donderdag 23 oktober 2014

PCHR: "Israel schendt afspraak dat vissers uit Gaza zes mijl uit de kust mogen vissen''


Vissers uit Gaza protesteren tegen het niet nakomen door Israel van gemaakte afspraken. De foto is van maart 2013, want ook na het staakt-het-vuren van 2012 beloofde Israel de zone waarin gevist kon worden uit te breiden van drie naar zes zeemijl. En ook toen hield Israel zich niet aan de afspraak.  (Foto Joe Catron/El;ectronic Intifada)

De Israelische marine heeft woensdag  het vuur geopend op een groep vissers uit Gaza, en vervolgens vijf vissers aangehouden en hun boot in beslag genomen, meldt Ma'an News. De vijf behoorden tot de familie Bakr. Volgens Palestijnse ooggetuigen visten ze binnen de afgesproken zone van zes zeemijl uit de kust. Een Israelische militaire woordvoerster zei echter desgevraagd tegen Ma'an dat ze buiten de zone visten. De marine schoot waarschuwingsschoten af in de lucht en vervolgens ''in de buurt'' van de schepen, alvorens
een aantal vissers te arresteren, aldus de woordvoerster.
De arrestatie van de vijf viel bijna samen met het uitkomen van een rapport van het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR), over de maand september, waaruit blijkt dat Israel zich niet houdt aan de afspraken die werden gemaakt bij het tot stand komen van het laatste staakt-het-vuren in Gaza.
Toen, eind augustus, werd vastgelegd dat het territorium van de vissers, die eerst slechts drie zeemijl uit de kust mochten vissen van Israel, met onmiddellijke ingang zou worden uitgebreid tot zes zeemijl. Later in het jaar zou dat zelfs worden uitgebreid naar 12 mijl. (Overigens zou het volgens de afspraken behorende tot de Oslo-akkoorden 20 zeemijl moeten zijn).
Het rapport van PCHR maakt duidelijk dat Israel de afspraak niet nakomt. PCHR documenteerde in  september 18 incidenten waarbij het vuur werd geopend op vissers. In één geval werd daarbij een visser gewond. Verder waren er vier incidenten waarbij vissers achterna werden gezeten, werden 11 vissers gearresteerd, werden vier boten in beslag genomen en werden 22 netten en andere onderdelen van de uitrusting van vissers meegenomen. Al deze incidenten deden zich, aldus PCHR, voor binnen de zone van zes zeemijl uit de kust.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

"Israel houdt zich niet aan zijn afspraken." Verder in het nieuws: "Beren schijten in het bos."

Bert van Zanten.

Abu Pessoptimist zei

Bert van Zanten,
What else is new, zeker. Maar moet ik het dan maar niet meer melden?

Elisabeth Anneke Steven Herman Johan Joktan (etc.) de Boer zei

Die (nogal gore) uitdrukking van die beren kende ik niet, maar mijn reactie was ook: Dit was te verwachten. Toen ik de eerste keer las over de zogenaamde verruiming vroeg ik me al af hoe lang dat zou duren. (Al die Shalit vrijgelatenen zijn toch ook allemaal al weer opnieuw opgepakt, dus wat heeft onderhandelen met de Israelische regering voor zin?)

Maar los daarvan: Natuurlijk moet je het melden Maarten. Niet veel anderen doen het namelijk. Dat alleen al is reden genoeg.

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...