donderdag 31 juli 2014

Huidige aanval op Gaza dodelijker dan die in 2009, dodental nu 1.437 en stijgende

Funeral in Bani Suhaila for the 21 members of the Al-Najjar family, who were killed just before the ceasefire, east of Khan Younis, Gaza Strip, July 21, 2014.  The Al-Najjar family flew their homes in Khuza'a to take refuge fi-urther west.  Israeli attacks have killed 550 Palestinians in the current offensive, most of them civilians. Khuza'a has been under heavy attacks and many fled their village as the Israeli army physically occupies the village. (Anne Paq/Activestills.org)
Begrafenis van 21 leden van de familie An Najjar die op 21 juli werden gedood bij een beschieting van het gebouw waar ze lagen te slapen in Khan Younis. De familie was gevlucht uit Khuza'a ten oosten van Khan Younis en dacht in de stad een onderkomen gevonden te hebben. (Foto Anne Paq/Activestills.com) 

Het dodental van de ruim drie weken oude aanval op Gaza is donderdag gestegen  tot 1,437, Daarmee is het ruimschoots het aantal doden gepasseerd van de slachtpartij die Israel in 2008-2009 in Gaza uitvoerde onder de naam ''Cast Lead''. Toen werden 1.417 doden geteld (cijfer Palestinian Centre for Human Rights PCHR). Als we naar het aantal gewonden kijken is het verschil nog veel groter. Tijdens Cast Lead werden 5.303  mensen gewond, het huidige aantal gewonden van wat  Israel de operatie ''Protective Edge'' noemt, is aangeland bij 8.265. Beide aantallen zijn overigens nog aan het stijgen. De Israelische premier Netanyahu heeft woensdag nog eens herhaald dat hij van geen staakt-het-vuren wil weten alvorens alle tunnels in Gaza zijn opgeruimd. Dat betekent dat de operatie nog wel even zal worden voortgezet. Ook Hamas wil de strijd overigens niet staken alvorens Israel ermee akkoord gaat de ruim zeven jaar oude oude belegering van de Gaza-strook op te heffen.

VS vullen Israels munitie aan en Israel roept nog eens 16.000 reservisten op


Een Israelische 155 mm houwitser vuurt op Gaza. (Foto AFP)

De Verenigde Staten hebben erin toegestemd Israel diverse types nieuwe ammunitie te leveren die zijn opgeraakt tijdens de drie weken van bombardementen op Gaza. Haaretz citeert CNN en zegt dat het onder meer gaat om 120mm mortiergranaten (de zwaarste en meest onnauwkeurige granaten die er zijn, AbuP.) en 40mm munitie voor granaatwerpers. De munitie komt van een depot dat de VS in Israel aanhouden, waar voor meer dan een miljard dollar aan munitie ligt, volgens een official die CNN aanhaalde.
Israel besloot intussen nog eens 16.000 man reservisten op te roepen. Dat geeft de mannen die al onder de wapenen zijn wat ruimte om adem te halen, zo haalde Haaretz een hoge officier aan. Het totaal aantal mensen dat Israel inzet tegen Gaza, een stuk land ter grootte van het eiland Texel met een bevolking van 1,8 miljoen mensen, is nu 86.000 man.

woensdag 30 juli 2014

Israel overtreft zichzelf: na de UNRWA school nu ook een bloedbad op een markt


UNRWA-woordvoerder Chris Gunness barstte in huilen uit toen hij Al-Jazeera probeerde te vertellen wat voor taferelen hij had gezien op de markt in Shuja'iyyeh. (Foto via Twitter)

Het Israelische leger heeft zich woensdag opnieuw het ''meest morele leger ter wereld'' getoond, woorden die ooit werden geuit door de toenmalige Israelische premier en voormalige chefstaf Ehud Barak. Nadat 's morgens al 19 doden en 125 gewonden waren gevallen bij de beschieting van een UNRWA-school die als schuilplaats voor vluchtelingen dienst deed, openden de Israelische troepen woensdagmiddag het vuur op een markt in de wijk Shuja'iyyeh. En dat niet alleen, de beschieting vond plaats tijdens een ''humanitair staakt-het-vuren'' dat Israel nota bene zelf had afgekondigd.
Er vielen tenminste 17 doden en waarschijnlijk zo'n 200 gewonden, van wie velen zeer ernstig zijn gewond. Volgens het Rode Kruis zijn bij veel van de gewonden amputaties nodig. Twitter en ander sociale media werden overstroomd met foto's van het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad, waar de gewonden in gangen op hun beurt lagen te wachten en dat meer leek op een abattoir dan een ziekenhuis.
Een verslaggever van Ma'an News ter plekke meldde dat Israelische artillerie meerdere granaten op burgers op de markt had afgevuurd. Hij zei dat ambulances en voertuigen meer dan een uur later nog steeds bezig waren doden en gewonden naar het Shifa ziekenhuis te transporteren. ook wwerden nog steeds lcihamen van onder de puinhopen vandaan getrokken. Het ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat onder de doden een journalist en twee paramedici waren, evenals een lid van de burgerwacht. Bij de journalist zou het gaan om Rami Ryan, een fotograaf van ''The Palestinian Network for Journalism and Media''. Overigens sneuvelden er aan Israelisch kant deze woensdag ook drie militairen, terwijl er 12 gewond raakten. Dat gebeurde bij een explosie tijdens een operatie in Khan Younis. Israels heeft nu 56 militairen verloren.

Esther Voet (CIDI) twitterde vervalste video over Gaza rond

Esther Voet, de directeur van het CIDI (de afkorting staat voor Centrum Informatie en Documentatie Israel)
heeft op 26 juli via haar Twitteraccount een video-opname rondgestuurd, waarop te zien is hoe leden van Hamas inwoners van Gaza afrossen. De video diende als bewijs voor de door de Israelische propaganda-machine verspreide verhalen dat Hamas zijn eigen mensen opoffert tijdens de Israelische aanval op Gaza. De beweging zou mensen terug hun huizen in jagen als ze die willen verlaten, nadat Israel heeft gewaarschuwd voor een ophanden zijnde aanval. Immers, het onderschrift bij de video luidt: ''Dit is wat Hamas doet met mensen die hun huizen willen verlaten.''


Dit is wat doet met mensen die gehoor willen geven aan waarschuwingen .


Israel treft weer UNRWA-school - 19 doden, ook weer vijf families uitgemoord

At the UNRWA-operated Abu Haseen school in northern Gaza, July 30, 2014.De getroffen UNRWA-school (Foto AFP)

Updated 12.30 uur. Israel heeft woensdagmorgen opnieuw een UNRWA-school in Gaza beschoten waar mensen beschutting hadden gezocht voor het geweld. Volgens UNWRA zijn daarbij minimaal 19 mensen gedood en 125 gewond, van vijf van de gewonden is de toestand kritiek. Khalil al-Halabi, directeur van de activiteiten van UNRWA in Noord-Gaza bevestigde dat de school getroffen was door een vijftal granaten die waren afgevuurd door Israelische tanks toen de mensen nog lagen te slapen. Hij zei dat de school,. de Abu Hussein-school in Jabaliya, onderdak bood aan ongeveer 3.000 mensen.
Reuters meldde dat bloed op vloeren en matrassen van het geweld getuigden. Overlevenden liepen tussen het puin en de glasscherven te zoeken naar menselijke resten en ledematen om te kunnen begraven.
Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, identificeerde een aantal doden als Issam Jaber al-Khatib, Said Abu Jalala, Taysir Hammad, Luay al-Feiri, Bassem Khalid al-Najjar, Thair Khalid al-Najjar, Usama Muhammad Suhweil, Bilal Midhat al-Amudi, Muhammad Moussa Ghabn, Adel Muhammad Abu Qamar, Abdullah Midhat al-Amudi, Ramadan Khader Salman, Alaa Khader Salman, Ali Ahmad Shahin, en Rami Barakat.Tenminste één dode moest nog worden geïdentificeerd.

dinsdag 29 juli 2014

Dit is Israel nu: blijdschap om dode Palestijnse kinderen, Knessetlid Zoabi geschorst, Palestijnen verrot geslagen


Dit werd gezongen op een ''nationalistische" demonstratie op 26 juli in Tel Aviv:
''Tibi (een Palestijns lid van de Knesset) het volgende kind dat slachtoffer wordt is het jouwe. Tibi is dood, Tibi is een terrorist.''
 ''Hanine Shoabi (een ander lid Palestijns lid van de Knesset), dit is het land van de Joden'', ''Ik haat alle Arabieren''.
En de uitsmijter:
''Er is geen school in Gaza want er zijn geen kinderen meer. Gaza is een begraafplaats, olé, olé, olé.''
(h/t Tali Shapiro)
 
Zoabi geschorst
Het Palestijnse lid van de Knesset Hanine Zoabi (van de partij Balad) is dinsdag voor zes maanden geschorst van deelname aan de vergaderingen van de Knesset, wegens opmerkingen die ze maakte naar aanleiding van de ontvoering van drie Joodse tieners in juni, die later vermoord bleken te zijn. De beslissing om Zoabi te schorsen werd genomen door het Comité voor Ethiek (sic) van de Knesset. Een schorsing van zes maanden is de zwaarst mogelijk straf. Hij was nog nooit toegepast in de ''enige democratie in het Midden-Oosten'' .

Betogingen Westoever tegen Israels optreden in Gaza eisen nog een slachtoffer

Een Palestijn die negen dagen geleden werd gewond bij protesten op de Westoever tegen de Israelische slachtpartij in Gaza is dinsdag overleden in het Ahli ziekenhuis in Hebron, meldt Ma'an News.
Het aantal Palestijnen op de Westoever dat door de Israelische troepen bij demonstraties tegen Gaza is doodgeschoten komt daarmee op 12 volgens Ma'an (13 volgens mijn berekening, op 14 juni werd een Palestijn in Hebron gedood die niet werd meegerekend, AbuP.). Zoughair liep zijn verwondingen op tijdens botsingen met Israelische troepen bij het dorp Idhna ten westen van Hebron.

