woensdag 28 januari 2015

Botsingen tussen Hezbollah en Israel: twee Israeli's en een Unifil-militair gedood

Burning vehicles are seen near the village of Ghajar on Israel's border with Lebanon, January 28, 2015. A Hezbollah missile strike wounded four Israeli soldiers on Wednesday, the biggest attack on Israeli forces by the Lebanese guerrilla group since a 34-day war in 2006. REUTERS-Maruf Khatib
Brandende Israelische voertuigen aan de grens (Foto Reuters) 

Updated (2x). De Hezbollah-beweging in Libanon heeft woensdag een Israelisch konvooi aan de Israelische noordgrens met Libanon onder vuur genomen. Volgens een Israelische militaire bron werd een militair voertuig geraakt door een anti-tankraket en raakten zeven  Israelische militairen gewond. Later werd toegegeven dat ook twee Israeli's waren gedood. De verwondingen van de zeven gewonden zouden niet levensbedreigend zijn. Berichten dat mogelijk ook een Israeli gevangen was genomen, bleken later niet te kloppen.
Hezbollah meldde al meteen in een ''Communiqué nr 1'', dat later gedeeltelijk bleek te kloppen, dat bij de aanval vier Israeli's waren gedood en dat meerdere voertuigen werden geraakt. Een woordvoerder van de beweging zei dat als de Israeli's de aanval zouden vergelden, Hezbollah op een vergelijkbare wijze zou antwoorden. ''De bal is nu op de helft van de Israeli's,'' zei deze bron volgens de Libanese krant Daily Star.
Israel beantwoordde de aanval met artillerievuur. Tenminste 25 granaten werden afgeschoten op Libanese dorpen rond de Sheba Farm, op Libanees terrein. Ook kwamen helikopters in actie. Bij de Israelische beschietingen kwam een Spaanse militair van de VN-macht Unifil om het leven.

Libanese militairen kijken na de rook die oprijst bij het dorp Majidiyeh in Zuid-Libanon, nadat Israel dit heeft gebombardeerd. (Foto AFP)

Hezbollah reageerde op het Israelische bombardement met mortierbeschietingen in de regio van de Berg Hermon. Aan het begin van de middag werd er nog steeds geschoten. De Daily Star citeerde de Druzische leider Walid Jumblatt die zei: '' Het lijkt erop dat we zware problemen tegemoet gaan.''
De botsing aan de grens komt zeker niet onverwacht. Tien dagen geleden lanceerde Israeli een aanval op een konvooi van Hezbollah in Syrië, bij de Golan Hoogvlakte. Daarbij werd Jihad Mughniyeh gedood, een commandant van een Hezbollah-eenheid en de zoon van de in 2008 door Israel vermoorde militaire leider van Hezbollah, Imad Mughniyeh. Ook een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohammed Allahdadi, werd bij de aanval gedood. Eerder woensdag voerde Israel overigens ook een bombardement uit op Syrische artilleriestellingen als vergelding voor het feit dat een dag eerder vier raketten vanuit Libanon waren afgevuurd op de bezette Golan.

Geen opmerkingen:

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...