zaterdag 27 september 2014

Abbas' rede voor de Algemene Vergadering van de VN: gespierde taal maar geen substantie

 Abbas addresses the 69th Session of the UN General Assembly on September 26, 2014 in New York. Abbas spreekt voor de Algemene Vergadering van de VN

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft vrijdag een toespraak gehouden voor de Algemene Vergadering van de VN die bol stond van de gespierde taal, maar die weinig substantie of  praktische aanknopingspunten bood.
Abbas besteedde een groot deel van zijn speech aan de recente militaire campagne van Israel in Gaza die hij een ´´nieuwe genocide oorlog´´ noemde. Hij zei dat het Palestijnse volk ´´niet zal vergeven en niet zal vergeten´´ en hij beloofde dat hij alles zal doen om de schuldigen te laten bestraffen. Maar daarbij liet hij wijselijk iedere verwijzing naar het internationale Strafhof ICC achterwege. Hijzelf zette immers de aanvraag van Palestina tot het lidmaatschap van het ICC op 5 augustus stop.
Over de jongste reeks onderhandelingen met Israel, van juni 2013 tot april van dit jaar,  zei hij dat het Israel ´´zoals gewoonlijk niets had nagelaten om de kansen op vrede te ondermijnen.
´´ Throughout the months of negotiations, settlement construction, land confiscations, home demolitions, killing and arrest campaigns, and forced displacement in the West Bank continued unabated and the unjust blockade on the Gaza Strip was tightened. The occupation’s campaign specifically targeted the City of Jerusalem and its inhabitants, attempting to artificially alter the spirit, identity and character of the Holy City, focusing on Al-Aqsa Mosque, threatening grave consequences. At the same time, racist and armed gangs of settlers persisted with their crimes against the Palestinian people, the land, mosques, churches, properties and olive trees.´´
Abbas zei dat het "onmogelijk was" om opnieuw een onderhandelingscyclus te beginnen die niets inhield. De enige manier was onderhandelingen aangaan waarvan vaststond dat de bedoeling was het beëindigen van de bezetting en het bereiken van de onafhankelijkheid van Palestina in het hele gebied dat in 1967 was bezet en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. En hij voegde eraan toe dat dergelijke onderhandelingen zinloos zouden zijn zonder dat er een duidelijke tijdslimiet aan was verbonden. Abbas liet echter na met een resolutie te komen waarin dat was verwoord, zoals hij van tevoren had aangekondigd. Hij zei alleen dat de groep van Arabische landen van plan is een resolutie met deze inhoud in te dienen bij de Veiligheidsraad. Die is daar overigens kansloos, want de VS heeft zich al tegen het plan gekeerd.
Over de Gaza-oorlog gebruikte Abbas onder meer de volgende gespierde taal:
I have addressed you in this hall during similar days in 2012 and cautioned that the colonial occupying Power was preparing for a new Nakba against the Palestinian people, and I appealed to you: Prevent a new Nakba. Support the establishment of a free and independent State of Palestine now. I returned to this same hall two months later as Palestine was healing her wounds and her people were burying beloved martyred children, women and men after yet another war waged then against the Gaza Strip, and that day I stated: certainly there was not a single person in the world needing the loss of the lives of tens of Palestinian children in order to confirm that Israel insists on occupation; and there was also no need for thousands of deadly raids and tons of explosives to remind the world that there is an occupation that must end and that there is a people that must be freed.
I also said at that time: there was no need for a new devastating war in order to realize the absence of peace.
And, here we are again today.
Here we find ourselves, full of grief, regret and bitterness, raising the same long-standing conclusions and questions after a new war, the third war waged by the racist occupying State in five years against Gaza, this small, densely-populated and precious part of our country.
The difference today is that the scale of this genocidal crime is larger, and that the list of martyrs, especially children, is longer, as well as lists of the wounded and disabled, and that dozens of families have been completely decimated.
The difference today is that approximately half a million people were displaced from their homes, and that the number of homes, schools, hospitals, public buildings, residential buildings, mosques, factories and even cemeteries destroyed is unprecedented. And, the difference today is that the devastation caused by this recent aggression is unmatched in modern times, as confirmed by a witness, the honorable Commissioner-General of UNRWA.
Functionarissen van het bureau van de Israelische premier Netanyahu reageerden boos op de toespraak van Abbas en zeiden dat hij ´´vol leugens en ophitsende taal ´´ zat. ´´Dit is niet de manier waarop een man praat die vrede wil´´.Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman zei dat de toespraak liet zien dat Abbas ´´geen partner kan en wil zijn bij een redelijke politieke regeling. Abu Mazen vult Hamas aan door politieke terreur te bedrijven en valse beschuldigingen aan het adres van Israel te richten,"aldus Lieberman. "Zolang Abu Mazen voorzitter is van de Palestijnse Autoriteit zal hij het conflict voortzetten. Abu Mazen laat iedere keer weer zien dat hij geen man van de  vrede is, maar op allerlei manieren de opvolger van Arafat."
Ook de VS uitten kritiek. Jen Psaki, de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de rede ´´provocerend´´ en zei  dat hij ´´aanstootgevende passages bevatte die wij verwerpen´´. Volgens haar droeg de speech niet bij tot het ´´creëren van een positieve atmosfeer en een herstel van het vertrouwen tussen de partijen´´. 

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Jen Psaki,woordvoerster U.S. State Department: Abbas had beter gedaan een voorbeeld te nemen aan de bijdrage van Israël in juli en augustus van dit jaar, aan het ´´creëren van een positieve atmosfeer en een herstel van het vertrouwen tussen de partijen´´.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Ik ben bang dat de door jou onderstreepte cynische bijklank van de woorden van mevrouw Psaki geheel aan haar voorbij is gegaan.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@AP Als jouw lezers het sarcasme maar signaleren...

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...