Dodental Gaza boven de 1.200, centrale Gaza in brand, Israel verloor nog eens 10 man

Israeli's bergen één van hun gewonden. (Foto Arab 48)

Updated 13.55 uur. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn dinsdag in de Gaza-strook nog eens meer dan 100 mensen gedood in een ongekende golf aanvallen en bombardementen vanuit zee, de lucht en over land. Het ministerie blijkt de cijfers nauwelijks te kunnen bijhouden. Kort nadat het een aantal doden van 57 had gemeld, leverde een belronde met ziekenhuizen een getal boven de 100 op. Verschillende groepen slachtoffers behoorden weer tot één familie. Het dodental in Gaza als gevolg van 22 dagen van aanvallen is nu boven de 1.200 gestegen . Er zijn meer dan 6,700 gewonden. De enige elektriciteitscentrale van de Gaza-strook is dinsdagmorgen in brand geschoten en is gesloten. De centrale leverde een derde van de elektriciteit in Gaza.
De Vn meldden intusen dat 215.000  mensen hun woningen zijn ontvlucht of dakloos zijn geworden, Israel heeft nog eens 400.000 mensen het bevel gegeven hun huizen te verlaten, aldus de VN . 
Israel heeft bekendgemaakt dat in de loop van maandag nog eens 10 militairen zijn gesneuveld. Vier werden  gedood bij een mortieraanval op Eshkol Regional Council (aanvankelijk werd gemeld dat het hierbij om vier  burgers ging), vijf werden verrast door een uitbraak via een tunnel en één werd gedood door mortiervuur in het zuiden van Gaza, meldt Haaretz.  Israels verliezen staan nu op 53 dode militairen en drie burgers. Er liggen 106 militairen in diverse ziekenhuizen. Van één van hen is de situatie kritiek, acht anderen zijn zwaar gewond.

maandag 28 juli 2014

Israel beschiet Shifa ziekenhuis en een park en doodt tien kinderen


Gewonde kinderen worden de één na de ander in looppas afgeleverd in het Shifa-ziekenhuis. (Foto via Twitter)

Updated dinsdagochtend 1.41 uur.
Israelische militairen hebben maandag het Shifa- ziekenhuis in Gaza-stad, het belangrijkste ziekenhuis van Gaza gebombardeerd en een park bij het strand van Gaza-stad. Daarbij kwamen tenminste tien kinderen om. De tien slachtoffertjes  vielen bij de beschieting van het park bij het Shati-kamp waar de kinderen - in de relatieve kalmte van een officieus bestand - aan het spelen waren op deze eerste dag van Eid al-Fitr (het Suikerfeest).
Deze dag, maandag, werden in totaal 44 mensen gedood en 241 gewond in de hele Strook als gevolg van de hervatte Israelische bombardementen vanuit de lucht, zee en op land. ook werden 12 doden van vorige dagen van onder het puin gehaald. Het totaal aantal doden staat nu, volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid in  Gaza op 1.088, vwn wie 251 kinderen en 50 ouden van dagen. Er zijn 6.470 gewonden van wie 1.980 kinderen en 259 bejaarden.
Een staakt-het-vuren lijkt ver weg. De Israelische premier Netanyahu zei maandag in een speech dat de campagne in Gaza om alle militaire capaciteit van Hamas in Gaza te ontmantelen nog een lange tijd kan gaan duren.

Ongemakkelijke kalmte in Gaza onder een officieus staakt-het-vuren

Israelis protesting the Gaza war in Tel Aviv light candles to commemorate the victims. (photo: Oren Ziv/Activestills.org)
In Tel Aviv was zaterdagavond een demonstratie tegen de aanval op Gaza waaraan zo'n 3.000 tot 5.000 Israeli's deelnamen. De deelnemers werden aangevallen door een 300-tal rechtse Israeli's die pepperpray sproeiden en erop sloegen. De politie maakte een vroegtijdig einde aan de betoging omdat er een raketalarm dreigde.

Een ongemakkelijke kalmte heerste maandag in de Gaza-strook nadat Israel zijn beschietingen en aanvallen (nagenoeg) heeft gestaakt en Hamas (vrijwel) is opgehouden met het afvuren van raketten.  Slechts een enkele keer was er artillerievuur te horen en er werd één raket richting Israel afgeschoten.
Het is een onofficieel bestand wat er in stand wordt gehouden.Het Israelische leger heeft gezegd dat het alleen zal schieten wanneer het beschoten wordt en heeft eraan toegevoegd dat het vooralsnog geldt voor een onbepaalde periode. Maar het gaat wel door met het zoeken naar tunnels en het is niet duidelijk of Hamas akkoord zal gaan met een langere pauze. Wel is het waarschijnlijk dat Hamas zich vandaag aan dit officieuze bestand zal houden, aangezien vandaag Eid al-Fitr, het einde van de Ramadan (Suikerfeest) wordt gevierd.

zondag 27 juli 2014

Hamas alsnog akkoord met verlenging bestand, Israel verwerpt het


Updated 18.45 uur.  Hamas heeft zondag laten weten dat de diverse fracties In Gaza alsnog wèl akkoord gaan met een staakt-het-vuren van 24 uur dat om 14.00 plaatselijke tijd zou  ingaan. Hamas reageerde daarmee op een voorstel van de Verenigde Naties, nadat het eerder een Israelisch voorstel om het 12-uurs staakt het vuren te verlengen van de hand had gewezen. Dat gebeurde omdat  het Israelische kabinet besloten had dat Israel tijdens dit bestand door zou gaan met het opsporen en vernietigen van tunnels in Gaza.
Maar nadat Hamas akkoord was gegaan, liet Israel weten dat het alsnog een bestand afwees. Omdat Hamas het eerdere bestand had gebroken door de raketbeschietingen te hervatten, zei premier Netanyahu. Netanyahu zei ook dat Israel alleen nog een langdurig bestand zal accepteren op de voorwaarden die vorige week waren geformuleerd door Egypte. Daarin werd geen rekening gehouden met de eis van Hamas dat de zeven jaar oude blokkade van Gaza wordt opgeheven. 
 Hamas hervatte zondagmorgen de beschietingen met raketten. Er werden salvo's afgevuurd op Ashdod en Tel Aviv die overigens geen schade veroorzaakten.  Dat werd door Israel beantwoord met hernieuwde heftige Israelische beschietingen.
Zondagmorgen vroeg sneuvelde opnieuw een Israelische soldaat die werd getroffen door een mortiergranaat. Israel maakte zaterdagavond al bekend dat twee militairen die eerder gewond waren geraakt, alsnog waren overleden. Het zijn kapitein Liad Lavi (22) en Chief Warrant Officer Rami Chalon, 39. Het Israelische leger heeft nu in totaal 43 man verloren.

zaterdag 26 juli 2014

''Israel has the right to defend itself'' - Photos from Gaza taken during the 12 hour cease fire

View image on TwitterThe youngest slaughter: children of the An-Najjar family who were killed on Saturday morning 26 July in Khan Younis.
View image on Twitter
Again: the An-Najjar family .
 View image on Twitter
Shuja'iyyeh in Gaza-Stad. 

Israel vermoordde vlak voor ingaan bestand familie van 20 personen, dodental Gaza nu boven de 1.000

Gaza
Shujaiyyeh in Gaza -Stad (Foto Reuters). Nog steeds worden daar lichamen gevonden in het puin. In totaal borgen de Palestijnen na het ingaan van het bestand op verschillende plaatsen 40 lijken die nog onder het puin van eerdere beschietingen lagen.

Enkele minuten voor het bestand van 12 uur zaterdagmorgen zou ingaan, heeft Israel nog een familie van tenminste 20 personen vermoord in een vluchtelingenkamp in Khan Younis. De familie an-Najjar was voor het geweld gevlucht uit Khuzaa, iets ten oosten van Khan Younis, en had in Khan Younis onderdak gevonden. Maar vlak voor 8 uur in de ochtend, het begin van het bestand, verwoestte een Israelisch vliegtuig met een raket het vier verdiepingen tellende gebouw waarin ze lagen te slapen. De luchtaanval doodde 11 kinderen, vier vrouwen en vijf mannen van dezelfde familie, aldus Palestijnse medische bronnen.
De familie An-Najjar was overigens niet de enige familie die uit Khuzaa was gevlucht. Volgens Amira Hass van de krant Haaretz die in Gaza is, hebben 10.000 mensen uit Khuzaa onderdak gezocht in Khan Younis. Met de dood van de familie An-Najjar kwam het dodental in Gaza deze zaterdag morgen op 35. 
Update 17.00 uur.  Na het ingaan van het bestand werden in enkele uren tijd niet minder dan 81 doden geborgen uit het puin van huizen die eerder waren platgegooid door de Israeli's, meldt Haaretz.  Het dodental in Gaza sinds het begin van de aanval op 8 juli is daarmee boven de 1.000 gekomen. Het aantal gewonden ligt in de buurt van de 5.700 volgens het ministerie van gezondheid in Gaza. 
Israel maakte zaterdag bekend dat voor het ingaan van het bestand nog vijf militairen zijn gesneuveld. Het zijn sergeant Guy Boyland (21), Amit Yeori (20), Roy Peles (21), Avraham Grintzvaig (21) en Gal Bason (21). Sinds het begin van de operatie tegen Gaza heeft Israel nu 40 man verloren, plus drie burgers die door raketten werden gedood. (einde update).   

Israel accepteert kort staakt-het-vuren, maar verwerpt vooralsnog langer bestand

Smoke from an Israeli strike rises over Gaza City, Thursday, July 24, 2014
Het Israelische kabinet heeft vrijdag besloten akkoord te gaan met een ''humanitair'' staakt-het-vuren van 12 uur, dat zaterdagochtend om 7 uur plaatselijke tijd zal ingaan. Het heeft echter het voorstel van de Amerikaanse minister Kerry voor een langer staakt-het-vuren, van een week, niet aanvaard. Volgens YNet is het Israelische kabinet er nog niet uit en zal er, wellicht nog zaterdag, een beslissing over nemen.
Reuters berichtte dat de meeste ministers het voorstel teveel in het voordeel van Hamas vonden.

vrijdag 25 juli 2014

Weer zes Palestijnen op Westoever doodgeschoten bij protesten tegen slachting in Gaza

Khalid Azmi Khalid Yousef. (Foto Ma'an).

