anwar al-Sher gedood bij een aanval op het huis van haar familie in Rafah. Er zijn nu 1,917 doden  geteld in Gaza en meer dan 9,840 gewonden.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...