maandag 29 september 2014

Israel sloopt: huis van vijf verdiepingen in Abu Dis en elektriciteitsnetwerk in Bedoeïenendorpje

(Foto Ma'an News)
Israelische militairen hebben maandagochtend, kort na na middernacht een gebouw van vijf verdiepingen in de plaats Abu Dis (deel van Oost-Jeruzalem) omsingeld en  hebben met behulp van vijf bulldozers drie van de vijf verdiepingen gesloopt. De overige twee verdiepingen waren daarna ook onbewoonbaar geworden. In feite is daarmee het hele gebouw van 1.000 vierkante meter - gebouwd op privé grond -  nu door de Israeli's gesloopt.  
De eigenaar, Muatasim Adilah, een docent aan de Universiteit van Al-Quds, vertelde dat de Israeli's hem en zijn familie vijf minuten de tijd gaven het gebouw te verlaten. Ze mochten niets meenemen behalve belangrijke papieren.
Buren en omstanders werden op een afstand gehouden. Tijdens de sloop, die vier uur duurde, baken onlusten uit. Drie mensen werden met scherpe munitie in onderbuik en benen getroffen,. Zij werden opgenomen in een ziekenhuis.
Eigenaar Adilah zei dat de onderste twee verdiepingen van  het gebouw waren gebouwd in 1959. De bovenste drie verdiepingen werden er later opgezet met een vergunning van de Palestijnse Autoriteit. De gemeente Jeruzalem vaardigde echter in april 2013 een slooporder uit, nadat zij, na de bouw van de Muur,  tot de conclusie was gekomen dat het huis eigenlijk op grondgebied van Jeruzalem stond. Adilah had daarop tevergeefs een vergunning aangevraagd bij de gemeente Jeruzalem. 
Het was overigens niet het enige dat het Israelische leger maandag sloopte. In het dorpje Khirbet at-Tawil, een Bedoeïenendorpje  ten oosten van Nablus, vernielde het leger het totale elektriciteitsnetwerk. Hamza Diyariya, van het plaatselijke comité tegen de nederzettingen, vertelde het persbureau WAFA dat  militairen met zware machines het dorpje bestormde en alle palen en draden van het nertwerk sloopte.Khirbet at-Tawil is één van de dorpjes in Area C die regelmatig bezoek krijgen van militaire eenheden die wat komen vernielen.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...