dinsdag 20 januari 2015

Israel sloopt huis in Oost-Jeruzalem en last de deuren dicht van twee huizen in Hebron


 Een Israelische militair last de stalen voordeur dicht van één van de twee huizen in Hebron (Foto Christian Peacemakers Palestine).

Israelische militairen hebben dinsdag in alle vroegte een huis in aanbouw gesloopt in wijk Issawiya van Oost-Jeruzlem. Het huis werd volgens de gemeente Jeruzalem gebouwd zonder vergunning. Een dag eerder lasten militairen in de stad Al-Khalil (Hebron) op de Westoever de voordeuren dicht van twee van de laatste huizen in de hoofdstraat die nog niet ontoegankelijk waren gemaakt, evenals twee winkels.
Het huis in Issawiya behoorde toe aan Osama Ribhi Dari. De bouw ervan was 10 maanden geleden begonnen. Het 200 vierkante meter tellende huis werd gesloopt door drie bulldozers die om vier uur in de ochtend waren aangekomen, vergezeld van een grote politiemacht die de straten rondom afzette.
De reden van de sloop was dat Dari geen bouwvergunning had. Palestijnen in Oost-Jeruzalem krijgen vrijwel nooit bouwvergunningen van de gemeente Jeruzalem, vandaar dat veel mensen die niet naar elders willen verhuizen en toch een dak boven hun hoofd willen, wel gedwongen zijn ''illegaal'' te bouwen.
Tussen de militairen die de wijk hadden afgezet en inwoners die op weg gingen waren naar hun werk ontstonden overigens nog botsingen. De militairen traangas schoten daarop ''rubberkogels'' (met rubber omklede stalen cilinders) en traangasgranaten af. Een jonge vrouw raakte door een rubberkogel gewond en een jonge man werd door de militairen opgepakt en afgeranseld.
In de stad Al-Khalil (Hebron) op de Westoever kwamen de militairen maandag in actie. Lassers van het leger lasten daar de stalen deuren van twee aan elkaar grenzende huizen in Shuhada straat, de hoofdstraat van Hebron, vakkundig dicht. (Volgens het Palestijnse persbureau WAFA gebeurde hetzelfde ook met met twee winkels). De reden was, volgens de militairen dat vanaf een plek ergens daar in de buurt een molotov-cocktail was gegooid naar de illegale Hadassah-nederzetting, die daar vlakbij zit, midden in de Arabische stad. De twee dichtgelaste huizen, die overigens leeg waren, zijn eigendom van de bejaarde vrouw Amal Hashem Dundeis, die met haar familie in een appartement aan de overkant woonde. De huizen waren al enkele eeuwen in het bezit van haar familie, zo verzekerde zij westerse toeschouwers van de Internationale Solidariteitsbeweging (ISM) en van de Christian Peacemakers - Palestine. De bejaarde vrouw was op een stoel voor één van de deuren gaan zitten maar werd daar weggeduwd door de Israeli's. Zij raakte zo aangedaan door de gebeurtenis dat ze flauwviel en naar een ziekenhuis moest worden overgebracht.
Amal Hashem Dundeis sits crying as Israeli soldiers weld shut her door (Image Credit: Christian Peacemaker Teams Palestine)
Eigenares Amal Dundeis
De twee huizen behoorden tot de laatste paar huizen in de Shuhada (Marterlaars) straat die nog niet waren dichtgelast of dichtgespijkerd door de Israeli's omdat dit ''veiliger'' wordt geacht voor de groepjes ultra-zionistische Joden die al sinds de jaren '70 illegaal in de stad wonen. De straat, ooit hoofdstraat en commercieel centrum van Al-Khalil, is sindsdien ook niet meer vrijelijk toegankelijk voor Palestijnen. Om voor de hand liggende redenen wordt de straat tegenwoordig wel "Sharia Apartheid'', Apartheidsstraat, genoemd.         


Geen opmerkingen:

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...