Update 23.00 uur. Zes Palestijnen zijn vrijdag op de Westoever doodgeschoten bij grote demonstraties tegen de Israelische aanval op Gaza. De demonstraties vonden onder meer plaats in Huwwara, Beit Ummar, Hebron, Halhul, Bilin, Ramallah, Tuqu, al-Arroub, en Jeruzalem.
In Huwwara bij Nablus werd Khalid Azmi Khalid Yousef (18) doodgeschoten door een koloniste. De koloniste kwam aanrijden toen de protestmars gaande was en schoot in de menigte. Khalid Yousef werd in de borst getroffen en overleed, drie anderen raakten gewond. Na de schietpartij arriveerde het leger om de orde te herstellen. Het beschoot de Palestijnse menigte met traangas, rubberkogels en scherpe munitie. Er viel nog één dode de 22-jarige Tayeb Abu Shehada. ook vielen er drie ernstig gewonden, Tariq Issam, Muhammad Nasasrah, en Jihad Odeh; 20 mensen leden aan ademhalingsmoeilijkheden vanwege het traangas. De koloniste werd aangehouden om te worden ondervraagd. Ze zei dat ze in het nauw was gedreven en ''in de lucht had geschoten''.
De vier overige doden vielen ook door kogels van het leger. In Beth Ummar bij Hebron vielen drie doden. De eerste dode was 47-jarige Hashem Abu Maria, een werknemer van Defense for Children. Hij werd in de borst geschoten en overleed kort daarna. De volgende dode was Sultan al-Zaaqiq (30), het daaropvolegde slachtoffer was de 35-jarige Abd al-Hamid Breigheth.

Kerry wacht op antwoord op zijn voorstel voor een bestand, dodental Gaza naar 823, nieuw salvo raketten op Israel


Foto Arab 48

Updated 12.30 uur.  Israel heeft sinds middernacht in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw 24 slachtoffers gemaakt in Gaza, onder wie de woordvoerder van de Quds Brigades van de Islamistische Jihad en drie van zijn kinderen. Het totaal aantal slachtoffers is nu 823 en meer dan 5.2407 gewonden.
Israel verloor een soldaat, Yair Ashkenazi (36) in Noord-Gaza. De Israelische verliescijfers zijn nu 33 doden en ruim 130 gewonden.   
Een luchtaanvall; op zijn huis in Rafah doodde in de nacht de woordvoerder van de Quds Brigades van de Islamitsiche Jihad, Salah Ahmed Abu Hassanein , ''Abu Ahmed'' , (45), en drie van zijn kinderen: Abdel Aziz (15), Hadi (12) en Abdel Hadi (9), 14 mensen raakten gewond.  In Khan Younis stierf Ali Mohammed Asfour (58) en in Deir Balah Eid Mohammed Abu Petra (23). In Khan Younis stierven verder Mohammed Ibrahim al-Khatib (27),  Afanah Rasha Abed Rabbo (28), Rasmia Salama (24), en Mohammed Samir Abdel Aal al-Najjar. Medische bronnen meldden verder de dood van Suleiman al-Sawwaf bij een bombardement ten oosten van Khan Younis waarin drie anderen werden gewond, en de dood van de zwangere Shaima Hussein Abdel Qader in het Aqsa-ziekenhuis in Deir al Balah. Haar ongeboren baby kon worden gered. 
Israel werd in de ochtend opgeschrikt door nieuwe salvo's raketten. Twee vliegtuigen moesten tijdelijk uitwijken omdat de luchthaven Ben Gurion in de vuurlinie lag, er was luchtalarm in Tel Aviv, Holon, Yehud, Rehovot, Rishon Lezion, Ashkelon, Ra'anana, Herzliya, en Ramat Hasharon. In Ashkelon werd een huis beschadigd.
 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry wacht intussen op een reactie op zijn voorstel voor een staakt-het-vuren, dat hij heeft overhandigd aan Israel en aan landen die druk kunnen  uitoefenen op Hamas (de VS praten niet met Hamas zelf). Het voorstel behelst een bestand, waarbij Israelische troepen wel nog zeker een week in Gaza blijven om verder te gaan met het ontmantelen van tunnels en dergelijke, terwijl intussen wordt onderhandeld over het openen van de grenzen  van Gaza.

Twee Palestijnen doodgeschoten en 287 gewond tijdens grootste protesten in jaren op de Westoever

Qalandia protests
De betoging bij Qalandiya was de grootste betoging op de Westoever sinds tijden. (Foto via Twitter)

Updated vrijdag.  Het Israelische leger heeft donderdag op de Westoever bij Jeruzalem twee Palestijnen doodgeschoten die deelnamen aan protesten tegen de inval in Gaza. Het waren de grootste protesten die de Westoever in jaren heeft gezien. De twee werden gedood tijdens een mars van meer dan 20.000 mensen van het Amari vluchtelingenkamp naar het Qalandiya checkpoint, meldde een verslaggever van Ma'an News. Ze werden geïdentificeerd als Mohammad al-Araj (19) en Majd Sufyan (27). De laatste is overigens op dit moment alleen klinisch dood. Tenminste 287 Palestijnen raakten tijdens clashes met de Israeli's gewond, van wie 154 door scherpe munitie. Van een aantal van hen is de de situatie kritiek. Het leger schoot overigens ook met traangas en ''rubberkogels''.
Vrijdag waren er opnieuw botsingen bij de Aqsa-moskee, nadat enkele honderden Palstijnen erin waren geslaagd door de afzetting te breken en het gebied binnen te gaan. Eén jongere werd levensgevaarlijk aan het hoofd gewond door een zogenoemde ''rubberkogel''.  
De protesten bij Qalandiya van donderdagavond sloegen over naar Oost-Jeruzalem. Bij de Aqsa moskee werd een politiebureau in brand gestoken en in Silwan en andere wijken waren botsingen met de politie en daar gevestigde nederzettingen. Duizenden gingen ook de straat op in Nablus en Bethlehem. Ramallah was volgens berichten op Twitter een volledige chaos, zonder dat er politie te zien was.

donderdag 24 juli 2014

Israel mikt op ziekenhuizen en scholen, totaal aantal slachtoffers nu boven de 800

An Israeli artillery unit fire towards the Gaza Strip from their position on Israel-Gaza border, on July 21, 2014.<span class="s1"> Israeli attacks have killed 550 Palestinians in the current offensive, most of them civilians. (Yotam Ronen/Activestills.org)
Artillerie-eenheid aan de grens met Gaza. (Activestills.org/Yotam Ronen).Israel laat kennelijk zware artillerie schieten op bevolkingscentra, hoewel de nauwkeurigheid van dit soort wapens niet erg groot is.

Update 23.30 uur. Israel heeft donderdagavond een ziekenhuis gebombardeerd. Een peuter van tweeëneenhalf, Ibrahim al-Sheikh Omar die in de Intensive Care lag,  kwam daarbij om, terwijl 30 mensen gewond raakten. Twee dagen eerder werden vier mensen gedood en 60 gewond bij de beschieting van het Aqsa-ziekenhuis in Deir al-Balah.Intussen kwamen bij luchtaanvallen in het zuiden van de Gaza-strook nog zeker 18 mensen om, waarmee het dodental voor de hele dag op 116 kwam, volgens een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het totaal sinds het begin van Israels aanvallen stijgt nog en staat nu volgens de laatste cijfers op tenminste 802 doden en meer dan 5.200 gewonden.
Eerder  op de dag voerde Israel een granaatbeschieting uit op een UNRWA-school in Beit Hanoun die dienst deed als schuilplaats voor van elders gevluchte Palestijnen. Een woordvoerder van UNRWA in Gaza, Adnan Abu Hasana, zei dat de organisatie van tevoren geen waarschuwing had ontvangen. Tenminste 17 mensen werden gedood en ruim 200 gewond. Naar verdere slachtoffers werd later in de middag nog gezocht. De school bood vooral onderdak aan ouden van dagen, vrouwen en kinderen, aldus de UNRWA-woordvoerder. 
Het was de vierde keer in twee dagen dat Israel een school bombardeerde die dienst deed als schuilplaats.  Tijdens de Cast Lead-campagne van 2008-2009 bombardeerde Israel ook een keer een terrein dat grensde aan een UNRWA-school. Daarbij kwamen toen 41 burgers en één strijder om het leven.
Hamas meldde eerder op de dag dat het acht Israeli's had gedood en de Islamitische Jihad meldde later op de dag dat het vier Israeli's had gedood in een hinderlaag. Israel heeft donderdag geen nieuwe verliezen gemeld. Het totaal staat daar op 32 doden, 134 gewonden en één vermiste soldaat.  

