vrijdag 19 september 2014

Opnieuw aanwijzingen dat Palestijnse gevangene Al-Jabari stierf door mishandeling

raedjabariOpnieuw zijn er aanwijzingen dat de Palestijnse gevangene Raed al-Jabari (35) van wie de de Israelische gevangenisautoriteit vorige week had gezegd dat hij zich in een wc in de gevangenis had opgehangen, helemaal geen zelfmoord heeft gepleegd. Advocaat Nassim Abu Ghosh van het Palestijnse ministerie voor Gevangenenzaken, sprak maandag een collega gevangene van Al-Jabari, die hem vlak voor zijn dood nog  heeft gezien.
 Advocaat Abu Ghosh sprak in de gevangenis van Ashkelon met Muhammad Said al-Azza, die vertelde dat hij op de dag dat Al-Jabari stierf, samen met Al-Jabari en een derde gevangene naar de Eshel gevangenis was vervoerd. De avond ervoor zaten zij samen in één cel in Ramla, waar zij aten, het avondgebed deden, en sliepen. Alles was toen volstrekt normaal. De volgende dag kwamen zij gedrieën in Eshel, waar Azza in de auto bleef en de andere twee mee naar binnen  werden genomen. ''Een kwartier later vertelde een soldaat dat Raed dood was,'' aldus Al-Azza. In antwoord op de vraag waarom de soldaat dat zei kreeg hij eens schop en werd de deur van de auto dichtgegooid. Daarna werd hij naar Ashkelon gebracht.

Al-Jabari was opgepakt nadat hij met zijn auto politiemannen had aangereden. Hij had gezegd dat het een ongeluk was. Hij overleed vorige week en de woordvoerster van het Israelische gevangeniswezen, Sivan Weizman, zei dat hij zich had opgehangen. Maar Issa Qaraqe, de Palestijnse ministers van Gevangenenzaken meldde vorige week vrijdag dat een lijkschouwing had uitgewezen dat zijn lichaam blauwe plekken vertoonde en dat hij was overleden aan de gevolgen van interne bloedingen. Ook waren er geen sporen van een verhanging te vinden aan zijn hals.
Donderdag werd er sectie verricht in een Israelisch forensisch instituut in het bijzijn van de Palestijnse patholoog-anatoom Dr Saber al-Aloul, maar deze mocht daar geen mededelingen over doen. Wat minister Qaraqe naar buiten bracht waren de resultaten van een tweede autopsie in een Palestijns instituut in Abu Dis.

5 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Abu
"De avond ervoor zaten zij samen in één cel in Ramla, waar zij aten, het avondgebed deden, en sliepen. Alles was toen volstrekt normaal."

Alles volstrekt normaal? :)) Hmmm,ik begrijp wat je bedoelt natuurlijk, maar dat kan misverstand geven...! :))

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Het lijkt me dat dit voor een Palestijn betrekkelijk normaal is, eten, bidden en slapen in de cel. De statistieken zijn niet allemaal eensluidend, maar op één punt komen ze aardig overeen: sinds 1967 heeft ruwweg één op de vijf inwoners van de bezette gebieden korter of langer in Israelische gevangenschap verkeerd. Je kan dus wel stellen dat het leven in een cel onderdeel uitmaakt van het normale leven van elke doorsnee Palestijnse familie.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Ja, maar dat bedoelde jij niet, je bedoelde natuurlijk: geen tekenen van depressie of wanhoop die een zelfmoord aannemelijk maken...

En verder: hoe vaak iets ook voorkomt, dat maakt het niet 'normaal'...statistisch ja, maar niet gemeten aan een norm, bijv. dat Palestijnen burgers zijn die gevrijwaard horen te blijven van politieke arrestatie, of minstens juist na arrestatie rechts-bescherming hebben....zoals dat n een zich rechtsstaat wanend land gebruikelijk is.

Abu Pessoptimist zei

Jap,
Natuurlijk, dat bedoelde ik niet. Maar na jouw commentaar betrapte ik me erop dat ik het eigenlijk ook, misschien half bewust, ook weer een beetje wèl zo had bedoeld. Eén van de doelstellingen van dit blog is namelijk, en dat is geleidelijk zo gegroeid, om aan wie het maar lezen wil, duidelijk te maken in wat voor schandelijke situatie die Palestijnen leven.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Abu

"Eén van de doelstellingen van dit blog is namelijk, en dat is geleidelijk zo gegroeid, om aan wie het maar lezen wil, duidelijk te maken in wat voor schandelijke situatie die Palestijnen leven."

'Schandelijke situatie'. Precies! En in dubbel opzicht. De rechteloze situatie van Palestijnen onder bezetting is mensonterend, en een schande, voor Israël.

En omdat jij er m.i. net zo over denkt, bewijst je daarmee dat je het geenszins 'normaal' vindt, maar juist een schending van de norm, precies wat ik bedoel.

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...