vrijdag 24 oktober 2014

Opnieuw hevige rellen in Jeruzalem, Israel van plan het huis van al-Shaludi te verwoesten

Leden van de familie Shaludi. De vrouw die de foto vasthoudt is Abdel Rahmans moeder. (Foto AFP)

 Israel is van plan het huis van de familie van Abdel Rahman al-Shaludi ofwel te verzegelen, ofwel te vernietigen. Dat heeft de Isarelische minister van Veiligheid, Yitzhak Aharonovich, vrijdag gezegd. Al-Shaludi was de man die donderdag met zijn  auto bij de wijk Sheikh Jarrah van Jeruzalem een aantal passagiers van de sneltram aanreed, waarbij een baby overleed. Aharonovich sprak tijdens een bezoek aan de familie van de dode baby, de drie maanden oude Haya Zissel-Brown.
Israel heeft kort geleden de praktijk laten herleven van het verwoesten van huizen van van terrorisme verdachte personen. Zo werden de huizen vernield van een aantal mannen die verdacht werden van het ontvoeren en doden van drie joodse kolonisten, leerlingen van een religieuze school in Gush Etzion in mei. Het verwoesten van huizen van ''terroristen'' (laat staan van mensen die niet eens ooit voor de rechter zijn verschenen) is onmogelijk onder de Israelische wet. Maar onder het militaire bestuur van de bezette Westoever gelden heel andere regels en daar kan het wel. De familie Al-Shaludi woont echter in de wijk Silwan in het geannexeerde Oost-Jeruzalem. Als Israel hun huis inderdaad zou verwoesten, zou Israel daarmee als het ware onderstrepen dat Oost-Jeruzalem inderdaad ook bezet gebied is.
Een advocaat van de mensenrechtenorganisatie Addameer vertelde het persbureau Ma'an dat het lichaam van Abdel Fatah al-Shaludi om middernacht zal worden teruggegeven. De vader van Al-Shaludi had dit te horen gekregen tijden de verhoren waaraan hij en de andere familieleden door de veiligheidsdienst Shin Bet waren onderworpen. Abdel Fatah al-Shaludi werd na het incident bij de sneltram, neergeschoten door agenten.Hij overleed in het Shaare Tzeddek ziekenhuis. Slechts 20 familieleden mogen bij de ontvangst van het lichaam aanwezig zijn. Blijkbaar is het de bedoeling dat hij in het holst van de nacht in stilte wordt begraven.
Shaludi's moeder. Inas Sharif (42) heeft tegenover het Franse persbureau AFP gezegd dat zij geen idee heeft wat er is gebeurd. ''Ik kan niet zeggen of het opzet was, of dat het een ongeluk was,'' zei ze. ''Maar als het echt een aanval was, waarom had hij dan geen explosieven in zijn auto - of misschien zelfs maar een molotov-cocktail?''
In het gesprek met de journalisten kwam ook naar voren dat haar zoon mentale problemen had als gevolg van de gevangenschap in de Israelische gevangenis en te kampen had met een depressie, omdat hij al maanden geen werk kon vinden. De dag van het incident had zij hem meegenomen naar een arts, die hem aangeraden had een therapeut te bezoeken. Enkele uren later was hij ter ontspanning een ritje met de auto gaan maken.
Het sneltram-incident vond plaats tegen de achtergrond van een Jeruzalem waar de situatie al sinds de moord op de tiener Mohamed Abu Khdeir in juni uiterst gespannen is met vrijwel dagelijkse botsingen. En de gebeurtenis is zonder meer olie op het vuur. Voor de Israeli's (voor zover ik kan nagaan ook voor de linksen onder hen) staat vast dat het een ''terreurdaad'' was. Aan Palestijnse kant is vooral van belang dat t Al-Shaludi de zoveelste is die zonder vorm van proces werd vermoord (hij werd na te zijn neergeschoten met vier schoten toen hij al gewond op de grond lag in feite afgemaakt). Daar werd zijn martelaarschap onderstreept. Voor Israelische kranten als Yediot Ahronot of The Times of Israel was weer een reden om alle schijn van nuance ver achter zich te laten en te berichten dat Ismael Haniye, een van de leiders van Hamas, een babymoordenaar had geprezen en dat hij op posters werd verheerlijkt. Terwijl de betiteling ''martelaar'' in het Palestijnse (en Arabische)spraakgebruik niets anders is dan de naam die iedereen krijgt die door toedoen van een bezetter of oorlogsgeweld sterft. En terwijl de tekst op de poster vrij tam als volgt luidde: ''De martelaar Abdel Rahman al-Shaludi, de uitvoerder van de operatie die de kolonisten in het bezette Jeruzalem heeft verrast''.
De aankondiging van premier Netanyahu en de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, dat de politiemacht sterk zal worden uitgebreid en nog heftiger zal gaan optreden, was eveneens een factor die de spanning deed oplopen. Nog weer een andere factor is de al sinds het joodse Nieuwjaar (eind september) krachtig toegenomen spanning rond de Aqsa-moskee, door vrijwel dagelijkse bezoeken van Joodse nationalistische fanatici aan het terrein, die steeds gepaard gaan aan beperkingen van het aantal moslims dat daar wordt toegelaten om te bidden. Zo werden ook weer deze vrijdag alle mannen van onder de 40 geweerd.
Vandaar dat ook deze vrijdag uiterst onrustig was. Er werd een onbekend aantal arrestaties verricht, er brak als gevolg van politiebeschietingen brand uit in een huis in Issawiya, en er waren de rellen in de wijken Wadi al-Joz, Ras al-Amud, en Silwan. Echt gedetailleerde berichtgeving was er nauwelijks, mogelijk wegens al eerder gemaakte afspraken met de pers om niet door de berichtgeving de spanning nog verder aan te wakkeren. Tenslotte doet de mare al een tijdje de ronde dat er een Derde Intifada op uitbarsten staat. (Eerlijk gezegd lijkt mij dat vrij onmogelijk, de druk en gecombineerde terreur van de Israelische bezettingstroepen en de Palestijnse politie is te hevig). Maar duidelijk is hoe dan ook dat de sfeer verre van prettig is. Ter illustratie heb ik (zie hieronder) de video gekopieerd van de site van The Jerusalem Post, waarop het geluid van Israelische traangas- en stungranaten zich mengt met - zo wordt gezegd - Palestijns vuurwerk. De video is van donderdag. Deze vrijdagavond schijnt het er ongeveer hetzelfde aan toe te gaan.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...