Hamas blijft erbij: alleen bestand als blokkade wordt opgeheven

Aankondigingsbord op de luchthaven Ben Gurion. Israel was even nagenoeg onbereikbaar door de lucht, maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het vliegverbod vandaag weer opgeheven. (Haaretz)

Update donderdag 10.00 uur. In de vroege ochtend van donderdag zijn weer 31 Palestijnen gedood, meldt Ma'an, waaronder tien leden van één familie, de familie Al-Astal in Khan Younis. De woordvoerder van de VN, Chris Gunness, meldt op Twitter dat ook twee personeelsleden van UNRWA, twee onderwijzers, zijn gedood. Een in zijn huis, de ander op weg naar zijn werk. Het dodental staat nu op 726 er zijn meer dan 4560 gewonden. Haaretz meldt dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de ban op vluchten naar Israel weer heeft opgeheven.
View image on Twitter
Haaretz meldt dat Israelische militairen in Rafah ongeveer 150 Palestijnen uit hun huizen hebben gehaald en gevangen hebben genomen. Haaretz nam deze foto over van de site Walla, waar ze in onderbroek onder schot worden gehouden. Hierna kregen ze Israelische gevangenisskleding, aldus Haaretz.(einde update)

Israel heeft bekendgemaakt dat woensdag nog drie van zijn militairen zijn omgekomen, terwijl 28 soldaten werden gewond. De doden vielen als gevolg van een explosief. De Israelische verliezen staan nu op 32. Ook zijn drie burgers gedood door raketten uit Gaza, onder wie een Thaise werknemer die woensdag werd getroffen.
Op dezelfde dag werden 73 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen. Op de dodenlijst aan Palestijnse kant staan nu 695 mensen, van wie ruim 81,5% burgers volgens de mensrechtenorganisatie Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR).
De Raad voor de Mensenrechten van de VN heeft aangekondigd dat het een internationaal onderzoek wil instellen naar schendingen van de mensenrechten door Israel. De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, zei dat er "een duidelijke mogelijkheid'' is dat Israel oorlogsmisdaden pleegt in Gaza. Zij veroordeelde ook de ''willekeurige'' raketaanvallen van Hamas.

dinsdag 22 juli 2014

Weer minimaal 50 doden in Gaza, Israel geeft vermissing militair toe, nog twee Israeli's gedood


 De puinhopen van de Al-Aqsa Martelaren moskee in Gaza stad die dinsdag werd vernield met een luchtaanval. Volgens de  Palestijnen zijn 50 moskeeën in de geheel Gaza-strook geheel of gedeeltelijk vernield. (Activestills/Anne Paq)

Update 7.15 uur woensdag. Tenminste 50 mensen zijn dinsdag gedood bij diverse aanvallen in Gaza. Het totale aantal slachtoffers ligt nu boven de 600 mensen gerekend vanaf het begin van de operatie op 8 juli. Dinsdag werden opnieuw twee Israelische militairen gedood in Gaza, kapitein  Dmitry Levitas, 26, uit Jeruzalem en luitenant Natan Cohen, 23, uit Modiin, beiden van het corps pantsertroepen, werden gedood door sluipschutters. De Israelische verliezen kwamen daarmee op 29. Er zijn 123 gewonden, van wie tenminste zes zeer ernstig gewond zijn.

De meeste luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France, Lufthansa, KLM, Swiss, Air Canada hebben hebben hun vluchten op Tel Aviv gestaakt uit vrees voor raketten, nadat de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten het vliegen op Tel Aviv verboden. Een toestel van Delta Air strandde in Parijs en Turkish Airlines liet een vlucht omkeren. Haaretz meldt dat EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben opgeroepen tot de ontwapening van Hamas en alle gewapende groepen in Gaza.   
Intussen liep het aantal doden en gewonden in Gaza weer op.  In Khan Younis doodde een luchtaanval dinsdagavond twee Palestijnen op een motorfiets. Mustafa Mohammed Fayyad, 24, Nour al-Islam Raed Abu Huwashel, 12, en een ongeïdentificeerde man werden gedood in Noord-Gaza. Ahmad Issam Wishah, 29, Ahmad Kamil Abu Mgheiseb, 35, Raed Abdul Rahman Abu Mgheiseb, 35, and Ahmad Mohammad Ramadan, 30, werden gedood in  Midden-Gaza. Khalaf Atiyeh Abu Sneima, 18, and Khalil Atiyeh Abu Sneima, 20, werden gedood in Oost-Rafah, terwijl Mohammad Jalal al-Jarf, 24, werd gedood in Khan Younis.

Israeli schiet Palestijn dood op de Westoever


Een Israeli heeft maandag laat een Palestijn doodgeschoten in Ar-Ram bij Jeruzalem op de Westoever,  meldt Ma'an. Veiligheidsbronnen identificeerden hem als Mahmoud Shawamreh, 21, uit ar-Ram. Hij had een steen gegooid naar de auto van de Israeli. Het incident vond plaats bij een checkpoint en zijn lichaam werd naar Israel gebracht. Het is al meerder dagen onrustig op de Westoever als gevolg van de Israelische inval in Gaza. 
 
Winkels in diverse plaatsen opde Westoever waren maandag gesloten uit protest tegen de slachting in Gaza.  Deze foto is van het Mangerplein in Bethlehem (Ma'an)

maandag 21 juli 2014

Dodental Gaza op 584, verliezen Israel stijgen naar 27 man

Begrafenis, maandag, van 26 leden van de familie Abu Jami  die zondag omkwamen bij de verwoesting van hun huis in Khan Younis. Vijftien van hen waren kinderen. (Activestills) 

Update 9.30 uur dinsdag:  Nog twee Israeli's zijn maandag gedood, zodat het totaal aantal op negen kwam. Israels totale verliezen zijn nu 27 militairen. Ma'an News meldt dat in de nacht en vroege ochtend opnieuw 12 mensen zijn gedood in Gaza. Het Palestijnse dodental staat nu op 583 en over de 3.300 gewonden. (einde update)

Zeven Israeli's zijn gedood in de afgelopen 24 uur in Gaza, zo heeft de Israelische legerwoordvoerder meegedeeld. De verliezen van het leger tijdens deze operatie in Gaza zijn daarmee opgelopen tot 25, meldt Haaretz.
Vier van hen werden gedood in de buurt van de kibbutz Nir Am toen tien Palestijnen aan de Israelische kant van de grens opdoken. De tien Palestijnen werden gedood, zoals Israel 's ochtends al meldde (en zoals ook Hamas bevestigde) , maar nu gaf Israel ook het verlies van vier Israelische soldaten toe. De vier werden gedood door een anti-tank raket. Twee andere soldaten werden gedood tijdens een vuurgevecht in de Gaza-strook zelf, eveneens met een anti-tankraket. Nog een soldaat werd zaterdag gedood door eigen ''vriendelijk vuur''.
Aan Palestijnse kant vielen maandag intussen weer ruim 100 nieuwe doden, 23 van hen vielen in slechts twee uur van hevige beschietingen en bombardementen, laat op de dag.  Het Palestijnse dodental ligt nu in de buurt van de 572, en 3.300 gewonden.

Israel richt slachting aan in Gaza-stad, Israeli's verliezen nog eens 13 man

Medics at the Al-Shifa hospital mourn their colleague targeted and killed in Shejaiya neighbourhood earlier today, July 20, 2014. (Anne Paq/Activestills.org)
Ambulance-broeders troosten elkaar na de dood van een collega bij de slachting in Shuaijiyya. Ook een fotojournalist werd gedood. Palestijnen gaan ervan uit dat de slachting in de wijk een wraakactie was voor de dood van 13 Israeli's die die dag sneuvelden. (Foto Activestills. org)

Updated, 9. 00 uur. De Israelische strijdkrachten hebben volgens Palestijnse bronnen zondag een nieuwe slachtpartij aangericht in de wijk Shuaijiyya in Gaza-stad. Tenminste 72 mensen zijn gedood en honderden gewond bij aanvallen in deze wijk, meldt Haaretz op gezag van het Palestijnse ministerie van Gezondheid.
Het totale dodental kwam daarmee op 481 sinds het begin van Israels operatie 14 dagen geleden, het aantal gewonden op 3,130. Volgens woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza waren onder de 150 Palestijnen die zondag werden gedood -- het was de bloedigste dag in Gaza in jaren  -- veel vrouwen en kinderen.  Alleen al onder de 50 doden (van de in totaal 72) die zondagmiddag van onder het puin in Shuaijiyya waren gehaald, waren 17 kinderen, 14 vrouwen en vier bejaarden. Er waren meer dan 200 gewonden in de wijk. Het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad klaagde dat het de stroom niet aankon. 
Ook aan Israelische kant liep het aantal slachtoffers op. Zondag kwamen 13 soldaten om, waarmee het totaal op 18 kwam. Er raakten acht soldaten gewond. Twee burgers werden gedood door raketten, aldus Haaretz.  Er zijn rond de 60 Israelische gewonden, van wie vijf in de intensive care. Van 15 is de situatie stabiel en ongeveer 40 zijn licht gewond, volgens het Israelische leger.

zaterdag 19 juli 2014

Nog twee Israeli's gesneuveld, het aantal Israelische slachtoffers stijgt naar vijf

Tanks fire on Gaza (Photo: Ido Erez)
Tanks vuren op Gaza. (Foto YNet).

 Update zondagmorgen. Nog twee Israelische soldaten zijn in de loop van zaterdag gedood bij een nieuwe uitbraak van Hamas-strijders via een tunnel. Luitenant Bar Rahav (21) en sergeant Bnaya Rubel (20) werden gedood bij beschietingen van hun voertuigen. Hamas zei dat opnieuw vijf Israeli's waren gedood. (eidne update).

Twee Israelische militairen zijn zaterdagmorgen gedood tijdens een vuurgevecht met leden van de Qassam Brigades van Hamas, die via een tunnel bij Rafah Israel waren binnengevallen en met  het vuur hadden geopend op een jeep. Vier militairen raakten gewond. Ook werd een man gedood in de buurt van Dimona door een raket, meldt Haaretz. Israel betreurt nu vier doden, tegen de Palestijnen ruim over de 300. Een aantal dagen geleden kwam al een Israelische burger om in de buurt van de grensovergang Erez.
Eerder zaterdagmorgen was er een vuurgevecht in het midden van de Gaza-strook waarbij drie soldaten gewond raakten en naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva moesten worden afgevoerd. Vrijdag avond waren al drie Israelische militairen gewond bij een vuurgevecht in het noorden van de Gaza-strook. Ma'an News meldt dat volgesn de Qassem Brigades bij de aanval in de buurt van Rafah vijf Israelische oldaten werden gedood.  Israel gaf het verlies van twee soldaten toe: sergeant Adar Bersano, 20, en majoor Amotz Greenberg, 45. Israel meldde dat de Palestijnen uit een tunnel kwamen en aanvielen met machinegeweren en een anti-tank raket. De Israeli's doodden één strijder, de rest vluchtte terug Gaza in, aldus de Israelische bekendmaking.

Dodental in Gaza naar 316

(Op minder dan halve kracht, met slechte verbinding)

Israeli forces on Saturday pressed ahead with a ground offensive in the Gaza Strip, where Palestinian militants kept firing rockets deep into Israel's heartland, pushing the death toll past 300 in almost two weeks of conflict. The death toll on Saturday morning hit 24 after Palestinian civil defense rescue teams pulled ten bodies out of the debris of a home in Khan Younis in the southern Gaza Strip as Israeli forces continued their military offensive against the Gaza Strip by air, sea, and land for the twelfth day.
The killings follow the deadliest day in the conflict so far, after Israel killed at least 63 Palestinians and injured more than 400 on the first day of their ground invasion of the besieged coastal enclave. Saturday morning's deaths bring the total death toll of 12 days of Israeli military offensive in Gaza to 316 in addition to 2268 injuries, according to al-Qidra. The spokesman highlighted that Friday was the deadliest day of Israel's military aggression on Gaza with 52 Palestinians killed as of midnight.

woensdag 16 juli 2014

Tijdelijk op minder dan halve kracht.

