dinsdag 21 oktober 2014

Israel sloopt drie huizen plus stallen van een Bedoeïenenfamilie in Jeruzalem

شرطة الاحتلال تهدم منزلاً وبركس تابعا لعائلة الزرعي بحجة عدم الترخيص.(عدسة:عفيف عميرة/وفا)
Foto: WAFA.

De Israelische authoriteiten hebben dinsdag drie huizen en drie schuren voor het houden van dieren verwoest in de wijk at-Tur van Jeruzalem. De huizen behoorden toe aan de Bedoeïenen-familie Zara’i, aldus Um As’ad Zara’i, de eigenares van één van de huizen. Door de sloop werden 23 mensen dakloos.
Um Zara'i vertelde het persbureau WAFA dat de gemeentelijke werkers, vergezeld van zware werktuigen en politie-eenheden, om 6 uur 's ochtends voor de deur stonden en de bewoners beval naar buiten te komen. Daarna kregen gemeentewerkers een half uur om de huizen leeg te halen. Vervolgens werden ze gesloopt, met veel bezittingen er nog in.
De reden van de sloop was dat de eigenaars geen vergunningen hadden gekregen van de autoriteiten. Eén van de inwoners, Khalid al-Zara'i, vertelde het persbureau Ma'an dat de huizen en stallen waren gebouwd in de jaren '80 en dat de familie tevergeefs had geprobeerd de noodzakelijke vergunningen te krijgen. Hij zei dat de familie 150.000 shekel (zo'n 30.000 euro) had betaald aan advocatenkosten en bijkomende kosten, maar allemaal zonder resultaat.
Elders in Jeruzalem, aan de noordgrens van de stad in Beit Hanina, werd dinsdag nog een huis voor een deel gesloopt. Ook in het geval van dit huis, dat toebehoorde aan de familie Gharably, was het een kwestie van het niet hebben kunnen krijgen van een vergunning. Volgens een correspondent van het persbureau WAFA werd tevens een stuk land naast het huis geconfisqueerd ten behoeve van een nederzetting.
De huidige sloopactiviteiten maken deel uit van een golf van toegenomen verwoestingen van huizen op de Westoever. Maandag sloopte Israel twee huizen en vijf gebouwen voor landbouwdoeleinden in Jiftlik en Fasayil in de Jordaanvallei. Alleen al 2014 sloopte Israel tot nu toe 399 huizen om ''administratieve redenen'', zo melde het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICAHD). Hetzelfde comité heeft - op grond van nieuwe gegevens die het heeft verzameld uit Israelische overheidsbronnen en gegevens van mensenrechtenorganisaties - trouwens becijferd dat Israel vanaf 1967 tot september van dit jaar niet minder dan een verbijsterend aantal van 48.000 huizen van Palestijnen heeft gesloopt./b> Tot voor kort ging het ICAHD uit van de sloop van 27.000 huizen.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...