Slechts gertimed dit jaar, maar ik wist ook niet van te voren dat Israel Gaza zou aanvallen. Wegens vakantie is dit blog tijdelijk dicht, of functioneert het op minder dan halve kracht. Tot 24 juli. Dan ben ik insha'Allah weer terug.

""Beste Mark, dat gesprek was een horreur''

Een brief van een oud-minister-president aan de huidige premier. ''Wat me in je televisieoptreden bovenal heeft verontrust is het ontbreken van enige empathie met het immense leed van de weerloze Palestijnen.''  
Wie Van Agts reactie op Rutte's laatste ''interview met de minister-president'' nog niet gelezen heeft: Hier is hij.  Een waardige brief, de moeite waard, en, zo weet ik toevallig uit de eerste hand:  hij kwam recht uit het hart.    

De heer M. Rutte
Minister-president
Binnenhof 19
2500 EA  Den Haag
Betreft: Gaza
Nijmegen, 15 juli 2014
Premiers van ooit schrijven zelden aan premiers van nu over politieke zaken. Jij bent mijn achter-achterkleinzoon in het ambt van Eerste Minister, ook jij hebt nooit een politieke brief van mij ontvangen. Wel eens een amicale boodschap van waardering voor een aantal van je presentaties. Maar nu kan ik niet langer zwijgen. Op vrijdag 11 juli j.l. heb ik je optreden beluisterd in de tv-uitzending “NOS Gesprek met de minister-president”. Waarschijnlijk je laatste interview voorlopig, want in Den Haag is het zomerreces begonnen. Dat gesprek was een horreur.
De interviewer begon met Gaza. Wéér beschietingen vanuit dat gebied op Israël en wéér een daverend antwoord van Israël hierop. Hij vroeg of je er een déjà vu gevoel bij had. In 2012 was het immers ook zo gegaan. Maar dat onderschreef je niet, je wees op de verschillen. De raketten die Hamas nu gebruikt zijn geavanceerder en hebben een groter bereik, zei je met veel urgentie. Je benadrukte, bij herhaling, nóg een verschil: nu worden de raketten “vanaf scholen of ziekenhuizen” afgevuurd en aldus worden “mensen ook echt als schild gebruikt”. Dus is het allemaal nog weer lomper, nog weer brutaler, nog weer wreder wat er gebeurt, voegde je eraan toe. Vonken van verontwaardiging spatten van het scherm af.
Je beticht dus de machthebbers in Gaza ervan dat ze lanceerinstallaties opzettelijk hebben geplaatst naast of vlakbij scholen en ziekenhuizen. Berust die claim op onafhankelijke bronnen, of op wat Israëlische functionarissen je hebben ingefluisterd?

Israel geeft bewoners van twee wijken in Gaza-stad de raad te vertrekken

Farouk mosque of an-Nuseirat Refugee Camp lies in ruins after being struck by Israeli bombs, Gaza Srip, July 14, 2014. The mosque was hit two days before.
De moskee Al-Farouk in het Nusseirat kamp, die is gebombardeerd op 12 juli 2012.

Updated 18.50 uur. Israel heeft woensdag zijn luchtaanvallen op Gaza voortgezet. Een 20-tal mensen werden gedood. Het dodental van de golf Israelische aanvallen van de afgelopen week ligt nu rond de 210. Er zijn meer dan 1520 gewonden.
 Vier kinderen werden woensdag op het strand van Gaza-stad gedood bij een beschieting door de Israelische marine. Het gebeurde voor de ogen van journalisten van onder andere AFP en The Guardian. De vier dode kinderen behoorden tot één familie. Het waren Ahed Atef Bakir (10),  Zakariya Ahed Bakir (10), Mohammad Ramiz Bakir (11) en Ismail Mahmoud Bakir (9). Een aantal andere kinderen raakte gewond. Zij werden opgevangen in een hotel aan de kust waar journalisten een onderdak hebben gevonden.
Andere slachtoffers deze woensdag waren: Abdulrahman Ibrahim Khalil al-Sarhi (37) die werd gedood bij een luchtaanval in de wijk Zaytoun in Gaza-stad. De familie Abu Daqqa, die werd getrofffen in een auto in de buurt van Khan Younis, waarbij de broers Ibrahim Abu Daqqa (25), Amr Abu Daqqa (10) en hun oma, Khadra Abu Daqqa (75) werden gedood, terwijl hun vader zwaar gewond raakte.
 Embedded image permalink
De vier kinderen uit de familie Bakir die werden gedood door een granaatbeschieting op het strand van Gaza-stad.

dinsdag 15 juli 2014

Bestand gaat niet door, weer nieuwe doden in Gaza

Het Israelische ''veiligheidskabinet'' is dinsdagmorgen vroeg akkoord gegaan met een voorstel van Egypte voor een staakt-het-vuren in Gaza. Hamas deed echter niet mee. De beweging zei door niemand over het voorstel te zijn geraadpleegd. Ook was Hamas er niet over te spreken dat geen enkele voorwaarde van de beweging was ingewilligd. Terwijl Israel zich er vanaf  9 uur 's morgens aan hield, werden daarom vanuit  Gaza weer 47 raketten op Israel afgevuurd. later op de dag trok Israel daarom de steun aan het staakt-het-vuren weer in.
Nadat de luchtaanvallen waren hervat werd een oude man gedood in een luchtaanval op landbouwgebied ten oosten van Khan Younis. In de wijk Zaytoun van Gaza-stad werd Ismael Qaddouh Fattouh (25) gedood door een drone. Eerder, in de nacht,w aren nog drie mensen in Khan Younis gedood. Het totaal aantal doden van de Israelische aanvallen op Gaza kwam daarmee op 196.

Bij zijn poging demonstreren tegen Israel verdacht te maken koos het CIDI het verkeerde doelwit

Spuiplein protest Gaza
Den Haag, solidariteitsdemonstratie met Gaza, 12 juli 2014. 

Telkens als Israel zijn leger aan het werk zet  - en het doet dat met enige regelmaat - wordt er gedemonstreerd. Dat is logisch. Human Rights Watch, Amnesty International,  B'tselem, the Palestine Centre for Human Rights en iedereen die uit zijn ogen kijkt kan zien dat er bij al die campagnes steeds grof geweld wordt ingezet, dat er veel burgerslachtoffers vallen en dat enorme vernielingen worden aangericht. En dat is dan nog los van de vraag of Israel met die campagnes wel een redelijk doel nastreeft.
Maar iedere keer wordt de indruk gewekt dat er met die demonstraties iets mis is. In 2002 bleken spandoeken met hakenkruizen te zijn gezien, in 2008/9 doken na een demo tegen de Operatie ''Cast Lead'' in Gaza YouTube filmpjes op waarop 'Hamas, Hamas'' werd geroepen, in 2012 was er ook iets en nu dus weer. Afgelopen zaterdag demonstreerden duizenden tegen de jongste aanval op Gaza. En wat lazen we maandagmorgen  in de krant van ''wakker Nederland''? Onder de kop "Tonen nazivlag bij demo ’schandalig'" werden we vergast op een boze reactie van Esther Voet, de directeur van de Nederlandse Israellobby, het CIDI.
''Het gebruik van de nazisymbolen is haar totaal in het verkeerde keelgat geschoten,'' meldt de krant. Vervolgens wordt Voet geciteerd: „Schandalig dat dit in Nederland anno 2014 voor kan komen en nog schandaliger is het dat er politici mee hebben gelopen”. Met die politici doelt ze op ''PvdA-politica Fatima Elatik en het raadslid van de Haagse Stadspartij Fatima Faid'' die aan de demonstratie deelnamen, legt ze uit. Voet: „Fatima Elatik is een redelijke vrouw. Ze ging onlangs nog op de foto met rabbijn Evers. Dat zij nu hieraan meedoet, blijkt hoever de onrede (sic) is doorgedrongen. De Joodse gemeenschap raakt zo alle redelijke gesprekspartners kwijt.”

maandag 14 juli 2014

Israeli's schieten man in district Hebron dood tijdens demonstraties tegen slachting in Gaza


Israelische soldaten hebben in het dorp Samu in het Hebron district in den nacht van zondag op maandag een Palestijn doodgeschoten tijdens een demonstratie tegen de slachtpartij in Gaza. Het slachtoffer, de 22-jarige Munir Ahmad Badarin, werd in de onderbuik een dij geraakt. Omstanders zeggen dat de militairen 40 minuten lang verhinderden dat ambulance-personeel hem naderde. Daarna bleek Badarin te zijn  doodgebloed. 
Badarin was het eerste dodelijke slachtoffer dat viel tijdens demonstraties op de Westoever tegen Israels optreden in Gaza. Maar eerder vielen al tientallen gewonden bij botsingen met politie en leger in onder meer Jeruzalem, Hebron en Bethlehem. Daaronder waren ook gewonden met schotwonden van scherpe munitie.  Maandag waren er ook weer twee gewonden met kogelwonden. In Beit Ummar  werden de 21-jarige Mahmoud Yasser Muhammad Breghith in een been geschoten en de 20-jarige Mahmoud Nasser Juma Hitawi in een voet.

Bestand in de maak, dodental nu 194, 80% van de slachtoffers in Gaza zijn burgers volgens de VN


Merkava tanks aan de grens met Gaza (Foto AFP)

Updated 1.40 am dinsdag.  Er was maandagavond sprake van een voorstel voor een staakt-het vuren dat door Egypte is voorbereid. Het zou dinsdagochtend moeten ingaan. Het Israelische ''veiligheidskabinet''  stemde er dinsdagochtend vóór (Netanyahu was erg ingenomen met het feit dat Israel geen enkele concessie hoeft te doen). De reactie van Hamas is er nog niet, maar voorlopige reacties waren lauw. Hamas heeft eerder gezegd dat het wil dat Israel zich houdt aan de afspraken die werden gemaakt bij het staakt-het-vuren van 2012, dat wil zeggen de blokkade van Gaza  aanzienlijk verlicht, en dat Israel de Palestijnen die onder de Shalit-deal van 2011 werden vrijgelaten en die het nu opnieuw heeft opgepakt, weer  vrijlaat.  
Israel  heeft intussen, maandag, zijn beschietingen en bombardementen van de Gaza-strook voortgezet. Tenminste 14 mensen werden maandag gedood. Drie mensen kwamen om en zeven werden gewond, onder wie een paar levensbedreigend, in een luchtaanval op het huis van de familie Sheikh al-Eid in Noord-Rafah. Sarah Omar Sheikh al-Eid (4),  Khalid Ahmad Sheikh al-Eid (50), en Omar Ahmad Sheikh al-Eid (24) waren de gedode leden van de familie. In een andere aanval op het oosten van Khan Younis kwamen Mohammad Shakib al-Agha (25) en Mohammad Yunis Abu Yusef (25) om.
Een tiener, Ziyad al-Najjar (16) stierf na een luchtaanval op zijn motorfiets in Khan Younis. Ziyad Salim al-Shawi (25) overleed aan wonden die hij eerder opliep. Mohammad Taysir Hamdan (24) werd gedood in een luchtaanval in Zuid-Gaza. Bij een luchtaanval op het huis van de familie Abu Issa in Deir al-Balah raakten zes mensen gewond. Abdullah Baraka en Abasan al-Jadida stierven in een luchtaanval in in Khan Younis, meldde Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza. Hmeid Suleiman Abu al-Araj (werd) werd gedood bij een luchtaanval op Deir al-Balah en een man raakte zwaar gewond bij een ''targeted killing'' aanval on eeen mortorfiets in Khan Younis. ook een kind werd gewond.
In de vroege ochtend stierven Adham Muhammad Abdul-Fattah al-Abdul aan verwondingen die hij eerder opliep in Gaza-stad, en Hanadi Hamdi Muammar (27) tijdens een lucht aanval op Khan Younis. Het dodental bedraagt nu 194 (waarbij de negen doden van zondag 6 juli niet zijn meegeteld). Een lijst met namen van 184 van deze doden staat onderaan dit stukje.

zondag 13 juli 2014

Opnieuw protesten in Jeruzalem en op de Westoever tegen de slachting in Gaza


Ook in Israel zelf waren protesten. Honderden protesteerden zaterdagavond in Jaffa tegen de slachting in Gaza. (Arab 48)

De voortgaande Israelische bombardementen van Gaza hebben opnieuw tot protesten en rellen geleid tgelokt in Oost-Jeruzalem en de Westoever. Nadat het vrijdag al op veel plaatsen onrustig was geweest, waren er zaterdag opnieuw clashes in Oost-Jeruzalem bij de Damascus poort, in Abu Dis, Shu'afat, Issawiya en bij het Qalandiya checkpoint. Alleen al in Issawiya vielen 10 gewonden.
Ook in Bethlehem, bij de weg Bethlehem-Hebron, waren botsingen met het Israelische leger dat ''rubberkogels'' en traangas afvuurde om de de menigte te verspreiden.  Een traangasgranaat kwam terecht in een huis. Acht leden van een familie kregen ademhalingsproblemen. Bij eerdere onlusten, zaterdag, werd een jongen met scherpe munitie in zijn been geschoten.
Botsingen vonden ook plaats in Hebron, zowel in de stad als er omheen  de stad en in plaatsen in het Hebron-district als Beit Ummar, Idhna, en de vluchtelingenkampen Al-‘Arroub en Al-Fawwar.

Duizenden uit Noord-Gaza gevlucht na oproep huizen te verlaten, nu 176 doden


Israel begon zaterdagavond al met het uitgooien van pamfletten in Noord-Gaza die de bevolking (aan)bevalen hun huizen te verlaten. hele families namen in de loop van de nacht al het zekere voor het onzekere en gingen op de vlucht.

Update 15 uur 15. De Israelische aanval op Gaza is zondag zijn zesde dag ingegaan met de oukaze van het Israelische leger dat Beit Lahiya en omstreken in het noorden van de Strook tegen het middaguur moet zijn ontruimd, omdat daar dan een grote operatie gaat plaatsvinden. Duizenden vluchtten daarna. Velen vonden onderdak in UNWRA-scholen en instellingen in Gaza-stad.
(In Israel is intussen een zwaar gewonde gevallen, een 16-jarige jongen in Ashkelon werd getroffen door raketscherven. Hij had de waarschuwing om naar de schuilkelder te gaan genegeerd).
Zaterdagavond werd gekenmerkt door een aanval die volgens Israel gericht was op het huis van Taysir al-Batsh, de politiecommissaris van Gaza-stad in de wijk Tuffah. Batsh zelf raakte daarbij gewond, maar de aanval trof niet alleen zijn huis maar ook een moskee waar zojuist het druk bezochte avondgebed - het is Ramadan - was geëindigd. Dat leverde een ongekend bloedbad op, waarin 18 mensen (allen leden van de familie van de politiecommissaris) werden gedood en tegen de 50 gewond. Het was de tot nu toe bloedigste slachtpartij van de Israelische campagne ''Protective Edge'', waarin Israel (zoals het bij dit soort aanvallen altijd doet) zegt dat het burgers zoveel mogelijk spaart. Embedded image permalink
Begrafenis van de familie Al-Batsh. Op de foto is slechts een aantal van de 18 gedode familieleden te zien. (Foto via Twitter)

zaterdag 12 juli 2014

Clashes throughout the West Bank in protest to ongoing slaughter in Gaza

الإحتلال يقمع مسيرة تضامنية مع غزة امام حاجز حوارة .(عدسة: ايمن نوباني/وفا)
The Israeli military also stopped peaceful marches, like here at the Huwara checkpoint near Nablus (Photo WAFA)

Fierce clashes broke out across the West Bank late Friday and early Saturday between Israeli troops and young Palestinian men protesting the ongoing military offensive against the Gaza Strip. Several Palestinians got injured, some of them by live bullets, like at the Qalandiya checkpoint and in Betlehem.
In Ramallah in the central West Bank, Palestinian protestors on Saturday morning used rocks to block the road to an Israeli military base near the town of Sinjel in the north. The protestors then clashed with Israeli troops who fired tear gas, rubber-coated bullets and stun grenades. The protestors responded with stones, gas bombs and fireworks.

Israel targeting mosques and charitable societies, death toll reaches 160


Palestinian children look at the remnants of a destroyed mosque in the Nussseirat refugee camp.(Photo AFP)

Updated, 22.40 hrs The spokesman of the ministry Health in Gaza reports that Israel killed no less than 18  people in just one airstrike at a mosque in north Gaza after evening prayers. Fifty people were wounded. These latest figures bring the death toll in Gaza  since midnight Saturday at 38. The total death toll now stands at 151, (160 if counted from Sunday night). There are over 1.000 wounded.
The names of the latest victims are not yet known, but before them Khawla al-Hawajri, 24, in Nuseirat refugee camp and Ghazi Arif in eastern Gaza City were killed, according to medics. Three others were injured. Previously eight Palestinians were killed and several others were injured in an airstrike which the site Arab 48 called a slaughter in the Radwan neighborhood in Gaza City. The dead people were identified as Mustafa Amer (29), Mohammed Salem (28), Rateb Subhi al-Saifi (22),  Azmi Mahmoud Obeid (51), Nidal Muhammad Abu al-Malsh (22), Suleiman Said Obeid (56), Mustafa Muhammad Inaya (58), and Ghassan Ahmad al-Masri (25) from the al-Rimal neighborhood were killed.
Eralier three men were killed by an Israeli air raid on a park in the at-Tuffah neighborhood of Gaza City. Their names were Ibrahim Nabil Hamadah, Hasan Ahmad Abu Ghush and Ahmad Mazin al-Balawi. It took several hours to identify them as the missiles tore them to pieces.
 
(Arab 48)

Yet earlier Saturday, three fighters affiliated to al-Mujahidin Brigades, Nabil Basal, Muhammad al-Halabi and Rifat Siyouti, were killed in western Gaza City. Two young disabled women were killed when an Israeli plane tageted a charitable society for handicapped people in Beit Lahiya. Several others were injured. Israeli warplanes also fired a missile at a charitable organization near Kamal Udwan Hospital in Beit Lahiya in the northern Gaza Strip, as well as on a charitable society in Khan Younis. 

vrijdag 11 juli 2014

In Gaza 115 killed, some 700 wounded, 300 houses destroyed - in Israel two seriously injured

Embedded image permalink
Funeral of Al-Hajj family in Khan Younis, 10 July 2014 (Via Twitter)

Updated 22.50 hrs.  Sixteen Palestinians have been killed in Israeli airstrikes since midnight Friday, Gaza's Ministry of Health said. The latest airstrikes and shelling targeted the al-Nizar neighborhood in al-Shujaiyya in eastern Gaza City late Friday, killing two people. Spokesman for the ministry of health Ashraf al-Qidra said Hussein al-Mamlok, 47, and Saber Sukkar, 80 were killed and three others were injured in the strike.
Medics say the attacks raised the death toll to 106 since Monday, over 680 are injured. Including the nine killed on Sunday evening the death toll stands at 115.
The UN Office for the Coördination of Humanitarian Affairs (OCHA) reports that so far 380 homes have been totally destroyed, 2,500 Gazans have been made homeless. Five clinics and 32 schools as well as 2.500 houses have been damaged.
Earlier on Friday an airstrike targeted worshipers leaving a mosque in the al-Zaytoun neighborhood, injuring seven people. Another on a home in Jabaliya killed the 4-year old Saher Abu Namous, while one in the same city killed an elderly man, Muhammad Rabee Abu Hmeidan. A strike on a car in Gaza-city killed Hamas municipality employees Mazen Aslan and Mazen Abu Kas, while five-year-old Shahd al-Qarnawi later died from injuries sustained in the blast.
Five Palestinians (four of the same family) were killed and 15 injured in Rafah after the Israeli air-force targeted the Ghannam family home, where the family was asleep. Ghaliya Dib Jaber Ghannam, 7, Wissam Abdulraziq Hassan Ghannam, 23, Mahmoud Abduloraziq Hassan Ghannam, 26, Kifah Shihada Dib Ghannam, 20, and Muhammad Munir Ashur, 25, were identified as those killed.The home was hit without warning. The impact completely destroyed the building and several surrounding properties.
The girl Nour Abu al-Najdah (10) was also killed in Rafah after being injured by shrapnel from an airstrike while Raid Abu Hani (50) was killed in eastern Rafah. In Gaza City, Israeli warplanes targeted a fifth-floor apartment building, killing Anas Abu al-Kas. Adnan al-Ashhab, 40, died from injuries sustained in an airstrike near the al-Nuseirat refugee camp.

donderdag 10 juli 2014

Gaza: een welbewuste, door Israel uitgelokte moordpartij


Gaza op donderdagmorgen, één van de tientallen verwoeste woonhuizen. (Foto via Twitter)

Ik doe meestal mijn best niet al te emotioneel te worden over de dingen waarover ik op dit blog schrijf, maar dit keer heb ik moeite m'n boosheid in bedwang te houden. Bij wat Israel nu in Gaza aan het uitvoeren is onder de naam Protective Edge (ze zijn altijd zo vindingrijk die Israeli's bij het zoeken naar namen van dit soort operaties), worden hele families, inclusief oma's en baby's, onder het puin van hun huizen bedolven. En dat niet één keer, maar intussen al meer dan ik heb kunnen bijhouden. Gisteravond was een café doelwit, waar mensen naar Nederland-Argentinië zaten te kijken. Je zou zeggen dat de gestaalde Israel-kaders nu wel ophouden met de leugen te verspreiden dat ''Hamas op burgers mikt terwijl Israel zoveel mogelijk de burgers spaart'', zoals ik EO-coryfee Andries Knevel nog afgelopen maandag zag twitteren. Maar Israel zal wel komen met de verklaring dat Hamas en/of de Islamitische Jihad raketlanceerinstallaties onder woonhuizen en cafés had verstopt. En dan zijn deze Israel-gelovigen ook weer gerustgesteld.

Israel targeting mainly whole families in Gaza, death toll at 99


Four bodies, belonging to members of one family in the morgue in Khan Younis. (AFP/Getty)

Updated 00.30 hrs Israeli airstrikes across the besieged Gaza Strip killed at least 33 Palestinians overnight Wednesday and Thursday, including a family of eight. The death toll since Monday stands at 90, according to the Gaza Ministry of Health, (99 if we count from Sunday). There are 550 + wounded. It is possible that some cases were missed. At some point during attacks of this kind  there always is a moment of confusion about the excact numbers.
Prime Minister Netanyahu told members of the Knesset Foreign Affairs and Defense Committee that a ceasefire is currently not on the agenda.  At a security briefing, Netanyahu said attacks on Hamas would be escalated, and that the operation "will expand and continue until the fire on our communities is over and the quiet is back.” 
The latest Palestinian to die, Abdullah Abu Majrouq, from al-Qassam Brigades, was killed in airstrike on his motorbike in Deir al-Balah. An eight-year-old boy,  Abdul Rahman Khattab, was killed after an Israeli airstrike on his home in al-Hakar area in Deir al-Balah..
In the northern Gaza strip a missile fired into a car killed three men, Mahmoud Waloud and Hazim Balousha ane a third unidentified man. One man was shot dead while riding a motorcycle south of Gaza City and another man Ahmed Zaher Hamdan died from his injuries after Israel targeted a group of men in Jabaliya.
A four-year-old baby girl, Yasmin Muhammad al-Mutawwaq, succumbed to wounds sustained in an Israeli airstrike on Khan Younis overnight. Ismail Abu Jami, 19, was killed in a strike on Khan Younis and Abdullah Ramadan Abu Ghazal (5), was killed in an Israeli airstrike on Beit Lahiya, Gaza health ministry spokesman Ashraf al-Qidra said.
Earlier, an airstrike hit a car in al-Nafaq street in Gaza City, killing three and injuring four. The killed were Bahaa Abu al-Leil (35) Wisam Qandil and Amir al-Fayoumi . They were fighters with the al-Quds Brigades., the Islamic Jihad confirmed.

woensdag 9 juli 2014

Sixty one killed in Gaza since Sunday, over 450 wounded, more than 55 houses destroyed

Foto: Israel targeted Gaza with +500 rockets so far.
 35 killed not including the 9 who killed on Sunday, The martyrs list include 3 families.+300 injured, some of which are critical.
 +90 houses , 3 mosques, 1 university and 1 hospital are completly or partially destroyed, 6 cars and 3 motorcycles were attacked #Gaza #GazaUnderAttack 
In the other side of the wall, 0 Israeli killed, 0 injured, 0 house destroyed!

And then you find the media biased for israel... Doesn't that make you angry?

picture is for Kwaree family
Zeven slachtoffers van het bombardement, dinsdag, van het huis van de familie Kaware in Khan Younis. Een achtste slachtoffer, een jong meisje overleed later, 25 mensen raakten ernstig gewond.


Update 29.30 hrs:  Two more people have been killed in Gaza on Wednesday evening, which brings the total death toll in Gaza since Monday evening to 52, according to the Gaza Ministry of Health. Over 450 Palestinians have been injured in the attacks. Six women and nine children were among 22 Palestinians killed in Israeli strikes on Gaza on Wednesday, medics said. If we also count the nine that were killed by airstrikes on Sunday, the total death toll stands at 61. More than fifty five family houses have been targeted and completely destroyed. Palesdtinian leader Mahmoud Abbas on Wednesday accused Israel of committing "genocide" in Gaza during its military campaign.
An airstrike struck the Hamad family home in Beit Hanoun, killing Hani Saleh Hamad (57) and Ibrahim Hamad (20). (Five members of the same family were already killed late Tuesday as Israeli warplanes bombed the home of senior Islamic Jihad militant Hafiz Hamad in the same area). Another airstrike in Rafah killed an elderly Palestinian woman and injured eight others. Amjad Hamdan, 23, was also killed in an airstrike outside of his home in Beit Hanoun. He was allegedly a member of Islamic Jihad's military wing.
Before that Muhammad Khalaf al-Nawasrah, 4, Nidal Khalaf al-Nawasrah (a toddler), and their mother Sumud al-Nawasrah were killed when an Israeli missile hit their home in the Maghazi camp in central Gaza. Two other children are reported missing, with their bodies believed to be buried under rubble.
A 40-year-old woman, Sahar Hamdan al-Masri and her teenage son 14-year-old Ibrahim, were killed after an Israeli missile hit their house in Beit Hanoun. Shortly before that, an Israeli airstrike killed 22-year-old Muhammad Khalid al-Nimrah in Sabra neighborhood of Gaza City. Earlier Wednesday, year-and-a half-old Muhammad Malaka and his 27-year-old mother Aminah Malaka were killed along with a young man Hatim Abu Salim by an Israeli airstrike on a house in the Zaytoun neighborhood of Gaza City. A few names are still mssing from this list.


A man comes to the aid of the policeman Mustafa Malaka after his house in Gaza-city was destroyed in an air attack. His wife and 1,5 year old son were killed in the attack. (Photo Omar Abed/APA). 

dinsdag 8 juli 2014

Sinds zondag 38 doden in Gaza, Israel bereidt een grondoffensief voor

Reuters
 In deze auto werden drie mensen in Gaza stad in stukjes geblazen.  (Foto Reuters) Joodse twitteraars stuurden een vergelijkbare foto triomfantelijk rond. Zieke types.

3 x updated.
Israel heeft dinsdag een nieuwe golf luchtaanvallen op Gaza gelanceerd. Daarbij zijn 24 mensen gedood, van wie zeven kinderen, en over de 100 gewond geraakt. Israel doodde ook vijf commando's van de Qassam Brigades die vanuit zee landden bij de kibbutz Zikim. Met deze vijf, en de negen die zondagnacht werden gedood, meegerekend, zijn er nu sinds zondag als  gevolg luchtaanvallen en gevechtshandelingen 38 doden gevallen in Gaza.
Dinsdagavond bombardeerde Israel het huis van Hafiz Hamad, een belangrijke leider van de Quds Brigades van de Islamitische Jihad. Hamad zelf en vijf van zijn familieleden werden gedood. Hun namen zijn Hafiz Mohammed Hamad (30) Ibrahim Mohammed Hamed (26),  Mahdi Mohammed Hamad (46), Fawzia Khalil Hamad (62), Mehdi Hamad (16) en Suha Hamad (25).
Daarvoor werden dinsdagavond Fakhri Saleh Ajjouri gedood bij een luchtaanval op een motorfiets bij Abraj al-Sheikh Zayed in het noorden van de Gaza Strook. Bij een aanval op de wijk Sheikh Radwan in Gaza-stad kwam een kind om (waarvan de naam niet meteen bekend was) en werden twee andere kinderen gewond. Bij een luchtaanval op een tuk tuk van een verkoper van chips en chocolade in de wijk Shujaieh werden Ahmad Moussa Habib, 48, en Ahmad Ahed Habib, 19, gedood.

Familie vermoorde Muhammad Abu Khdeir weigerde condoleances van Peres en Netanyahu

Mohammad Hussein Abu Khdeir
Mohammed Hussein Abu Khdeir.

De familie van Muhammad Abu Khdeir heeft maandag gezegd dat zij heeft geweigerd de Israelische president Shimon Peres te verwelkomen in de rouwtent bij hun huis in Shu'afat. Ook wees de familie condoleances van premier Netanyahu van de hand, meldt Ma'an News. De familie bevestigde daarmee berichten die eerder via de sociale media de ronde deden.
Een lid van de familie zei dat de body guards van Shimon Peres naar de tent kwamen om zijn bezoek voor te bereiden,. maar dat de familie weigerde hem te ontvangen. Hetzelfde familielid vertelde ook dat Muhammads vader tientallen condoleancetelefoontjes uit binnen en buitenland had gekregen en zich niet had gerealiseerd dat een van hen afkomstig was van Benjamin Netanyahu. ''Hij was verbaasd toen de media dit publiceerden,'' aldus het familielid, en de familie weigert de condoleances van Netanyahu in ontvangst te nemen. "We weigeren de condoleances te accepteren van iemand die akkoord gaat met het vermoorden van ons volk in Jeruzalem, de Westoever en Gaza,'' zei hij. En hij voegde eraan toe dat de Israelische regering  de aanvallen van Israelische kolonisten negeert en niets doet om hen te bestraffen. Eerder had de familie, via de burgemeester van Jeruzalem Barkat, wel een telefoontje geaccepteerd van de familie van de vermoorde Joodse tiener Naftali Fraenkel.

maandag 7 juli 2014

Israel pakt massaal Israelische Palestijnen op


Demonstratie, maandagmiddag in Akka (Akko). (Foto via Twitter) 

Israel heeft in  de nacht van zondag op maandag en maandagmorgen  massaal Israelische Palestijnen  gearresteerd als antwoord op de nu al dagen aanhoudende ''Demonstraties van woede'' zoals het in de Palestijnse steden en dorpen heet, tegen de moord op Muhammad Abu Khdeir en de manier waarop de politie die zaak behandelde, de razzia's van de afgelopen weken op de Westoever en de situatie van de Israelische Palestijnen in het algemeen.
In Galilea, de Driehoek (Triangel), in de Negev in het zuiden, en in plaatsen aan de kust, werden tenminste 110 arrestaties verricht volgens de site Arab 48. Onder hen waren vooral minderjarigen, maar ook twee belangrijke Arabische leiders, namelijk Rajaa Aghbariyeh, de secretaris generaal van de organisatie Ibnaa al-Balad (Zonen van het Land), een belangrijke seculiere, progressieve organisatie, en Murad Haddad, een lid van het politbureau van de Balad (Tagammu')-partij. Waarom Haddad is gearresteerd is niet helemaal duidelijk, Aghbariyeh wordt ervan beschuldigd de hand te hebben gehad in het organiseren van protesten enkele dagen geleden in de stad Umm al-Fahm.
De arrestatiegolf werkte niet afschrikwekkend. In Nazareth waren maandagmorgen en -middag opnieuw betogingen en ook in Akka, een stad waar het tot nu toe rustig was gebleven, gingen enkele honderden de straat op. Het  lijkt niet onmogelijk dat de protesten zich maandagavond opnieuw zullen uitbreiden.

Besteedt de Israelische politie ook aandacht aan andere mishandelings- en ontvoeringszaken?


Ali Ibrahim Abu Zahra, 22, uit Yatta, die eind juni werd ontvoerd en met 12 messteken werd teruggevonden in een bos in Israel. (Ma'an)

Iedereen concentreert zich nu op het nieuws van de vermoorde Muhammad Abu Khdeir en het feit dat de daders lijken te zijn gepakt (en op een eerdere mislukte poging om de negenjarige Musa Zalloum te ontvoeren, waarvoor dezelfde daders verantwoordelijk voor zouden zijn geweest). Een flink aantal andere aanvallen van de afgelopen dagen krijgt echter nauwelijks aandacht. En zoals de politie aanvankelijk geen aandacht besteedde aan de ontvoeringspoging van Musa Zalloum, zo is het erg de vraag of zij aandacht besteedt aan deze andere gevallen en achter de daders aan gaat.
Ik noemde al het geval van Tariq Adeli uit een dorpje bij Nablus, die ontvoerd werd en wiens been er nagenoeg afgehakt werd met een bijl.

Lieberman breekt de Likud-Yisrael Beiteinu coalitie weer af

Lieberman and Netanyahu.
Lieberman en Netanyahu (Haaretz)
Avigdor Lieberman, hoofd van de Yisrael Beiteinu-partij en minister van Buitenlandse Zaken van Israel, heeft maandag bekend gemaakt dat hij zijn Yisrael Beiteinu fractie weer afsplitst van de fractie van de Likud in de Israelische Knesset. YNet meldt dat de die beslissing komt na hevige kritiek van Lieberman op de volgens hem te slappe reactie van premier en Likud-leider Bernjamin Netanyahu op de raketten uit Gaza.

Israel doodt negen mensen in Gaza, verdere escalatie dreigt


. Een slachtoffer wordt geïdentificeerd (Facebook)

Het dodental als gevolg van Israelische luchtaanvallen op Gaza is in de nacht van zondag op maandag gestegen naar negen. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas zei dat zes strijders van de Qassam Brigades werden gedood bij Israelische luchtaanvallen op tunnels in de buurt van Rafah in Zuid-Gaza. Ze werden bedolven onder het zand en werden pas maandagochtend gevonden. Hun namen waren Ibrahim Balawi, 24, Abdul-Rahman al-Zamili, 22, Mustafa Abu Mur, 22, his twin brother Khalid, Sharaf Ghannam, 22, and Juma Abu Shalouf, 24. Mazin al-Jidya en Marwan Salim. Een zevende lid van de Qassam Brigades kwam om bij een luchtaanval op een trainingsbasis ten oosten van Rafah.
Eerder in de avond werden twee mannen  gedood in het Bureij vluchtelingenkamp. Zij waren geen leden van de Islamitische Jihad, zoal eerder gemeld, maar van een nieuw gevormde groep, de Abdel Qader al-Husseini Brigades. Hun namen waren Mazin al-Jidya and Marwan Salim.

Ook Bedoeïenen in opstand, nu rellen in heel Israel


(Arab 48)

De rellen die begonnen als gevolg van de moord, donderdag, op de 16-jarige Muhammad Abu Khdreir hebben zich nu ook uitgebreid naar het zuiden. In de Negev sloten enkele honderden rebellerende Bedoeïenen Weg nr 60 naar Beer Sheva af, evenals Weg nr 80 bij Tel Arad.
In Tel Sheva, een Bedoeïnen stadje bij Beersheba, gooiden gemaskerde demonstranten molotov cocktails en  stenen naar auto's bij de ingang van de Joodse plaats Omer. Verschillende auto's raakten beschadigd.Ook in Oost-Jeruzalem en de Arabische steden en dorpen in Galilea waren zondagmiddag en avond opnieuw uitgebreide botsingen met de politie.
Nooit eerder is de Palestijnse bevolking van Israel zo massaal in opstand gekomen. En wie zich afvraagt waarom de Westoever niet meedoet, dient te bedenken dat daar de door de VS en Europa op de been geholpen speciale ME van Mahmoud Abbas de eigen bevolking onder de duim houdt. Zonder deze troepen en de wil van Abbas en zijnen om koste wat het kost in het zadel te blijven, was nu waarschijnlijk al een soort derde intifada uitgebroken.
In Oost-Jeruzalem waren er opnieuw rellen in Shu'afat , en At-Tur de Hizmeh, tussen honderden, respectievelijk tientallen jongeren die de politie met stenen bekogelden.

zondag 6 juli 2014

Israel houdt verdachten moord op Palestijnse tiener aan

Update. Reuters meldt op gezag van Israelische media, dat er verdachten zijn gearresteerd in de zaak van de ontvoering van de Palestijnse tiener Muhammad Abu Khdeir die in een bos buiten Jeruzalem levend werd verbrand. Er zouden zes mensen zijn opgepakt.
Volgens berichten op Twitter gaat het om mensen uit Bet Shemesh, uit de nederzetting Adam en uit Jeruzalem. Zij zouden ook verantwoordelijk zijn geweest voor de - mislukte - eerdere poging de 9-jarige Musa Zalloum te ontvoeren. In Israel is nog steeds aan gag order (censuur) van kracht betreffende deze zaak, zodat verdere details niet officieel kunnen worden bevestigd 

Eerder zette Ali Abunimah (Electronic Intifada)  op zijn blog de bovenstaande video van de kidnapping van de vermoorde tiener Muhammed Abu Khdeir uit Shu'afat in Jeruzalem. Het is een opname van een bewakingscamera waarop duidelijk de gezichten te zien zijn van twee kidnappers. De opname die Abunimah toont is een opname die gemaakt is met een mobiele telefoon op het moment dat Israelische politiemannen de originele opname bekijken in het huis van de familie Abu Khdeir op de laptop van de vader van Muhammad. De laptop is na het bekijken door de politie in beslag genomen.
Abunimah liet ook eens still zien van de originele opname, die op internet cirkuleert, waarin de gezichten van de ontvoerders duidelijk herkenbaar zijn.
De opnames maken de boosheid van de familie Abu Khdeir nog begrijpelijker over het feit dat de vader van Muhammad aanvankelijk onder druk werd gezet om een verklaring bij de politie af te leggen dat zijn zoon was gedood tijdens een familieruzie, of uit  ''eerwraak'' omdat hij homo zou zijn (wat hij niet was). De familie heeft steeds gezegd dat extremistische Joden achter de moord zaten en dat daar volop bewijzen voor waren.  Vader Abu Khdeir zei nog vrijdag in een interview met YNet dat hij wilde dat de politie net zoveel aandacht aan de zaak gaf als aan die van de vermoorde Joodse tieners en dat hij verwachtte dat de huizen van de daders, net als bij de daders van die zaak, zouden worden opgeblazen.
The mother of Tarek Abu Khdeir (portrait), the 15-year-old cousin of the murdered Palestinian youth Mohammad, shows a picture of her son, she took of him at the hospital after he was assaulted by Israeli police in East Jerusalem on July 5, 2014. (AFP Photo / Ahmad Gharabli)En intussen is er ook nieuws van Abu Khdeir's door de politie volledig in elkaar getremde (achter)neef Tariq. De politie vroeg zondagmorgen bij de rechter om verlenging van het arrest van de 15-jarige jongen. De rechter liet hem echter vrij, zij het dat hij negen dagen huisarrest heeft (hij mag Shu'afat niet meer in en moet nu kamperen bij een oom) en dat zijn ouders 3000 shekel boete moesten betalen (zo'n 600 euro). Bij deze milde uitspraak heeft ongetwijfeld meegespeeld dat Tariq Amerikaans staatsburger is en dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ''diepe bezorgdheid'' heeft geuit, tezamen met een afkeuring van elke vorm van geweld.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...